Kiša smeta pčelama

Dugo, kišno, hladno proleće ove godine ne smeta samo našim sugrađanima željnim šetnje i poljoprivrednicima koji kasne sa setvom, već i pčelama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

10:21

Default images

Zbog čestih kiša, pčele ne mogu da izleću iz košnice, skupljaju nektar i prave med. Čak je verovatno da će pčelari morati da ih dohranjuju. U retkim satima bez kiše, vredne pčele radilice grabe bukvalno svaki minut kako bi obezbedile hranu za leglo. U ovo doba godine u pčelinjaku bi trebalo da “vrvi kao u košnici”, ali zbog kiša izleću samo najhrabrije pčele.

Med koji se dobija sa voćano-maslačkove paše se u pčelarskom žargonu zove voćarac i veoma je cenjen, obično i nešto skuplji jer su prinosi za razliku od bagremovog mnogo manji.

Ove godine zbog kiša ne samo da neće biti meda od voća, već će pčelari morati da prihranjuju legla.

“Za preporuku je pčelarima da, ako se oduže ovako loši dani-pomalo stimulativno prihrane pčele”, kaže pčelar iz Kragujevca Veroljub Umeljić.

Ipak , ono što je vrlo verovatno je da obimna bagremova paša može da nadoknadi ovu siromašnu na voću.

“Ono što je nama cilj je da u ovom periodu pripremimo pčele za bagremovu pašu, da matica snese što više jaja jer je to glavna paša i trebalo bi najviše očekivati od nje”, priča Umeljić.

Voćnjaci koji se nalaze u blizini pčelarnika daju i do 20% više prinosa voća, a plodovi su znatno krupniji nego tamo gde ima manje pčela.

Na zapadu postoji praksa da se pčelarima plaća naknada ukoliko sele pčele s voćnjaka na voćnjak za vreme oplodnje cvetova.

Mada kod nas pčele rade besplatno i pored vremenskih uslova, pčelari se ipak nadaju da će makar i nešto kasnije većina cvetova biti oprašena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: