EPS zatražio poskupljenje struje

Elektroprivreda Srbije uputila je Agenciji za energetiku zahtev za poskupljenje struje u proseku za 10 odsto od 1. janura 2010. godine.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

11:45

Default images

Direktor EPS-a za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović kazao je da je to usklađivanje cene struje sa inflacijom i kretanjem kursa dinara, jer je kod poslednjeg poskupljenja, u avgustu 2008. prosečna cena kilovat-sata bila 5,9 evrocenti, a sada je oko 4,5 evrocenti.

"Sa povećanjem cene od 10 odsto u januaru i 10 odsto u julu, prosečna cena kilovat-sata EPS-a biće 5,3 evrocenti, što znači da se ni posle dva poskupljenja EPS neće vratiti na nivo cene od pre 16 meseci", kazao je Cebalović.

Kako je naveo, da je u poslednjih 16 meseci zadržana realna cena kilovat-sata, na nivou iz avgusta 2008. godine, prihod EPS-a bi bio veći za 43 milijarde dinara, odnosno 450 miliona evra, što je dovoljno za izgradnju jednog bloka u termoelektrani.

Prema rečima Cebalovića, u skladu sa metodologijom opravdanih prihoda koju je utvrdila Agencija za energetiku Srbije (AERS) EPS ima pravo na povećanje cene struje od oko 37 odsto.

Poskupljenje struje je neophodno, istakao je, i zbog toga što je iz prihoda EPS-a, odnosno od prodaje struje, svake godine potrebno obezbediti nekoliko stotina miliona evra za funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

"Uštedama u poslovanju EPS-a i povećanjem stepena naplate, nije moguće obezbediti novac za održavanje proizvodnje, a ni za investicije u projekte koji bi trebalo da obezbede Srbiji dovoljno uglja i struje", naveo je Cebalović.

On je kazao da je samo za eksproprijaciju zemljišta za nove ugljenokope potrebno 200 miliona evra i dodao da će bez investicija u proizvodnji uglja u narednoj godini Srbija u 2011. imati manjak uglja za proizvodnju struje.

Cebalović je kazao da bi struja trebalo da ima realniju cenu i da bi se smanjila neracionalna potrošnja energije, po čemu je Srbija rekorder u Evropi.

"EPS je spreman da ponudi jeftinu struju onima koji ne mogu da plate realnu cenu, ali država mora da utvrdi ko je socijalno ugrožen", naveo je direktor za odnose sa javnošću EPS-a Momčilo Cebalović.

EPS-ov zahtev za poskupljenje struje razmatraće Agencija za energetiku i daće mišljenje, nakon čega će biti upućen Ministarstvu energetike Srbije.

Predlog poskupljenja struje usaglašava se u ministarstvima, a zatim upućuje Vladi Srbije da ga odobri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: