DS: Moguća rekonstrukcija vlade

Iz Demokratske stranke poručuju da nema razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali da rekonstrukcija vlade nije isključena, piše "Politika".

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

00:42

Default images

U DS-u kažu da očekuju da će u narednim mesecima biti razgovora unutar koalicije kako da se dođe do vlade koja neće trpeti kritike kao ova. Tako u vladajućem bloku komentarišu izjavu ministra za rad Rasima Ljajića da je Srbiji potreban "jak politički potez", odnosno izbori ili rekonstrukcija vlade.

Portparolka DS-a Jelena Trivan kaže da svi misle da je vlada prevelika, preglomazna i da je svima jasno da za mnoge funkcije građani nemaju opravdanje i ne vide njihov smisao.

"Ne znamo, međutim, kako da dođemo do funkcionalne vlade, jer se ona ne dobija samo brojevima, odnosno prostim smanjivanjem broja ministarstava nego i drugačijom organizacijom i radom. Očekujem da će u narednim mesecima biti razgovora unutar koalicije kako da dođemo do vlade koja neće trpeti takve kritike", kaže Trivanova.

Na pitanje zašto do sada vlada nije rekonstruisana ako je jasno da je prevelika, ona odgovara da je tema složena jer je i koalicija komplikovana i velika.

"Ne želim da ulazim u to ko bi mogao da bude protiv ili za rekonstrukciju, ali principijelno govoreći, ako se postigne saglasnost u vladajućoj koaliciji oko tog pitanja, budite sigurni da će DS biti za. To neće izazvati unutrašnju turbulenciju u stranci. Naprotiv, takav potez će dobiti aplauz", tvrdi Trivanova.

Ona podseća da su demokrate i prošle godine govorili da racionalizacija vlade treba da bude sprovedena na svim nivoima, ali da to ne bi trebalo da bude demagoško pitanje kojim se dobija naklonost građana.

U Socijalističkoj partiji Srbije i G 17 plus lopticu prebacuju u dvorište DS-a naglašavajući da oni kao stožerna stranka koalicije treba prvi da pokrenu tu priču.

Portparol SPS-a Đorđe Milićević kaže da oni nikada nisu rekli da su protiv rekonstrukcije vlade. Međutim, kako ističe, o tome mora da se razgovara na bazi ozbiljnog i precizno formulisanog predloga.

U DS-u, SPS-u i G 17 plus su saglasni da vanredni izbori ne treba da se održavaju ove godine jer su pred Srbijom mnogo preče teme.

Vladu, kako kaže Jelena Trivan, ove godine očekuje nekoliko jakih političkih poteza koji su strateški mnogo važniji nego izbori ili rekonstrukcija vlade koje je pomenuo Ljajić.

"To je konzistentna ekonomska politika koja će zemlju izvući iz recesije, i to je prva stvar koju vlada mora da uradi. Takođe, potrebni su nam rezultati u spoljnoj politici u vezi sa evropskim integracijama i sa procesom pred sudom pravde", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: