Pjongjang zabranio upotrebu deviza

Severna Koreja je zabranila upotrebu stranog novca u još jednom koraku komunističke vlasti da osigura kontrolu nad začecima tržišne privrede u zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

10:39

Default images

Izveštaji kažu da dekret o zabrani govori o strogim kaznama za svakog ko koristi dolar, evro, juan i drugi tuđi novac. Inostrana valuta je ranije prihvatana u nekim radnjama, restoranima i drugim mestima, posebno onima koji su pružali usluge strancima.

Naređenje, koje je izdao severnokorejski ured državne bezbednosti i koje stupa na snagu prvog januara, ima za cilj da "zabrani cirkulaciju stranog novca," kažu na državnoj kineskoj televiziji ČTV.

Štampa u Seulu tvrdi da dekret zabranjuje svim pojedincima i organizacijama sem banaka da poseduju strani novac.

Zvanična severnokorejska glasila danas ne pominju novu zabranu.

Naređenje je došlo posle nedavne odluke vlade u Pjongjangu da revalvira severnokorejski von kao deo dugoročne valutne izmene čiji je cilj da zauzda veliku inflaciju i osigura komandni položaj države nad ekonomijom.

Nesposobna da obezbedi hranu za 24 miliona stanovnika, vlada izolovane države je 2002. godine počela da dopušta neke oblike tržišta, uključujući dozvolu seljacima da prodaju neke svoje proizvode.

Potez je imao ekonomskog uspeha, ali je u zemlji procvetala prodaja zabranjene robe kao što su filmovi i sapunske opere iz rivalske Južne Koreje. Najveća veleprodajna pijaca u Pjongjangu navodno je zatvorena sredinom juna.

Zamena novčanica pogodila je one koji su zaradili na tržištu. Vlast je naredila stanovništvu da zameni ograničenu sumu starih novčanica za nove, a da ušteđevinu deponuje u banke.

Novi dekret daje preduzećima 24 sata da polože sve devize u banke.

"Kad im taj novac bude potreban zbog trgovine, mogu da ga podignu sa računa pošto dobiju dozvolu", kaže se u naređenju, prema navodima južnokorejske štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: