Najviša smrtnost od raka u Evropi

Srbija je prva u Evropi po smrtnosti obolelih od raka grlića materice, upozorava načelnik prokupačke službe za Zdravstvenu zaštitu žena Branislav Ivković.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

15:29

Default images

On kaže da su loša obaveštenost i slaba kontrola glavni razlozi za to. Ivković je podsetio da u svetu godišnje od raka grlića materice oboli oko pola miliona žena, i da od tog broja polovina njih umre. U Srbiji godišnje oboli od 1.400 do 2.200 zena, a umire između 500 i 650. Po tim podacima Srbija je na prvom mestu u Evropi.

Prema Ivkovićevim rečima Zdravstveni centar Toplica je osnovao Prevetntivni centar zdravstvene zaštite u nameri da se problem ublaži.

Ilić je dodao je da je u poslednjih mesec dana ginekološki pregledano više od stotinu uglavnom starijih žena po selima prokupačke opštine.

Šef Preventivnog centra zdravstvene zaštite Milka Đorđević rekla je da je odziv zadovoljavajući iako je loše vreme mnoge žene sprečilo da iz najudaljenijih mesta dođu na pregled u seoske ambulente.

"Odazvale su se najstarije žene iz seoskih sredina od kojih je nekima koje su više puta rađale, ovo bio prvi pregled u životu", kazala je doktorka i dodala da je jedna od tih žena upućena na dalje kontrolne preglede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: