Za Ljimaja i do 55 godina zatvora?

Fatmir Ljimaj, ministar u vladi Kosova, osumnjičen je za pranje novca i organizovani kriminal, izjavio je tužilac Euleksa.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 07.05.2010.

11:40

Default images

V.d. glavnog tužioca Euleksa Johan van Vresvijk je izjavio da su ministar za telekomunikacije Fatmir Ljimaj i Nedžad Krasnići, koji je šef nabavke u ministrarstvu, osumnjičeni za pranje novca, organizovani kriminal, zloupotrebu službene dužnosti, prevare i uzimanje mita. On je listu "Koha ditore" rekao da je za ta dela, po kosovskom zakonu, ukupno predviđena kazna 55 godina zatvora.

Ovog zvaničnika Euleksa su, kako je rekao, naljutili komentari kosovskog premijera Hašima Tačija i ostalih kosovskih zvaničnika o istrazi protiv onoga što on naziva "slučaj Ljimaj".

Tužilac Euleksa Johan van Vresvijk bio je primoran de reaguje i da u prvom pojavljivanju u javnosti saopšti da Euleks i specijalno tužilaštvo imaju dokaze da su na Kosovu zloupotrebljeni milioni evra. U intervjuu Kohi ditore, holandski tužilac je kazao "da Euleks ima dokaze za slučaj ministra Fatmira Ljimaja i da vodi istragu u još šest slučajeva korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu.

On je naglasio da premijer Kosova i ministri mogu da budu mirni, ukoliko nisu kršili zakon, prenosi "Koha ditore".

"Kada postoji kršenje zakona, ne bi smeli da misle da ćemo zakucati na vrata i pitati ih da li možemo da uđemo", rekao je Vresvijk.

"Da li stvarno mislite da bi profesionalna organizacija, sa visoko kvalifikovanim tužiocima, sa višegodišnjim iskustvom, krenula protiv visokog zvaničnika bez dobrog slučaja? Mi nismo budale. Sudija koji je izdao nalog za pretres je video sve", rekao je Vresvijk.

Analitičari u Prištini tvrde da Euleks nema obavezu da obelodanjuje dokaze koje poseduje o kriminalu.

Holandski tužilac je rekao da ima viziju kako da "očisti Kosovo" od organizovanog kriminala i garantuje da će se protiv kriminala voditi rat u svim delovima, na svim nivoima. U Prištini kažu da Euleks ima ogromnu podršku Brisela za obračun sa kriminalom na Kosovu.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File rekao je u Prištini da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije podrazumeva neke konkretne mere. File nije želeo da se upušta u komentarisanje pokrenuti istrage.

Analitičar Spend Ameti kaže da se u slučaju Ljimaja očekuje naredni potez Euleks-a. Koha ditore objavljuje da ukoliko se dokažu sumnje protiv Ljimaja i negovih saradnika, kazne zatvora mogu da budu i do 55 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: