Petak, 21.05.2010.

10:49

Tajland: Vlast ugušila proteste

Premijer Tajlanda Abhisit Vedžadživa izjavio da je u toj zemlji ponovo uspostavljen red posle sukoba s pristalicama opozicije.

Izvor: Beta

Default images

On je najavio pokretanje "nezavisne istrage" o nasilju u kojem je u poslednja dva meseca poginulo 83 ljudi.

"Uspostavili smo red u Bangkoku i u provincijama Tajlanda", rekao je premijer u obraćanju koje je prenosila državna televizija, dva dana posle akcije kojom su prekinuti protesti opozicije u centru glavnog grada.

"Sugrađani, svi živimo u istoj kući. Naša kuća je sada oštećena i mi moramo da pomognemo jedni drugima. Sigurno možemo da popravimo oštećene zgrade ili infrastrukturu, ali važno je da izlečimo emotivne rane i povratimo jedinstvo naroda", poručio je on.

Vojska je danas preuzela kontrolu nad kvartom Račaprasong, u Bangkoku, odakle su u sredu evakuisali demonstrante koji su dva meseca protestovali tražeći ostavku vlade.

"Nastavićemo sa naporima da se obezbedi brz povratak u normalu, ali svesni smo da smo suočeni da ogromnim izazovima, pre svega u prevazilaženju podela u našoj zemlji", rekao je premijer.

To se može postići, kako je objasnio, sprovođenjem plana za pomirenje, koji je zasnovan na principima demokratije i pravde i predviđa reforme u oblasti ekonomije i informisanja.

Abhasit Vedžadživa je najavio i pokretanje "nezavisne istrage" o događajima u poslednja dva meseca, tokom kojih je u sukobima poginulo 83 ljudi, a više od 1.900 ih je ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: