Sreda, 09.12.2009.

11:45

EPS zatražio poskupljenje struje

Elektroprivreda Srbije uputila je Agenciji za energetiku zahtev za poskupljenje struje u proseku za 10 odsto od 1. janura 2010. godine.

Izvor: Beta

EPS zatražio poskupljenje struje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 14 godina

Uzmite vi tih vasih 200 miliona evra i dignite geotermalnu elektranu, posto nase podrucje je pogodno za to (casovi geografije). Da vidite kako se moze proizvesti jeftina struja pomocu vecno obnovljive energije.

(Vlast)a

pre 14 godina

U ovoj zemlji je suvise oholih monopolista koji sebi daju svasta za pravo. Kakvo poskupljenje kad su plate zamrznute, zasto poskupljenje kad je vrednost onoga sto je pored vas zivih iz EPS-a pokrao Uskokovic?! Pretpostavljam da bi njegovom imovinom namakli tih 10% ukoliko bi sa preostalom imovinom domacinski gazdovali.
Da ste vi i drzava lovili lopove u vasim redovima, umesto sto bezocno gurate ruke u nas dzep, gde bi nam bio kraj.I stalna prica o disparitetu cene u odnosu na EU i(li)okruzenje, a nista o nasim zaradama i kvalitetu robe i usluga koje nam vi pruzate.

Sava Drugi

pre 14 godina

Zamolio bih nekog da javi gospodinu Cebaloviću da javi da je umro drug Staljin.
Javnost gospodinu Cebaloviću kaže sledeće:
Nije više dovoljno samo napisati pismo vladi treba nam nova cena struje i sutra u Politici i na TV da izađje vest: od danas nova cena struje. Sada da biste dobili novu cenu struje morate da kažete šta ćete tačno uraditi sa tim parama koje dobijate:
Ukoliko to vi direktori podelite sebi da biste kupili još po jedan stan, to bi moglo i da prodje, ali samo pod uslovom da već nemate po jedan. Pošto svi direktori imaju već po nekoliko stanova, to ne može.

Ako kažete da vam pare trebaju da platite dobavljače, za već uradjene radove, može ali morate javno pokazati sve te ugovore, pa da vidimo. Ako je to tako onda da. Ali pošto ja eto znam da ste platili za uvodjenje SAP oko 7.5 miliona evra a ipak ni dan danas nemate ni SAP a ni neku drugu tačnu evidenciju, onda ne može.

Ako kažete da vam treba za plate, to je u redu, ali da se plate samo oni koji rade. Kume, svastike, rodjaci i svi oni koje niko nije hteo, pa ste ih uhlebili moraju da idu napolje. Dok se ne prebrojite i ne razdvojite na radnike i neradnike - nema para.

Naravno vama i ne pada na pamet da pare uložite u razvoj novih tehnologija i tako povučete ostatak privrede Srbije
(u ovo se ne računaju oni skandalozni ugovori sa ona naša dva jadna instituta koja svake godine isporučuju
jedan isti samo malo modifikovan software) - tako da ni po tom osnovu vam ne treba poskupljenje.

Upravljanje rizikom, racionalizacija, podizanje efikasnosti poslovanja - to čak kažete i da nećete da radite, to je bezobrazluk koji ni u Slobine vreme nije prakticiran.

Javnost očekuje da na tom mestu vidi nekog drugog, gospodine Cebaloviću, nekog ko je izabran na javnom konkursu, nekog ko ume stručno i kompetento da vodi EPS i ko će od njega napraviti lokomotivu razvoja EPS.

turbulencija

pre 14 godina

Da li je EPS još uvek državna svojina? Ako jeste, imam jedan vrlo dobar predlog: Na sva zvona vlast govori kako će mnogo artikala pojeftiniti i da će blagodet osetiti "samo građani" Srbije, (!)da ga ne bi "muljali", neka lepo država da tih "bednih" 10% EPS-u, a mi neka i dalje plaćamo nameštaj, automobile, računare i ostalo po staroj ceni. I ovce site i vuk na broju.

srbi = glad

pre 14 godina

Pa kad skoci cena hrane (pardon hleba posto samo to i mozemo da priustimo a ostalo nista ne proizvodimo nego kupujemo) pa cene ostalih "usluga", a plata jedva 300eur i to samo u krugu BG!

Svi smo mi pomalo grebatori

pre 14 godina

Ne znam zasto bi u ovoj zemlji samo struja bila jeftina? Benzin je skup, hrana je skupa, skolarine su skupe,...? Mozda zato sto se struja ne proizvodi u Vojvodini ili u Beogradu? Ili mozda zato sto je to jedina proizvodnja koju jos imamo, pa je treba unistiti?

Potrošač

pre 14 godina

Postoji samo jedno rešenje, da se tuži elektrodistribucija ustavnom sudu, kao što je to urađeno u Crnoj Gori: http://www.emportal.rs/vesti/region/90106.html
Ako to ne pomogne, onda mora da se formira nova stranka po meri građana, koja će se baviti problemima ovdašnjih građana, a ne klimom na Marsu.
Ponovo: nema smisla povećavati cenu struje dok god postoji blok tarifa. Srbija ima 8GW instalisanu snagu, troši nešto ispod 2GW, i ima najskuplju struju u okruženju. Struja je mnogo skuplja negu u zemljama koje imaju otprilike istu instalisanu snagu po glavi stanovnika kao i Srbija!
Ne treba srpski građanin da finansira propalu tuđu industriju u Srbiji i da pokriva gubitke posrednika!!!
Ovo je pravi bezobrazluk i mi mora da se zapitamo, da ako država nije skrojena po meri srpskog građanina, po čijoj je meri skrojena?
Da li mora da se kukom i motikom dopre do mozga (mozgova?) onih koji su ovo smisli? Da li samo gruba i neposredna sila vodi boljitku? Ili postoji demokratsko i humano rešenje kojim ovaj problem besomučnih poskupljenja može da se reši jednom za svagda!

matori

pre 14 godina

Može li neko TAČNO da informiše javnost o cenama za 1 kWh električne energije, u zemljama EU ili bar u našem okruženju?

Upravo sam primio obračun za novembar... ja ne trošim puno struje, ukupno je utrošeno 554 kWh. Ali zbog različitih tarifa (zelena, plava... jednotarifno, dvotarifno) i gomile drugih nameta (bez TV "pretplate"), teško je precizno reći koja je PRAVA CENA struje!

Ali da vidimo na ovom mojem računu, kako to izgleda:
1. -za 554 kWh zaračunato je 2.106,74 din. odnosno 3,80 din/kWh (=4,00 euro-centa).
2. -ako se na prethodnu cenu dodaju "obračunska snaga" (284,92) i "naknada za merno mesto" (95,83), dolazimo do iznosa od 2.487,49 din. odnosno 4,49 din/kWh (oko 4,73 euro-centa).
3. -na ovaj drugi iznos se dodaje PDV (18%) = 447,75 din. što daje ukupno zaduženje za potrošenu struju od 2.935,24 din. odnosno 5,30 din/kWh (=5,58 euro-centa).
Za sva ova računanja, 1 euro je bio na 95,00 din.

Izdatak za utrošenu el.energiju (kako je napred obračunato), u mojem domaćinstvu će odneti oko 15% prihoda!
Ne znam koliki deo prihoda u nekom evropskom domaćinstvu ode na plaćanje struje, ali sam siguran da je manji nego kod nas.

Imajući u vidu kolike su zarade zaposlenih u EPS, kao i napred dat primer, pokazuje koliko je beskrajna drskost i bezobrazluk onoh koji imaju obraza da izađu sa zahtevom da se cena poveća!
Tim pre što su zarade velikog dela građana i svih penzionera stavljene na led, zbog navodne štednje države.

Ako kažem: SRAM VAS BILO!!! to nije ništa, jer nemate srama.

Vojvodjanin

pre 14 godina

I ja cu da sledim primer EPS-a i uputicu zahtev za povecanje plate zbog inflacije i pada vrednosti dinara u odnosu na euro. Samo ne znam kome? Kakva je to drzava koja dozvoljava da jedno drzavno preduzece, koje bthw ima monopol na trzistu trazi povecanje cena svojih usluga iz razloga inflacije! Maksimalno bezobrazno, ali narod je glup sto trpi.

jj

pre 14 godina

Ako drzava dozvoli EPS-u realne trzisne cene kao sto su u bogatim zapadnim zemljama ,onda neka drzava isto tako obezbedi i trzisne plate i penzije,naknade nezaposlenima , a ne da ih zamrzava ove a mozda i sledece godine,i nece biti problema svi cemo placati racune i nece biti ni stajkova ni narodnih kuhinja.

Nikola

pre 14 godina

Sada svi svoje cene vezuju za kurs evra. Pa jel EPS svojim radnicima isplacuje plate u evrima? Ili placa repromaterijal u evrima? I ako da koji je udeo toga u ceni struje?

mikron

pre 14 godina

EPS ili distribucija - dodje mu isto: povecanje cene struje ce samo uticatina jos losiju naplatu. snizite cenu - i vise gradjana ce moci da izmiruje racune. racionalizujte broj zaposlenih - pa ce biti dovoljno para i za investicije. nije tajna da se i tamo dolazi do radnih mesta preko politicke pripadnosti i raznih veza - a na radnim mestima se NE RADI, jer nema toliko posla - ali se uredno za taj nerad dobija plata. po kojoj logici uradni platise treba da uvek nadoknadjuju ono sto fali sto je ko zna kako negde iscurilo? da li mislite da ce uredne platise ostati uredne uz ovakvu bezobzirnost? i tu nam je potrebna ZDRAVA konkurencija, kako ne bi smo bili osudjeni na neciju samovolju. da li ce u ovoj zemlji ikada zavladati red? proci ce mi zivot a da ne mogu da dozivim pravican, dostojanstveni i ljudski tretman od strane drzave u kojoj zivim i u ciji budzet REDOVNO uplacujem poreze, doprinose, razne racune. sramota.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Bestidno je reći:
"...prihod EPS-a bi bio veći za 43 milijarde dinara, odnosno 450 miliona evra, ..." a ne rećći, ili ne uzeti u obzir, da bi za isto toliko ovaj blesavi narod bio siromašniji!
Izgleda vreme socijalizma nekima u EPS-u nije prošlo, pa bi sve da reše povećanjem cene, i to kako je genijalni Duško Radović rekao: prvo me razbesne procentima poskupljenja a potom rasplaču obrazloženjima!
A što se pati pomenuti gospodin u tako lošoj firmi, što ne otvori neku svoju tezgu na Otvorenoj pijaci na NBgd - verovatno bi pristojnije živeo. Neka prepusti mesto nekome ko zaslužuje da se pati u EPS-u, gde nema kašnjenja visokih plata, silne prikrivene beneficije kaplju, a da se taj trudi da EPS proizvede što višer struje po što nižoj ceni! Da se izvrši racionalizacija svega - od skupih vozila, viška kafe-kuvarica i savetnika-sekretara, izbace sa platnih spiskova kojekakvi "upravni odbori", smanje bolovanja u vreme poljskih radova i td, itd.

Goran

pre 14 godina

dokle vise da trazite da podizete cenu struje, pa zar ne vidite da vam narod nema pare za osnovne elementarne stvari u zivotu jos i struju da im podignemo pa da poubijamo narod, odakle da placamo kad plate nemamo a onaj ko ih ima jedva da moze da prezivljava, sramota, bruka, dokle vise da nas derete, nama je dosta !!!!
DOSTA!!!!

Vojvodjanin

pre 14 godina

I ja cu da sledim primer EPS-a i uputicu zahtev za povecanje plate zbog inflacije i pada vrednosti dinara u odnosu na euro. Samo ne znam kome? Kakva je to drzava koja dozvoljava da jedno drzavno preduzece, koje bthw ima monopol na trzistu trazi povecanje cena svojih usluga iz razloga inflacije! Maksimalno bezobrazno, ali narod je glup sto trpi.

Goran

pre 14 godina

dokle vise da trazite da podizete cenu struje, pa zar ne vidite da vam narod nema pare za osnovne elementarne stvari u zivotu jos i struju da im podignemo pa da poubijamo narod, odakle da placamo kad plate nemamo a onaj ko ih ima jedva da moze da prezivljava, sramota, bruka, dokle vise da nas derete, nama je dosta !!!!
DOSTA!!!!

jj

pre 14 godina

Ako drzava dozvoli EPS-u realne trzisne cene kao sto su u bogatim zapadnim zemljama ,onda neka drzava isto tako obezbedi i trzisne plate i penzije,naknade nezaposlenima , a ne da ih zamrzava ove a mozda i sledece godine,i nece biti problema svi cemo placati racune i nece biti ni stajkova ni narodnih kuhinja.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Bestidno je reći:
"...prihod EPS-a bi bio veći za 43 milijarde dinara, odnosno 450 miliona evra, ..." a ne rećći, ili ne uzeti u obzir, da bi za isto toliko ovaj blesavi narod bio siromašniji!
Izgleda vreme socijalizma nekima u EPS-u nije prošlo, pa bi sve da reše povećanjem cene, i to kako je genijalni Duško Radović rekao: prvo me razbesne procentima poskupljenja a potom rasplaču obrazloženjima!
A što se pati pomenuti gospodin u tako lošoj firmi, što ne otvori neku svoju tezgu na Otvorenoj pijaci na NBgd - verovatno bi pristojnije živeo. Neka prepusti mesto nekome ko zaslužuje da se pati u EPS-u, gde nema kašnjenja visokih plata, silne prikrivene beneficije kaplju, a da se taj trudi da EPS proizvede što višer struje po što nižoj ceni! Da se izvrši racionalizacija svega - od skupih vozila, viška kafe-kuvarica i savetnika-sekretara, izbace sa platnih spiskova kojekakvi "upravni odbori", smanje bolovanja u vreme poljskih radova i td, itd.

matori

pre 14 godina

Može li neko TAČNO da informiše javnost o cenama za 1 kWh električne energije, u zemljama EU ili bar u našem okruženju?

Upravo sam primio obračun za novembar... ja ne trošim puno struje, ukupno je utrošeno 554 kWh. Ali zbog različitih tarifa (zelena, plava... jednotarifno, dvotarifno) i gomile drugih nameta (bez TV "pretplate"), teško je precizno reći koja je PRAVA CENA struje!

Ali da vidimo na ovom mojem računu, kako to izgleda:
1. -za 554 kWh zaračunato je 2.106,74 din. odnosno 3,80 din/kWh (=4,00 euro-centa).
2. -ako se na prethodnu cenu dodaju "obračunska snaga" (284,92) i "naknada za merno mesto" (95,83), dolazimo do iznosa od 2.487,49 din. odnosno 4,49 din/kWh (oko 4,73 euro-centa).
3. -na ovaj drugi iznos se dodaje PDV (18%) = 447,75 din. što daje ukupno zaduženje za potrošenu struju od 2.935,24 din. odnosno 5,30 din/kWh (=5,58 euro-centa).
Za sva ova računanja, 1 euro je bio na 95,00 din.

Izdatak za utrošenu el.energiju (kako je napred obračunato), u mojem domaćinstvu će odneti oko 15% prihoda!
Ne znam koliki deo prihoda u nekom evropskom domaćinstvu ode na plaćanje struje, ali sam siguran da je manji nego kod nas.

Imajući u vidu kolike su zarade zaposlenih u EPS, kao i napred dat primer, pokazuje koliko je beskrajna drskost i bezobrazluk onoh koji imaju obraza da izađu sa zahtevom da se cena poveća!
Tim pre što su zarade velikog dela građana i svih penzionera stavljene na led, zbog navodne štednje države.

