Poslanici raspravljali o budžetu

Skupština završila današnju raspravu o budžetu. Za premijera Mirka Cvetkovića budžet je razvojni. Na predloženi buždet podneto je preko 200 amandmana.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 11.12.2009.

16:50

Default images

Skupština završila sednicu izglasavanjem svih 59 tačka koje su bile na dnevnom redu. Glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije. Vladin predlog budžeta za sledeću godinu konačno je stigao u Skupštinu. Suštinu tog zakona parlamentu su saopštili premijer Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Glasanje je danas bilo prekinuto na četiri sata zato što nije bilo kvoruma i zato što je za 16 časova bila zakazana nova sednica o predlogu budžeta za 2010. godinu i pratećim budžetskim zakonima. Ta sednica se nastavlja u subotu u 10 časova.

Sednica sa 59 tačaka počela je 26. oktobra i bila je prekidana nekoliko puta zbog potvrđivanja nekoliko sporazuma, Statuta Vojvodine i usvajanja Zakona o utvrđivanju nadležnosti, kao i kada je parlament birao sudije i tužioce.

Poslanici su s usvojili set pravosudnih zakona, nekoliko zakona iz oblasti energetike, zakone o smanjenju republičke i lokalne administracije, zakon o tajnosti podataka, kao i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Skupština je izabrala profesora Fakulteta dramskih umetnosti Gorana Pekovića za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije iz reda domaćih nevladinih organizacija i udruženja građana, kao i članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije iz redova poslanika.

Parlament je za članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove izabrao poslanike Ivana Andrića (LDP), Esada Džudževića (poslanički klub manjina), Branka Ružića (SPS), Željka Ivanjija (G17 plus), Zorana Šamija (DSS), Branimira Đokića (SRS) i Dragoljuba Mićunovića (DS).

Početak sednice obeležila je rasprava između predsednice Skupštine i većine opozicije, koja je negodovali jer se dnevnom redu nije našao izveštaj Državne revizorske institucije o kontroli trošenja novca u 2008. godini.

Predsednica ponovlja da to nije moguće jer taj predlog nije podnet po hitnom postupku.

Druga zamerka opozicije odnosila se na to što se o predlogu vlade za budžet nije izjasnio Odbor za finansije i drugi odbori.

Obrazloženje je bilo da prema poslovniku rasprava može da počne i bez mišljenja nadležnog odbora.

U tom trenutku salu su napustili poslanici LDP, a premijer i ministarka finansija krenuli sa izlaganjem budžeta.

Predstavljajući budžet za narednu godinu, premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će ekonomska politika vlade u idućoj i u naredne dve godine biti usmerena na ostvarivanje privrednog rasta, veći izvoz, održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, ubrzani nastavak procesa evropskih integracija i sprovođenje reformi.

U uvodnom ekspozeu u Skupštini Srbije, Cvetković je najavio smanjenje inflacije na šest odsto u narednoj godini.

"Zato sa mnogo većim optimizmom očekujem iduću i naredne godine. Za 2010. planiran je realan rast BDP od 1,5 odsto sa perspektivom da se taj rast u 2011. poveća na tri odsto i u 2012 na pet odsto",istakao je Cvetković.

Cvetković je rekao i da je budžet za narednu godinu razvojno orijentisan, pri čemu je učešće kapitalnih rashoda povećano u odnosu na tekuću potrošnju, uz najavljene inostrane investicije.

"Videli ste da se u okviru javnih investicija koncentrišemo na krupne infrastrukturne projekte a glavni prioritet je završetak izgradnje Koridora 10", naveo je premijer.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da bi budžet za 2010. godinu trebalo da ispuni dva cilja - doprinese ekonomskom oporavku u narednoj godini i obezbedi veću odgovornost za finansije u javnom sektoru.

U uvodnom ekspozeu u Skupštini Srbije, Dragutinovićeva je ocenila da pored toga što je budžet razvojno i investiciono orijentisan, on predstavlja i ravnotežu između socijalnih i podsticajnih mera.

Pre početka premijerovog ekspozea, poslanici Liberalno-demokratske partije napustili su salu, kao i većina poslanica Demokratske stranke Srbije.

Poslanici opozicije oštro su, na početku nove sednice, negodovali što u dnevni red nije uvršćeno razmatranje izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) o kontroli trošenja novca u 2008. godini i što se o budžetu za 2010. godinu nisu izjasnili nadležni odbori.

Opozicija je negodovala i što nije duplirano vreme za raspravu o budžetu za 2010. godinu sa pet na deset časova, kao i zbog toga što se o tom predlogu vlade nije izjasnio Odbor za finansije i drugi skupštinski odbori.

Pored nezadovoljstva zbog ignorisanja revizorskog izveštaja, LDP smatra da je vlast i ovim budžetom pokazala da ni 2010. neće biti godina reformi.

Prema njima je neprihvatljivo održavanje u životu neodgovornih preduzeća i ponovno ulaganje u penzionere zanemarujući mlade. Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović istakao je da je predloženi budžet "žrtva pogrešne politike" i da pokazuje da će i naredna godina biti propuštena šansa za reformski posao.

Jovanović je rekao da predloženi budžet nije budžet štednje, jer, kako je objasnio, teret krize i dalje prenosi na srednju klasu, dodajući da budžet nije ni razvojni, kako to tvrdi predlagač.

On je rekao da će LDP amandmanima tražiti preraspodelu budžetskih troškova, smanjivanje subvencija "gubitaškim javnim preduzećima" i ulaganje tako dobijenih sredstava u nekoliko važnih oblasti, poput obrazovanja, nauke, poljoprivrede i u mlade.

DSS smatra da je nedopustivo da se usvaja budžet za 2010. dok još uvek nije usvojen rebalans za tekuću godinu kao i to što je članovima Vlade omogućeno da troše sredstva mimo Zakona o budžetu.

Zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a Radojko Obradović istakao je da u Predlogu budžeta za 2010. godinu nema ničega što je reformsko.

Prema njegovim rečima, nigde u svetu ne može da se desi da se raspravlja o budžetu za narednu godinu, a da nije urađen rebalans za tekuću, što je u slučaju Srbije koja ima mnogo veći deficit od predviđenog po Zakonu o budžetu nedopustivo.

Obradović je rekao da u Predlogu bužeta za 2010. godine nema ni jednog jedinog slova o dva krucijalna problema - reformi Penziono-invalidskog sistema i sistema javne administracije.

Poslanica poslaničkog kluba Napred Srbijo Jorgovanka Tabaković je istakla da je ovim Predlogom budžeta vlast pokazala da nema nameru da se promeni, zato što ni jednu od primedbi koje su iznete u izveštaju Državne revizorske institucije nije usvojila.

Ona je rekla da je Predlog prepun izuzetaka u kojima Vlada od Skupštine traži ovlašćenja da može mimo postojećeg Zakona o budžetskom sistemu da troši novac, daje pozajmice, vrši otpis, a da zauzvrat ne daje nikakve kriterijume za to.

Tabakovićeva je ocenila da vlast i dalje od nejake privrede traži da finansira njenu naracionalnost, jer je to "tim koji dobija" i da su za svoje propuste okrivili knjigovođe koje su samo izvršavale ono što im je rečeno da urade.

Negodovanje opozicije je nastupilo i kada je predsednica skupštine najavila pauzu za 18 sati, jer je to značilo da poslanici nemaju mogućnost da premijeru i ministrima postavljaju pitanja.

O budžetu za narednu godinu za B 92 je govorio državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić. Njegovo gostovanje u Vestima, možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: