Nema dogovora na tržištu gasa

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da na tržistu tečnog naftnog gasa ne postoji dogovor o ceni između konkurenata.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2010.

14:16

Default images

"Na osnovu razgovora sa velikim brojem učesnika na tržištu, kao i sa predstavnicima relevantnih institucija i do sada prikupljene dokumentacije Komisija nije mogla da utvrdi postojanje dogovora o ceni“, navodi se u izveštaju Komisije. Uvrđeno je, međutim, da se cene usklađuju sa cenama koje utvrdi “Naftna industrija Srbije – tečni naftni gas“ (NIS TNG).

“Međutim, u toku postupka je uočeno da postoji paralelno ponašanje učesnika na tržištu, kada je reč o maloprodajnoj ceni TNG-a, odnosno da se cene, u većini slučajeva, usklađuju sa cenom koju utvrdi NIS TNG-a", dodaje se u izveštaju.

U saopštenju se dodaje da cena TNG-a treba da se utvrđuje slobodno, odnosno, po tržišnim principima.

Dodaje se da je utvđeno da se maloprodajna cena određuje tako što se usklađuje sa cenom NIS TNG-a, ili, u određenim slučajevima, sa cenom konkurenta u neposrednom okruženju.

"Ovakva pojava predstavlja institut 'paralelnog ponašanja' koji ugrožava razvoj konkurencije na tržištu, ali nije sama po sebi zabranjena, osim u slučaju da je rezultat dogovora", dodaje se u izveštaju.

Komisija je saopštila da iako konkurenti na tržištu imaju usklađene maloprodajne cene, nije utvrdila da je takvo njihovo ponašanje rezultat dogovora.

Komisija je preporučila učesnicima na tržištu da bi trebalo da izmene ponašanje u cilju izbegavanja prećutnih dogovora kojima se utvrđuju kupovne ili prodajne cene, a koje Zakon definiše kao zabranjene i ništave.

NIS TNG bi u tom smislu trebalo da prestane da obaveštava o veleprodajnim cenama koje sadrže i promene maloprodajne cene, već samo o veleprodajnim cenama, preporučila je Komisija.

Kako se navodi u izveštaju, učesnici na tržištu bi trebalo da omoguće potrošačima da imaju izbor i po pitanju cene i kvaliteta.

Prema procenama NIS TNG-a u Srbiji je prošle godine potrošnja tečnog naftnog gasa porasla na oko 380 000 tona, a tokom ove godine se očekuje nastavak rasta od pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: