Redukovani letovi širom Evrope

Svega 30 odsto letova biće izvedeno tokom dana u Evropi zbog širenja vulkanskog pepela sa Islanda, saopštila je evropska agencija za kontrolu avio-saobraćaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

13:30

Default images

U saopštenju se navodi da se danas očekuje između 8.000 i 9.000 letova u evropskom vazdušnom prostoru, u odnosu na uobičajenih 28.000, prenela je agencija Rojters. Premijer Velike Britanije Gordon Braun je rekao da će poslati brodove Kraljevske mornarice preko kanala Lamanš da pomogne građanima te zemlje koji su ostali na kontinentalnom delu da dođu kućama.

U međuvremenu je Slovačka donela odluku da u potpunosti otvori svoje aerodrome u istočnom delu zemlje, a u ostatku države letovi funkcionišu samo na visini većoj od 7.500 metara. Aerodrom u prestonici Bratislavi je za sada, ipak, zatvoren, saopštili su slovački zvaničnici.

Češke vlasti će od podneva u potpunosti obnoviti avio-saobraćaj, koji je obustavljen u petak, navela je avio-služba te zemlje.

U Poljskoj su dozvoljeni isključivo prolazni letovi, ali ne i ateriranje ili polasci sa aerodroma. U Rusiji su svi aerodromi otvoreni, a kompanija "Aeroflot" obavlja letova ka Sjedinjenim Američkim Državama preko Severnog pola.

Aerodromi u Mađarskoj biće otvoreni do 15 časova samo za letove na višim visinama, a dalje odluke zavisiće od širenja oblaka pepela, saopštio je "Hungarokontrol".

U Francuskoj će do istog vremena biti otvoreni aerodromi u Bordou, Nici, Marselju, Tuluzu i u još nekoliko mesta na jugozapadu zemlje, dok su linije ka severu zemlje i dalje u prekidu. Jučerašnji probni let "Er Fransa" od Pariza do Tuluza je prošao bez problema.

U Estoniji će aerodromi biti zatvoreni do 14 časova, a u Letoniji su prolazni letovi dozvoljeni na visini većoj od 6.000 metara, dok će aerodrom u Rigi najverovatnije biti zatvoren tokom dana. Vazdušni prostor Litvanije je u potpunosti otvoren.

Aerodromi u Irskoj su zatvoreni, a kompanija "Rajaner" je otkazala sve letove iz severne Evrope i ka njoj sve do srede.

U Švajcarskoj će obustava odlaznih i dolaznih letova trajati do sutra ujutru, a tranzit je dozvoljen samo na visini iznad 6.400 metara. U Holandiji će vazdušni prostor biti zatvoren do 14 časova

U Turskoj je vazdušni prostor otvoren, a avionima koji saobraćaju od Crnog mora ne preporučuje se da lete iznad 6.000 metara. U Ukrajini je za saobraćaj otvoren aerodrom Borispolj.

Aerodromi u BiH i Crnoj Gori su takođe otvoreni.

IATA: Velika ekonomska šteta

Međunarodno udruženje avio-prevoznika (IATA) je saopštilo da je odgovor vlada evropskih zemalja na krizu koju je izazvala erupcija vulkana na Islandu bio neodgovarajući i procenilo da će ekonomska šteta kao posledica te erupcije biti veća od štete koju su prouzrokovali teroristički napadi u SAD od 11. septembra 2001.

Prema proceni direktora IATA Đovanija Bizinjanija, gubici u prihodu avio-kompanija sada dostižu 250 miliona dolara dnevno, u poređenju s procenom od prošlog petka od 200 miliona dolara dnevno, preneo je Rojters.

Bizinjani je pozvao na hitnu akciju za bezbedno ponovno otvaranje vazdušnog prostora i zatražio sastanak Međunarodne agencije za civilni avio-saobraćaj, tela Ujedinjenih nacija za vazdušni saobraćaj.

"Moramo doneti odluke, zasnovane na realnoj situaciji, a ne na teoretskim modelima. Oni (vlasti) su propustili mogućnosti za bezbedno letenje", rekao je Bizinjani.

Premijer Britanije Gordon Braun je danas izjavio da bi evropski fondovi trebalo da budu stavljeni na raspolaganje avio-kompanijama i drugim turističkim firmama radi kompenzacije njihovih gubitaka zbog oblaka vulkanskog pepela.

"Smatram da je ovo jedan od najozbiljnijih prekida saobraćaja sa kojima smo se do sada suočili. On ima finansijske, kao i ljudske posledice i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo ljudima da se vrate kući", rekao je Braun.

On je predočio da je razgovarao sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom o pomoći avio-prevoznicima i turističkim kompanijama, pogođenim zbog paralize vazdušnog saobraćaja.

Analitičari procenjuju da je petodnevni prekid do sada koštao britanske avio-prevoznike znatno više od sto miliona funti (160,4 miliona dolara).

Udruženje britanskih turističkih agencija ABTA je procenilo da oko 150.000 Britanaca nije moglo da doputuje iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: