Mesić priznao da je veličao NDH

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić priznao je u Berlinu da je početkom devedesetih godina prošlog veka veličao Nezavisnu državu Hrvatsku.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

20:33

Default images

Rekavši da se tokom devedesetih u Hrvatskoj kao kolateralna posledica rata pojavilo tolerisanje falsifikovanja istorije, Mesić je naveo da se uzor tražio u zločinačkoj NDH. Kako javljaju mediji, Mesić je na predavanju u Institutu za jugoistočnu Evropu u Berlinu priznao da je "u nekoliko momenata devedesetih godina bio zaveden atmosferom i da je veličao zločinačku NDH".

"Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla", rekao je Mesić i priznao da se i pored svog čvrstog antifašističkog opredeljenja dao u nekoliko prilika zavesti tom atmosferom, osobito kad je prikupljao novac za odbranu među hrvatskim emigrantima.

"Iz toga sam naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uverenjima", kazao je Mesić i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci koji su, kako je rekao, na to imali najviše prava, nikada to nisu prebacili.

Mediji su ranije pisali o Mesićevom pevanju ustaške pesme "Jure i Boban" s emigrantima u Australiji.

S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata i odavao počast žrtvama ustaškog terora i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Mesić se početkom devedesetih hvalio kako je kao kadar HDZ-a srušio Jugoslaviju, ali je već 1993. postao opozicija Tuđmanovom režimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: