Dve nove hidroelektrane na Limu

Kanadska kompanija planira da u Prijepolju započne izgradnju dve hidroelktrane na Limu, a vrednost investicije se procenjuje na 120 miliona evra.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

00:29

Default images

"Rezervoar kapital korp", kanadska kompanija, uskoro planira da započne izgradnju dve hidroelektrane na Limu ukupnog kapaciteta od oko 50 megavata. Kako navode predstavnici kompanije, planirana godišnja proizvodnja struje hidroelektrana "Brodarevo" 1 i 2 je oko 180 gigavat-časova, a investicija se procenjuje na oko 120 miliona evra.

Investicija vredna 120 miliona evra najavljena je u Prijepolju, pri otvaranju kancelarije kanadske firme, što je, kako kaže stručni konsultant firme "Rev" za Srbiju Nikola Nikolić, prvi siguran znak da ova investicija ima realne šanse za realizaciju.

"Oko 70 posto vrednosti projekta se odnosi na građevinski deo, a čim se kaže građevinski to se zna da će on biti realizovan angažovanjem domaće radne snage, iz lokala i šire, ako lokal ne bude mogao da zadovolji sve usluge. Ogroman deo investicije ostaće ovde, osim za specifičnu opremu koja se jednostavno ne proizvodi u Srbiji, mislim na elektromašinsku", kaže Nikolić.

"Da bi dobili sve potrebne dozvole mi moramo radimo i studiju životne sredine, tako da će i taj domet biti obuhvaćen, mada se i po sadašnjim analizama tretira ali ne tako detaljno, ali analize do sada pokazuju da taj uticaj neće biti prepreka za realizaciju takvog projekta“, navodi on.

Kanađani su dobili energetsku saglasnost Ministarstva energetike Srbije i obavili niz analiz i studija. Na Limu, koji ima nesumnjiv energetski potencijal, do sada je pre 45 godina podignuta samo hidroelektrana Potpeć, čije je jezero između Priboja i Prijepolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: