Koliko je "tamiflu" delotvoran?

"Tamiflu", lek koji se koristi protiv gripa, mogao bi da bude nedelotvoran, pokazalo je istraživanje objavljeno u britanskom medicinskom časopisu BMJ.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

14:22

Default images

Radi se o analizi 20 kliničkih istraživanja koje je obavila grupa naučnika predvođena prof. Krisom del Marom s australijskog univerziteta Bond. Istraživanje je pokazalo da bi inhibitori "neuraminidaze", enzima koji pomaže virusu da se umnožava i inficira više ćelija, sadržani u leku "tamiflu" mogli da imaju "skromnu efikasnost" u lečenju simptoma novog gripa.

"Tamiflu" bi, kako su zaključili naučnici, mogao da omogući lečenje određenih vrsta virusa H1N1 dobijenih u laboratoriji, ali koji realno nisu reprezentativni uzorci tog virusa.

Autori članka objavljenog u BMJ smatraju da je potrebno obaviti nezavisna istraživanja kako bi se procenila efikasnost "tamiflua".

"Nismo više sigurni da li 'oseltamivir', glavni sastojak 'tamiflua', nudi veću prednost u lečenju ljudi od lekova kao što je aspirin", konstatovano je u BMJ.

Kompanija "Roš", koja komercijalizuje "tamiflu", međutim, tvrdi da je taj lek "bezbedan i delotvoran", preneli su francuski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: