Mobilni mamograf u Valjevu

U Valjevu je zabeleženo veliko interesovanje žena Kolubarskog okruga za preventivni pregled dojki u okviru Nacionalne kampanje "Srbija protiv raka“.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

15:03

Default images

Mobilni digitalni mamograf, koji je donacija Fonda B92 Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, ostaće u Valjevu ceo februar. Od početka akcije za pregled se prijavilo više od 7650 žena, od kojih je za 5503 žene automatski zakazana mamografija, jer su ispunjavale starosni uslov. Do sada je klinički pregled prošlo oko 3500 žena, a mamografski preko 2800.

Među prvih 400 obrađenih rezultata, promene su dijagnostikovane kod 80 žena, tako da će praćenje i dalja dijagnostička i terapijska obrada biti urađeni po proceduri.

Prijavljivanje je i dalje moguće, putem brojeva telefona 0800 014 014, za pozivanje samo sa fiksne mreže i 0700 014 014, za pozivanje sa fiksne mreže i mobilne 064 i 065. Omogućeno je i prijavljivanje žena putem sajta Zdravstvenog centra Valjevo (www.zcvaljevo.rs).

Lekari apeluju na žene koje su do sada već imale slične preglede da pri mamografskom pregledu ponesu kopiju postojeće medicinske dokumentacije.

Kontejner sa aparatom je smešten na parkingu iza zgrade Doma zdravlja Valjevo, a obavezni klinički pregledi se obavljaju u prizemlju Poliklinike valjevske Bolnice.

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli 4000 žena, od kojih trećina umre, iako je ta bolest potpuno izlečiva ako se otkrije na vreme. Dobar odziv žena daje nadu da će ova statika biti promenjena nabolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: