Subota, 13.02.2010.

20:33

Mesić priznao da je veličao NDH

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić priznao je u Berlinu da je početkom devedesetih godina prošlog veka veličao Nezavisnu državu Hrvatsku.

Izvor: Tanjug

Mesiæ priznao da je velièao NDH IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Bio zaveden atmosferom! Hajde Stipe možeš ti to bolje! Kakvo zavođenje atmosferom, to je bilo vaskrsavanje ideologije a ti Stipe umjesto da se odupreš ti si joj se prepustio. Stipe je nešto kao i Milo Đukanović, tj. pliva u svakoj situaciji. Kada je IN veličati ustaštvo Mesić kaže da je bio "zaveden". Hrvatska se nikada i nije odrekla ustaštva. Sada ga je manje ali samo iz razloga zato što nemaju više "materijala" tj. nema više Srba. Kada su posao odradili tek onda je HDZ kao omekšao ali neznatno. Nakon pada Tuđmana Mesić prelazi u antifašiste. Odjednom je "zaveden" antifašizmom. Ne, nije Mesić napustio HDZ 1994. godine zbog preobraćenja u antifašizam nego je uvidjeo da će Tuđman pasti i da bi Tuđman mogao u Haagu završiti a "drug" Mesić nije želio potonuti zajedno s njim. Zato je zaigrao na kartu antifašizma. Mudro, Stipe, mudro ali i prozirno. Ko te ne zna skupo bi te platio!

Inače "demokratski" HDZ još uvijek dijeli penzije ljudima koji su na bilo koji način učestvovali u radu NDH na području BiH i Hrvatske.

Dario

pre 14 godina

I tako se krenulo prije nesto vise od 20 godina. Prvo chetnistvo a za njim ustastvo i doveli su region tamo gdje jeste. Agresija, sacekuse, snajperi, granatiranja, genocid, masovni zlocini, progoni, istrebljenja, silovanja, logori... i nakon svega toga umjesto da bas Srbija (Crna Gora) i Hrvatska, na sve nacine pomognu Bosni i Hercegovini i narodima u njoj da dodje do pimirenja oni i dalje podrzavaju one profasisticke snage kojima nije malo krvi. Samo pogledajte koliko je porodica zavijeno u crno, ili koliko je unisteno i dobro razmislite da li iko normalan treba podrzavati bilo kojeg politicara koji i danas ide Milosevicevim i Karadzicevim s jedne i Tudjmanovim i Bobanovim stranputicama s druge strane.

neshapop

pre 14 godina

Sada bi trebalo i protiv njega da se podigne optuznica i da mu se sudi u Hagu za govor mrznje.Nek pravi drustvo seselju,veoma su slicni.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Covjek zeli mjesto u raju. Prica se da je u "purgatory"-ju velika guzva i da se cekanje oduzava pa se savjetuje ljudima da se za zivota oslobode bar nekog dusevnog tereta kako bi se proces konacnog opredjeljenja ubrzao. Bog je vrlo zauzet pa cak nije
mogao dati znacajno vrijeme Murphy
Brown koja ga je zeljela da intervjuise
(u istoimenoj americkoj "sitcom" komediji).
Mesic nije otkrio nikakvu tajnu. Svi smo to vec znali ne samo za njega nego i za ostale ne samo u Hrvatskoj nego i U Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji ili Kosmetu. Svi koji su trazili ulogu u novonastalim "komadima" Jugoslavije trazli su nadahnuce u onima koji su zapoceli ranije tragedije.Trazili su nadahnuce za "obezglavljene" pristalice i nalazili ga bas u onim "herojima" iz II Svjetskog rata koji su poceli haos trvenja.

Obavestajac

pre 14 godina

Ko je redovno pratio reportaze iz haga dokumentarce i slicno jednom se spomenulo i da bi Tidjman bio isto optuzen zajedno sa generalom Gotovinom za etnicko ciscenje u operaciji oluja i za druge zlocine po komandnoj odgovornosti da nije umro...I jedna sad meni stvar nije jasna kako ovog coveka koji javno priznaje da je zasluzan shto se Jugoslavija raspala nije poslat u hag pa zbog njegove politike se desilo shta se i desilo na ovim prostorima a svi zivi prichaju Milosevivc Tudjman Izetbegovic Karadzic a o Mesicu nishta eeh da postoji pravda gde bi ovaj svet bio a za sve koji ste zaboravili po slovu zakona veleizdaja se u SFRJ kaznjavala... znate i sami svakog stigne kazna za shta je uradio tokom zivota bilo za zivota il posle njega

Marko

pre 14 godina

Niti je Mesić saopštio nešto novo, niti su Nemci bili protiv toga u tom ratnom periodu. U Hrvatskoj se otvoreno sprovodila politika koja je imala za cilj da se reši "problem Srba" a Nemci su im tada davali maksimalnu podršku. Sada kada Jugoslavije više nema i kada skoro da više nema Srba u Hrvatskoj najlakše je deklarisati se kao antifašista. Kao što je jednom Mesič rekao , on je svoj zadatak obavio. Slobodan Milošević može uvek da im služi kao alibi za sve što su uradili ali to ništa ne menja u realnosti na terenu.

Marina

pre 14 godina

Ne samo u Australiji vec i u Kanadi je MEsic velicao NDH i to je bilo u leto 1993. godine. O tome postoji filmski zapis koji je emitovao jedan hrvatski program iz Toronta.
Mene to nikada nije cudilo, mene samo cudi kako su neki iz Beograda, koji se stvarno zalazu za demokratiju, progutali njegovu proevrosku pricu. Ne kazem d a su srpski politicari bolji, ali MEsic sigurno nije covek za ugled onih koji se zalazu za evropske vrednosti.

tisucljetni san

pre 14 godina

Mesic je rekao sto je vecina Hrvata, barem onih koji su poznavali hrvatske povjesne granice tada pomislila.Sama neovisnost bila nesto sto mi Hrvati smo mislili da nikada nece doci i za nju smo tezili godinama.Najvece nasa greska je sto smo bili sastavni dio Jugoslavije jer ona nista dobro nije donijela.U Hrvatskoj postoji danas 'sram prema svemu sto je jugoslavensko' i velika vecina nas ne zali za bivsom Jugoslavijom jer je sloboda bila neupitna.

Vladimir

pre 14 godina

Tako je sve i pocelo...sa ustastvom!
Posle Jasenovca,Jadovna i drugih stratista...Srbi su kao strana koja je bila pobednik i antifasista,pruzila ruku oprosta i pomirenja onima koji su Nemacke vojnike docekali sa cvecem!POsle 45 godina pocelo je opet sa ustaskim simbolima,pesmama,izbacili su Srbe iz ustava iako je do tada bio konstutivan narod i cinio preko 30% stanovnistva,minirane su kuce i vikendice Srba po primorju,Spegelj je ilegalno naoruzavao paravojne formacije...ne samo u Hrvatskoj,nego i po Vojvodini i Bosni....a onda je pocelo!!!!
Srbi su na zalost izgubili medijski rat,pa je stvorena slika o tome kako su ''agresori'' iako su branili svoje zivote i kucne pragove!!!
Tako je bilo i u Bosni....ubistvom Srbina na svadbi!
Za rat je uvek potrebno dvoje,ili vise strana!Takodje je potrebno i oruzije...odakle Hrvatima i Muslimanima oruzije?I sta ce im ako nisu prizeljkivali rat?!Srbija je bila za ocuvanje Jugoslavije....znaci nismo zelei rasparcavanje i rat...dugo se za to zalagao i Alija Izetbegovic..a onda je naglo ''promenio plocu''!
I jos jednom da ponovim...Mesic je bio i ostao USTASA*.
*(to su oni koji su klali i ubijali narod mozda i najveceg svetskog naucnika i PRONALAZACA Nikole Tesle...cijeg su 130 clanova familije ustase zaklale..u ovom ratu su Teslama kojima je podignut zajednicki spomenik isti srusili,a rodnu kucu zapalili.Inace najveci izum i PRONALAZAK ustasa je SRBOSJEK kojim su ubili 700.000 Srba,Roma i Jevreja u Jasenovcu)
NJIH JE POMAHNITALI DEDICA VELICAO!!!
P.S.Sledeci put (ako ga bude) kada bude delio ''packe'' iz moralnosti,on ili bilo koji drugi politicar iz Hrvatske,politicarima iz Srbije Jeremicu,Tadicu,Dodiku..nadam se da ce se setiti ovoga sto je izjavio Dedica.

Leningrad Cowboy

pre 14 godina

Za pocetak, ne znam da li je iko sumnjam u ovako nesto. Na kraju krajeva, koliko puta nam je on svojim ispadima (kao ono da bi poslao vojsku da presjece koridor) mu takve ideje uopste nisu strane?
Nego opet, moze li dan da prodje da ne cujemo jos neki biser? Dosta vise sa ovim covjekom i veselimo se sto takvi vise nece krojiti sudbinu regiona!

mita sajba

pre 14 godina

"S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata ..."

Kada se, vec, "posipa pepelom", zasto ne ide do kraja i kaze, u procentima izrazeno, kakvog je nacionalnog sastava bio, taj, antifasisticki pokret, u Hrvatskoj? Preko 90% antifasistickih boraca su bili - SRBI. Srbi su, oni, koji su posleratnu Hrvatsku, preko ZAVNOH-a i Narodnog Sabora Hrvatske, preveli na POBEDNICKU stranu! Izmedju ostalog (brojcanog stanja u HR), zbog te cinjenice su Srbi bili jedan od dva konstitutivnih naroda u Republici Hrvatskoj, do 1990. godine.
SRAMOTA!

Srbin Pera

pre 14 godina

Jedini iskren stav koji je
uvek iskazivao bio je onaj protiv Srba, sve ostalo bilo je podlezno promenama u zavisnosti od trenutka. Skolski primer hrvatskog politicara kroz istoriju.

sve znamo

pre 14 godina

Ajde!
Nema potrebe da priznaje da je pustio ubicu dece. Nema potrebe da prizna da je cestitao Bozic tri cetiri dana ranije. Nema potrebe da priznaje da je pretio ratom ponovo. Sve ovo samo za poslednjih mesec dana nema potrebe da priznaje, kao i milion toga ranije.
Nema potrebe da neko prizna da ga je zvao gospodinom predsednikom i najboljim politicarem Balkana. Ima potrebe da priznaju sebi da su u teskoj zabludi.

Pantagruel

pre 14 godina

Samo naivni ili neupućeni mogu misliti da Mesić ne zna šta radi. Ta njegova kretanja iz krajnosti u krajnost i privlačenje pažnje javnosti skandaloznim postupsima i izjavama stari su obrazac delovanja koji je na ovdašnju političku scenu prvi put doneo Stjepan Radić, od 1921 do 1928.
Ni tada, kao ni danas (na žalost) Srbi nisu bili dorasli da shvate opasnost politike koja se krije iza maske šarlatana, provokatora i skandal majstora i nasedali su na provokacije svesno smišljene da izazovu njihovu pekomernu rekciju i pred svetom ih prikažu kao primitivce, iz čega je imala da profitira "žrtva" - odnosno hrvatski narod.

Cera

pre 14 godina

Ja se iskreno nadam da cemo uskoro, odlaskom sa mesta predsednika Hrvatske, biti konacno postedjeni daljih objasnjenja i "mudrovanja" od strane ovog gospodina.

Rasina

pre 14 godina

Stipe, pokazao si da si majstor političke scene na prostoru bivše SFRJ. Ovi drugi ti nisu ni za mali prst. Jedino ti možeš da napraviš novu Jugu.

Jabucilo

pre 14 godina

Cudno je to kako se tako lako prelazi preko cinjenice da su najodgovorniji ljudi u Hrvatskoj pocetkom devedesetih velicali NDH. Kao da se uopste i ne razmislja o tome kako je taj stav (pracen i nekim konkretnim potezima kao sto je npr. ukidanje statusa konstitutivnog naroda) uticao na sprsku populaciju u Hrvatskoj tih godina.

A da ne pominjem sto se to "falsifikovanje istorije" nije pojavilo kao "kolateralna posledica rata" vec malo ranije, kao priprema za rat - kada je nacionalizam krenuo da buja u svim jugoslovenskim republikama, kada su se svi setili svojih gubitnickih nacionalistickih pokreta iz perioda WW2.

veki

pre 14 godina

Hhaha, koliko bisera u ovom clanku, kao npr:

"....i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci koji su, kako je rekao, na to imali najviše pravo, nikada to nisu prebacili."

Mozda zato sto nisu bili dovoljno antifasisticki!?

o tempora o mores

pre 14 godina

Dobro i šta sada...Hoće li ovaj čovik zbog "zabluda" koje su dovele do krvoprilića u bivšoj Jugoslaviji, a koje je i sam delom inspirisao, ikada odgovarati, osim ovako "moralno". Kako je licemerna i odvratna ova naknadana pamet i posipanje pepelom. Početkom tih nesrećnih 90-tih Mesić je bio poprilično zreo čovek da bi mu se moglo oprostiti na mladosti i "zavedenosti". On je tačno znao šta je govorio i kakve to posledice može imati. A ipak je govorio.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Gospodine Mesicu, svaka Vam cast. Ovim ste pokazali da ste veliki politicar, antifasita, i covjek koji ima snage priznati greske iz proslosti. Steta to ima malo ovakvih politicara kao Vi!

boban

pre 14 godina

Budimo realni,
Mesic je u "onom sistemu" i robijao, a da bi usao u vlast u novoj Hrvatskoj morao je velicati i NDH.
Pa i mi smo cetnike rehabilitovali iako su saradjivali sa Nemcima.
Ili, Nedic koji je ocistio Beograd od zidova pre nego je to uradio Pavelic u Zagrebu. Zar i nasi sada nre traze Drazine kosti ??

dr nda

pre 14 godina

Mesić nije srušio Jugoslaviju - to je svakako mnogo složenija priča i njegova izjava je relevantna taman kao "istina" da je Reagan srušio SSSR, "imperiju zla". Ali činjenica da se on hvalio takvim stvarima govori o tome da je često davao krčmarske izjave, što ga je pratilo do kraja političke karijere.

Dzara

pre 14 godina

Evo fino dodatka za kontratuzbu.
Mada ova recenica nije bas u kondicionalu, pre ce biti da je kao u nekom aoristu ili pluskvamperfektu...ali mi se nekako cini da je sve zajedno u prezentu, pa i u futuru.

Dzara

pre 14 godina

Evo fino dodatka za kontratuzbu.
Mada ova recenica nije bas u kondicionalu, pre ce biti da je kao u nekom aoristu ili pluskvamperfektu...ali mi se nekako cini da je sve zajedno u prezentu, pa i u futuru.

veki

pre 14 godina

Hhaha, koliko bisera u ovom clanku, kao npr:

"....i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci koji su, kako je rekao, na to imali najviše pravo, nikada to nisu prebacili."

Mozda zato sto nisu bili dovoljno antifasisticki!?

o tempora o mores

pre 14 godina

Dobro i šta sada...Hoće li ovaj čovik zbog "zabluda" koje su dovele do krvoprilića u bivšoj Jugoslaviji, a koje je i sam delom inspirisao, ikada odgovarati, osim ovako "moralno". Kako je licemerna i odvratna ova naknadana pamet i posipanje pepelom. Početkom tih nesrećnih 90-tih Mesić je bio poprilično zreo čovek da bi mu se moglo oprostiti na mladosti i "zavedenosti". On je tačno znao šta je govorio i kakve to posledice može imati. A ipak je govorio.

Jabucilo

pre 14 godina

Cudno je to kako se tako lako prelazi preko cinjenice da su najodgovorniji ljudi u Hrvatskoj pocetkom devedesetih velicali NDH. Kao da se uopste i ne razmislja o tome kako je taj stav (pracen i nekim konkretnim potezima kao sto je npr. ukidanje statusa konstitutivnog naroda) uticao na sprsku populaciju u Hrvatskoj tih godina.

A da ne pominjem sto se to "falsifikovanje istorije" nije pojavilo kao "kolateralna posledica rata" vec malo ranije, kao priprema za rat - kada je nacionalizam krenuo da buja u svim jugoslovenskim republikama, kada su se svi setili svojih gubitnickih nacionalistickih pokreta iz perioda WW2.

Cera

pre 14 godina

Ja se iskreno nadam da cemo uskoro, odlaskom sa mesta predsednika Hrvatske, biti konacno postedjeni daljih objasnjenja i "mudrovanja" od strane ovog gospodina.

boban

pre 14 godina

Budimo realni,
Mesic je u "onom sistemu" i robijao, a da bi usao u vlast u novoj Hrvatskoj morao je velicati i NDH.
Pa i mi smo cetnike rehabilitovali iako su saradjivali sa Nemcima.
Ili, Nedic koji je ocistio Beograd od zidova pre nego je to uradio Pavelic u Zagrebu. Zar i nasi sada nre traze Drazine kosti ??

dr nda

pre 14 godina

Mesić nije srušio Jugoslaviju - to je svakako mnogo složenija priča i njegova izjava je relevantna taman kao "istina" da je Reagan srušio SSSR, "imperiju zla". Ali činjenica da se on hvalio takvim stvarima govori o tome da je često davao krčmarske izjave, što ga je pratilo do kraja političke karijere.

Vladimir

pre 14 godina

Tako je sve i pocelo...sa ustastvom!
Posle Jasenovca,Jadovna i drugih stratista...Srbi su kao strana koja je bila pobednik i antifasista,pruzila ruku oprosta i pomirenja onima koji su Nemacke vojnike docekali sa cvecem!POsle 45 godina pocelo je opet sa ustaskim simbolima,pesmama,izbacili su Srbe iz ustava iako je do tada bio konstutivan narod i cinio preko 30% stanovnistva,minirane su kuce i vikendice Srba po primorju,Spegelj je ilegalno naoruzavao paravojne formacije...ne samo u Hrvatskoj,nego i po Vojvodini i Bosni....a onda je pocelo!!!!
Srbi su na zalost izgubili medijski rat,pa je stvorena slika o tome kako su ''agresori'' iako su branili svoje zivote i kucne pragove!!!
Tako je bilo i u Bosni....ubistvom Srbina na svadbi!
Za rat je uvek potrebno dvoje,ili vise strana!Takodje je potrebno i oruzije...odakle Hrvatima i Muslimanima oruzije?I sta ce im ako nisu prizeljkivali rat?!Srbija je bila za ocuvanje Jugoslavije....znaci nismo zelei rasparcavanje i rat...dugo se za to zalagao i Alija Izetbegovic..a onda je naglo ''promenio plocu''!
I jos jednom da ponovim...Mesic je bio i ostao USTASA*.
*(to su oni koji su klali i ubijali narod mozda i najveceg svetskog naucnika i PRONALAZACA Nikole Tesle...cijeg su 130 clanova familije ustase zaklale..u ovom ratu su Teslama kojima je podignut zajednicki spomenik isti srusili,a rodnu kucu zapalili.Inace najveci izum i PRONALAZAK ustasa je SRBOSJEK kojim su ubili 700.000 Srba,Roma i Jevreja u Jasenovcu)
NJIH JE POMAHNITALI DEDICA VELICAO!!!
P.S.Sledeci put (ako ga bude) kada bude delio ''packe'' iz moralnosti,on ili bilo koji drugi politicar iz Hrvatske,politicarima iz Srbije Jeremicu,Tadicu,Dodiku..nadam se da ce se setiti ovoga sto je izjavio Dedica.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Gospodine Mesicu, svaka Vam cast. Ovim ste pokazali da ste veliki politicar, antifasita, i covjek koji ima snage priznati greske iz proslosti. Steta to ima malo ovakvih politicara kao Vi!

mita sajba

pre 14 godina

"S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata ..."

Kada se, vec, "posipa pepelom", zasto ne ide do kraja i kaze, u procentima izrazeno, kakvog je nacionalnog sastava bio, taj, antifasisticki pokret, u Hrvatskoj? Preko 90% antifasistickih boraca su bili - SRBI. Srbi su, oni, koji su posleratnu Hrvatsku, preko ZAVNOH-a i Narodnog Sabora Hrvatske, preveli na POBEDNICKU stranu! Izmedju ostalog (brojcanog stanja u HR), zbog te cinjenice su Srbi bili jedan od dva konstitutivnih naroda u Republici Hrvatskoj, do 1990. godine.
SRAMOTA!

neshapop

pre 14 godina

Sada bi trebalo i protiv njega da se podigne optuznica i da mu se sudi u Hagu za govor mrznje.Nek pravi drustvo seselju,veoma su slicni.

Marina

pre 14 godina

Ne samo u Australiji vec i u Kanadi je MEsic velicao NDH i to je bilo u leto 1993. godine. O tome postoji filmski zapis koji je emitovao jedan hrvatski program iz Toronta.
Mene to nikada nije cudilo, mene samo cudi kako su neki iz Beograda, koji se stvarno zalazu za demokratiju, progutali njegovu proevrosku pricu. Ne kazem d a su srpski politicari bolji, ali MEsic sigurno nije covek za ugled onih koji se zalazu za evropske vrednosti.

Marko

pre 14 godina

Niti je Mesić saopštio nešto novo, niti su Nemci bili protiv toga u tom ratnom periodu. U Hrvatskoj se otvoreno sprovodila politika koja je imala za cilj da se reši "problem Srba" a Nemci su im tada davali maksimalnu podršku. Sada kada Jugoslavije više nema i kada skoro da više nema Srba u Hrvatskoj najlakše je deklarisati se kao antifašista. Kao što je jednom Mesič rekao , on je svoj zadatak obavio. Slobodan Milošević može uvek da im služi kao alibi za sve što su uradili ali to ništa ne menja u realnosti na terenu.

Srbin Pera

pre 14 godina

Jedini iskren stav koji je
uvek iskazivao bio je onaj protiv Srba, sve ostalo bilo je podlezno promenama u zavisnosti od trenutka. Skolski primer hrvatskog politicara kroz istoriju.

Pantagruel

pre 14 godina

Samo naivni ili neupućeni mogu misliti da Mesić ne zna šta radi. Ta njegova kretanja iz krajnosti u krajnost i privlačenje pažnje javnosti skandaloznim postupsima i izjavama stari su obrazac delovanja koji je na ovdašnju političku scenu prvi put doneo Stjepan Radić, od 1921 do 1928.
Ni tada, kao ni danas (na žalost) Srbi nisu bili dorasli da shvate opasnost politike koja se krije iza maske šarlatana, provokatora i skandal majstora i nasedali su na provokacije svesno smišljene da izazovu njihovu pekomernu rekciju i pred svetom ih prikažu kao primitivce, iz čega je imala da profitira "žrtva" - odnosno hrvatski narod.

Obavestajac

pre 14 godina

Ko je redovno pratio reportaze iz haga dokumentarce i slicno jednom se spomenulo i da bi Tidjman bio isto optuzen zajedno sa generalom Gotovinom za etnicko ciscenje u operaciji oluja i za druge zlocine po komandnoj odgovornosti da nije umro...I jedna sad meni stvar nije jasna kako ovog coveka koji javno priznaje da je zasluzan shto se Jugoslavija raspala nije poslat u hag pa zbog njegove politike se desilo shta se i desilo na ovim prostorima a svi zivi prichaju Milosevivc Tudjman Izetbegovic Karadzic a o Mesicu nishta eeh da postoji pravda gde bi ovaj svet bio a za sve koji ste zaboravili po slovu zakona veleizdaja se u SFRJ kaznjavala... znate i sami svakog stigne kazna za shta je uradio tokom zivota bilo za zivota il posle njega

tisucljetni san

pre 14 godina

Mesic je rekao sto je vecina Hrvata, barem onih koji su poznavali hrvatske povjesne granice tada pomislila.Sama neovisnost bila nesto sto mi Hrvati smo mislili da nikada nece doci i za nju smo tezili godinama.Najvece nasa greska je sto smo bili sastavni dio Jugoslavije jer ona nista dobro nije donijela.U Hrvatskoj postoji danas 'sram prema svemu sto je jugoslavensko' i velika vecina nas ne zali za bivsom Jugoslavijom jer je sloboda bila neupitna.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Bio zaveden atmosferom! Hajde Stipe možeš ti to bolje! Kakvo zavođenje atmosferom, to je bilo vaskrsavanje ideologije a ti Stipe umjesto da se odupreš ti si joj se prepustio. Stipe je nešto kao i Milo Đukanović, tj. pliva u svakoj situaciji. Kada je IN veličati ustaštvo Mesić kaže da je bio "zaveden". Hrvatska se nikada i nije odrekla ustaštva. Sada ga je manje ali samo iz razloga zato što nemaju više "materijala" tj. nema više Srba. Kada su posao odradili tek onda je HDZ kao omekšao ali neznatno. Nakon pada Tuđmana Mesić prelazi u antifašiste. Odjednom je "zaveden" antifašizmom. Ne, nije Mesić napustio HDZ 1994. godine zbog preobraćenja u antifašizam nego je uvidjeo da će Tuđman pasti i da bi Tuđman mogao u Haagu završiti a "drug" Mesić nije želio potonuti zajedno s njim. Zato je zaigrao na kartu antifašizma. Mudro, Stipe, mudro ali i prozirno. Ko te ne zna skupo bi te platio!

Inače "demokratski" HDZ još uvijek dijeli penzije ljudima koji su na bilo koji način učestvovali u radu NDH na području BiH i Hrvatske.

Leningrad Cowboy

pre 14 godina

Za pocetak, ne znam da li je iko sumnjam u ovako nesto. Na kraju krajeva, koliko puta nam je on svojim ispadima (kao ono da bi poslao vojsku da presjece koridor) mu takve ideje uopste nisu strane?
Nego opet, moze li dan da prodje da ne cujemo jos neki biser? Dosta vise sa ovim covjekom i veselimo se sto takvi vise nece krojiti sudbinu regiona!

sve znamo

pre 14 godina

Ajde!
Nema potrebe da priznaje da je pustio ubicu dece. Nema potrebe da prizna da je cestitao Bozic tri cetiri dana ranije. Nema potrebe da priznaje da je pretio ratom ponovo. Sve ovo samo za poslednjih mesec dana nema potrebe da priznaje, kao i milion toga ranije.
Nema potrebe da neko prizna da ga je zvao gospodinom predsednikom i najboljim politicarem Balkana. Ima potrebe da priznaju sebi da su u teskoj zabludi.

Dario

pre 14 godina

I tako se krenulo prije nesto vise od 20 godina. Prvo chetnistvo a za njim ustastvo i doveli su region tamo gdje jeste. Agresija, sacekuse, snajperi, granatiranja, genocid, masovni zlocini, progoni, istrebljenja, silovanja, logori... i nakon svega toga umjesto da bas Srbija (Crna Gora) i Hrvatska, na sve nacine pomognu Bosni i Hercegovini i narodima u njoj da dodje do pimirenja oni i dalje podrzavaju one profasisticke snage kojima nije malo krvi. Samo pogledajte koliko je porodica zavijeno u crno, ili koliko je unisteno i dobro razmislite da li iko normalan treba podrzavati bilo kojeg politicara koji i danas ide Milosevicevim i Karadzicevim s jedne i Tudjmanovim i Bobanovim stranputicama s druge strane.

Rasina

pre 14 godina

Stipe, pokazao si da si majstor političke scene na prostoru bivše SFRJ. Ovi drugi ti nisu ni za mali prst. Jedino ti možeš da napraviš novu Jugu.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Covjek zeli mjesto u raju. Prica se da je u "purgatory"-ju velika guzva i da se cekanje oduzava pa se savjetuje ljudima da se za zivota oslobode bar nekog dusevnog tereta kako bi se proces konacnog opredjeljenja ubrzao. Bog je vrlo zauzet pa cak nije
mogao dati znacajno vrijeme Murphy
Brown koja ga je zeljela da intervjuise
(u istoimenoj americkoj "sitcom" komediji).
Mesic nije otkrio nikakvu tajnu. Svi smo to vec znali ne samo za njega nego i za ostale ne samo u Hrvatskoj nego i U Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji ili Kosmetu. Svi koji su trazili ulogu u novonastalim "komadima" Jugoslavije trazli su nadahnuce u onima koji su zapoceli ranije tragedije.Trazili su nadahnuce za "obezglavljene" pristalice i nalazili ga bas u onim "herojima" iz II Svjetskog rata koji su poceli haos trvenja.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Gospodine Mesicu, svaka Vam cast. Ovim ste pokazali da ste veliki politicar, antifasita, i covjek koji ima snage priznati greske iz proslosti. Steta to ima malo ovakvih politicara kao Vi!

boban

pre 14 godina

Budimo realni,
Mesic je u "onom sistemu" i robijao, a da bi usao u vlast u novoj Hrvatskoj morao je velicati i NDH.
Pa i mi smo cetnike rehabilitovali iako su saradjivali sa Nemcima.
Ili, Nedic koji je ocistio Beograd od zidova pre nego je to uradio Pavelic u Zagrebu. Zar i nasi sada nre traze Drazine kosti ??

Vladimir

pre 14 godina

Tako je sve i pocelo...sa ustastvom!
Posle Jasenovca,Jadovna i drugih stratista...Srbi su kao strana koja je bila pobednik i antifasista,pruzila ruku oprosta i pomirenja onima koji su Nemacke vojnike docekali sa cvecem!POsle 45 godina pocelo je opet sa ustaskim simbolima,pesmama,izbacili su Srbe iz ustava iako je do tada bio konstutivan narod i cinio preko 30% stanovnistva,minirane su kuce i vikendice Srba po primorju,Spegelj je ilegalno naoruzavao paravojne formacije...ne samo u Hrvatskoj,nego i po Vojvodini i Bosni....a onda je pocelo!!!!
Srbi su na zalost izgubili medijski rat,pa je stvorena slika o tome kako su ''agresori'' iako su branili svoje zivote i kucne pragove!!!
Tako je bilo i u Bosni....ubistvom Srbina na svadbi!
Za rat je uvek potrebno dvoje,ili vise strana!Takodje je potrebno i oruzije...odakle Hrvatima i Muslimanima oruzije?I sta ce im ako nisu prizeljkivali rat?!Srbija je bila za ocuvanje Jugoslavije....znaci nismo zelei rasparcavanje i rat...dugo se za to zalagao i Alija Izetbegovic..a onda je naglo ''promenio plocu''!
I jos jednom da ponovim...Mesic je bio i ostao USTASA*.
*(to su oni koji su klali i ubijali narod mozda i najveceg svetskog naucnika i PRONALAZACA Nikole Tesle...cijeg su 130 clanova familije ustase zaklale..u ovom ratu su Teslama kojima je podignut zajednicki spomenik isti srusili,a rodnu kucu zapalili.Inace najveci izum i PRONALAZAK ustasa je SRBOSJEK kojim su ubili 700.000 Srba,Roma i Jevreja u Jasenovcu)
NJIH JE POMAHNITALI DEDICA VELICAO!!!
P.S.Sledeci put (ako ga bude) kada bude delio ''packe'' iz moralnosti,on ili bilo koji drugi politicar iz Hrvatske,politicarima iz Srbije Jeremicu,Tadicu,Dodiku..nadam se da ce se setiti ovoga sto je izjavio Dedica.

tisucljetni san

pre 14 godina

Mesic je rekao sto je vecina Hrvata, barem onih koji su poznavali hrvatske povjesne granice tada pomislila.Sama neovisnost bila nesto sto mi Hrvati smo mislili da nikada nece doci i za nju smo tezili godinama.Najvece nasa greska je sto smo bili sastavni dio Jugoslavije jer ona nista dobro nije donijela.U Hrvatskoj postoji danas 'sram prema svemu sto je jugoslavensko' i velika vecina nas ne zali za bivsom Jugoslavijom jer je sloboda bila neupitna.

Rasina

pre 14 godina

Stipe, pokazao si da si majstor političke scene na prostoru bivše SFRJ. Ovi drugi ti nisu ni za mali prst. Jedino ti možeš da napraviš novu Jugu.

Dario

pre 14 godina

I tako se krenulo prije nesto vise od 20 godina. Prvo chetnistvo a za njim ustastvo i doveli su region tamo gdje jeste. Agresija, sacekuse, snajperi, granatiranja, genocid, masovni zlocini, progoni, istrebljenja, silovanja, logori... i nakon svega toga umjesto da bas Srbija (Crna Gora) i Hrvatska, na sve nacine pomognu Bosni i Hercegovini i narodima u njoj da dodje do pimirenja oni i dalje podrzavaju one profasisticke snage kojima nije malo krvi. Samo pogledajte koliko je porodica zavijeno u crno, ili koliko je unisteno i dobro razmislite da li iko normalan treba podrzavati bilo kojeg politicara koji i danas ide Milosevicevim i Karadzicevim s jedne i Tudjmanovim i Bobanovim stranputicama s druge strane.

mita sajba

pre 14 godina

"S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata ..."

Kada se, vec, "posipa pepelom", zasto ne ide do kraja i kaze, u procentima izrazeno, kakvog je nacionalnog sastava bio, taj, antifasisticki pokret, u Hrvatskoj? Preko 90% antifasistickih boraca su bili - SRBI. Srbi su, oni, koji su posleratnu Hrvatsku, preko ZAVNOH-a i Narodnog Sabora Hrvatske, preveli na POBEDNICKU stranu! Izmedju ostalog (brojcanog stanja u HR), zbog te cinjenice su Srbi bili jedan od dva konstitutivnih naroda u Republici Hrvatskoj, do 1990. godine.
SRAMOTA!

veki

pre 14 godina

Hhaha, koliko bisera u ovom clanku, kao npr:

"....i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci koji su, kako je rekao, na to imali najviše pravo, nikada to nisu prebacili."

Mozda zato sto nisu bili dovoljno antifasisticki!?

Dzara

pre 14 godina

Evo fino dodatka za kontratuzbu.
Mada ova recenica nije bas u kondicionalu, pre ce biti da je kao u nekom aoristu ili pluskvamperfektu...ali mi se nekako cini da je sve zajedno u prezentu, pa i u futuru.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Bio zaveden atmosferom! Hajde Stipe možeš ti to bolje! Kakvo zavođenje atmosferom, to je bilo vaskrsavanje ideologije a ti Stipe umjesto da se odupreš ti si joj se prepustio. Stipe je nešto kao i Milo Đukanović, tj. pliva u svakoj situaciji. Kada je IN veličati ustaštvo Mesić kaže da je bio "zaveden". Hrvatska se nikada i nije odrekla ustaštva. Sada ga je manje ali samo iz razloga zato što nemaju više "materijala" tj. nema više Srba. Kada su posao odradili tek onda je HDZ kao omekšao ali neznatno. Nakon pada Tuđmana Mesić prelazi u antifašiste. Odjednom je "zaveden" antifašizmom. Ne, nije Mesić napustio HDZ 1994. godine zbog preobraćenja u antifašizam nego je uvidjeo da će Tuđman pasti i da bi Tuđman mogao u Haagu završiti a "drug" Mesić nije želio potonuti zajedno s njim. Zato je zaigrao na kartu antifašizma. Mudro, Stipe, mudro ali i prozirno. Ko te ne zna skupo bi te platio!

Inače "demokratski" HDZ još uvijek dijeli penzije ljudima koji su na bilo koji način učestvovali u radu NDH na području BiH i Hrvatske.

Cera

pre 14 godina

Ja se iskreno nadam da cemo uskoro, odlaskom sa mesta predsednika Hrvatske, biti konacno postedjeni daljih objasnjenja i "mudrovanja" od strane ovog gospodina.

Obavestajac

pre 14 godina

Ko je redovno pratio reportaze iz haga dokumentarce i slicno jednom se spomenulo i da bi Tidjman bio isto optuzen zajedno sa generalom Gotovinom za etnicko ciscenje u operaciji oluja i za druge zlocine po komandnoj odgovornosti da nije umro...I jedna sad meni stvar nije jasna kako ovog coveka koji javno priznaje da je zasluzan shto se Jugoslavija raspala nije poslat u hag pa zbog njegove politike se desilo shta se i desilo na ovim prostorima a svi zivi prichaju Milosevivc Tudjman Izetbegovic Karadzic a o Mesicu nishta eeh da postoji pravda gde bi ovaj svet bio a za sve koji ste zaboravili po slovu zakona veleizdaja se u SFRJ kaznjavala... znate i sami svakog stigne kazna za shta je uradio tokom zivota bilo za zivota il posle njega

o tempora o mores

pre 14 godina

Dobro i šta sada...Hoće li ovaj čovik zbog "zabluda" koje su dovele do krvoprilića u bivšoj Jugoslaviji, a koje je i sam delom inspirisao, ikada odgovarati, osim ovako "moralno". Kako je licemerna i odvratna ova naknadana pamet i posipanje pepelom. Početkom tih nesrećnih 90-tih Mesić je bio poprilično zreo čovek da bi mu se moglo oprostiti na mladosti i "zavedenosti". On je tačno znao šta je govorio i kakve to posledice može imati. A ipak je govorio.

Jabucilo

pre 14 godina

Cudno je to kako se tako lako prelazi preko cinjenice da su najodgovorniji ljudi u Hrvatskoj pocetkom devedesetih velicali NDH. Kao da se uopste i ne razmislja o tome kako je taj stav (pracen i nekim konkretnim potezima kao sto je npr. ukidanje statusa konstitutivnog naroda) uticao na sprsku populaciju u Hrvatskoj tih godina.

A da ne pominjem sto se to "falsifikovanje istorije" nije pojavilo kao "kolateralna posledica rata" vec malo ranije, kao priprema za rat - kada je nacionalizam krenuo da buja u svim jugoslovenskim republikama, kada su se svi setili svojih gubitnickih nacionalistickih pokreta iz perioda WW2.

neshapop

pre 14 godina

Sada bi trebalo i protiv njega da se podigne optuznica i da mu se sudi u Hagu za govor mrznje.Nek pravi drustvo seselju,veoma su slicni.

Marko

pre 14 godina

Niti je Mesić saopštio nešto novo, niti su Nemci bili protiv toga u tom ratnom periodu. U Hrvatskoj se otvoreno sprovodila politika koja je imala za cilj da se reši "problem Srba" a Nemci su im tada davali maksimalnu podršku. Sada kada Jugoslavije više nema i kada skoro da više nema Srba u Hrvatskoj najlakše je deklarisati se kao antifašista. Kao što je jednom Mesič rekao , on je svoj zadatak obavio. Slobodan Milošević može uvek da im služi kao alibi za sve što su uradili ali to ništa ne menja u realnosti na terenu.

Marina

pre 14 godina

Ne samo u Australiji vec i u Kanadi je MEsic velicao NDH i to je bilo u leto 1993. godine. O tome postoji filmski zapis koji je emitovao jedan hrvatski program iz Toronta.
Mene to nikada nije cudilo, mene samo cudi kako su neki iz Beograda, koji se stvarno zalazu za demokratiju, progutali njegovu proevrosku pricu. Ne kazem d a su srpski politicari bolji, ali MEsic sigurno nije covek za ugled onih koji se zalazu za evropske vrednosti.

Srbin Pera

pre 14 godina

Jedini iskren stav koji je
uvek iskazivao bio je onaj protiv Srba, sve ostalo bilo je podlezno promenama u zavisnosti od trenutka. Skolski primer hrvatskog politicara kroz istoriju.

dr nda

pre 14 godina

Mesić nije srušio Jugoslaviju - to je svakako mnogo složenija priča i njegova izjava je relevantna taman kao "istina" da je Reagan srušio SSSR, "imperiju zla". Ali činjenica da se on hvalio takvim stvarima govori o tome da je često davao krčmarske izjave, što ga je pratilo do kraja političke karijere.

Pantagruel

pre 14 godina

Samo naivni ili neupućeni mogu misliti da Mesić ne zna šta radi. Ta njegova kretanja iz krajnosti u krajnost i privlačenje pažnje javnosti skandaloznim postupsima i izjavama stari su obrazac delovanja koji je na ovdašnju političku scenu prvi put doneo Stjepan Radić, od 1921 do 1928.
Ni tada, kao ni danas (na žalost) Srbi nisu bili dorasli da shvate opasnost politike koja se krije iza maske šarlatana, provokatora i skandal majstora i nasedali su na provokacije svesno smišljene da izazovu njihovu pekomernu rekciju i pred svetom ih prikažu kao primitivce, iz čega je imala da profitira "žrtva" - odnosno hrvatski narod.

sve znamo

pre 14 godina

Ajde!
Nema potrebe da priznaje da je pustio ubicu dece. Nema potrebe da prizna da je cestitao Bozic tri cetiri dana ranije. Nema potrebe da priznaje da je pretio ratom ponovo. Sve ovo samo za poslednjih mesec dana nema potrebe da priznaje, kao i milion toga ranije.
Nema potrebe da neko prizna da ga je zvao gospodinom predsednikom i najboljim politicarem Balkana. Ima potrebe da priznaju sebi da su u teskoj zabludi.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Covjek zeli mjesto u raju. Prica se da je u "purgatory"-ju velika guzva i da se cekanje oduzava pa se savjetuje ljudima da se za zivota oslobode bar nekog dusevnog tereta kako bi se proces konacnog opredjeljenja ubrzao. Bog je vrlo zauzet pa cak nije
mogao dati znacajno vrijeme Murphy
Brown koja ga je zeljela da intervjuise
(u istoimenoj americkoj "sitcom" komediji).
Mesic nije otkrio nikakvu tajnu. Svi smo to vec znali ne samo za njega nego i za ostale ne samo u Hrvatskoj nego i U Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji ili Kosmetu. Svi koji su trazili ulogu u novonastalim "komadima" Jugoslavije trazli su nadahnuce u onima koji su zapoceli ranije tragedije.Trazili su nadahnuce za "obezglavljene" pristalice i nalazili ga bas u onim "herojima" iz II Svjetskog rata koji su poceli haos trvenja.

Leningrad Cowboy

pre 14 godina

Za pocetak, ne znam da li je iko sumnjam u ovako nesto. Na kraju krajeva, koliko puta nam je on svojim ispadima (kao ono da bi poslao vojsku da presjece koridor) mu takve ideje uopste nisu strane?
Nego opet, moze li dan da prodje da ne cujemo jos neki biser? Dosta vise sa ovim covjekom i veselimo se sto takvi vise nece krojiti sudbinu regiona!