Ako kažem: SRAM VAS BILO!!! to nije ništa, jer nemate srama.

Nikola

pre 14 godina

Sada svi svoje cene vezuju za kurs evra. Pa jel EPS svojim radnicima isplacuje plate u evrima? Ili placa repromaterijal u evrima? I ako da koji je udeo toga u ceni struje?

mikron

pre 14 godina

EPS ili distribucija - dodje mu isto: povecanje cene struje ce samo uticatina jos losiju naplatu. snizite cenu - i vise gradjana ce moci da izmiruje racune. racionalizujte broj zaposlenih - pa ce biti dovoljno para i za investicije. nije tajna da se i tamo dolazi do radnih mesta preko politicke pripadnosti i raznih veza - a na radnim mestima se NE RADI, jer nema toliko posla - ali se uredno za taj nerad dobija plata. po kojoj logici uradni platise treba da uvek nadoknadjuju ono sto fali sto je ko zna kako negde iscurilo? da li mislite da ce uredne platise ostati uredne uz ovakvu bezobzirnost? i tu nam je potrebna ZDRAVA konkurencija, kako ne bi smo bili osudjeni na neciju samovolju. da li ce u ovoj zemlji ikada zavladati red? proci ce mi zivot a da ne mogu da dozivim pravican, dostojanstveni i ljudski tretman od strane drzave u kojoj zivim i u ciji budzet REDOVNO uplacujem poreze, doprinose, razne racune. sramota.

(Vlast)a

pre 14 godina

U ovoj zemlji je suvise oholih monopolista koji sebi daju svasta za pravo. Kakvo poskupljenje kad su plate zamrznute, zasto poskupljenje kad je vrednost onoga sto je pored vas zivih iz EPS-a pokrao Uskokovic?! Pretpostavljam da bi njegovom imovinom namakli tih 10% ukoliko bi sa preostalom imovinom domacinski gazdovali.
Da ste vi i drzava lovili lopove u vasim redovima, umesto sto bezocno gurate ruke u nas dzep, gde bi nam bio kraj.I stalna prica o disparitetu cene u odnosu na EU i(li)okruzenje, a nista o nasim zaradama i kvalitetu robe i usluga koje nam vi pruzate.

turbulencija

pre 14 godina

Da li je EPS još uvek državna svojina? Ako jeste, imam jedan vrlo dobar predlog: Na sva zvona vlast govori kako će mnogo artikala pojeftiniti i da će blagodet osetiti "samo građani" Srbije, (!)da ga ne bi "muljali", neka lepo država da tih "bednih" 10% EPS-u, a mi neka i dalje plaćamo nameštaj, automobile, računare i ostalo po staroj ceni. I ovce site i vuk na broju.

Potrošač

pre 14 godina

Postoji samo jedno rešenje, da se tuži elektrodistribucija ustavnom sudu, kao što je to urađeno u Crnoj Gori: http://www.emportal.rs/vesti/region/90106.html
Ako to ne pomogne, onda mora da se formira nova stranka po meri građana, koja će se baviti problemima ovdašnjih građana, a ne klimom na Marsu.
Ponovo: nema smisla povećavati cenu struje dok god postoji blok tarifa. Srbija ima 8GW instalisanu snagu, troši nešto ispod 2GW, i ima najskuplju struju u okruženju. Struja je mnogo skuplja negu u zemljama koje imaju otprilike istu instalisanu snagu po glavi stanovnika kao i Srbija!
Ne treba srpski građanin da finansira propalu tuđu industriju u Srbiji i da pokriva gubitke posrednika!!!
Ovo je pravi bezobrazluk i mi mora da se zapitamo, da ako država nije skrojena po meri srpskog građanina, po čijoj je meri skrojena?
Da li mora da se kukom i motikom dopre do mozga (mozgova?) onih koji su ovo smisli? Da li samo gruba i neposredna sila vodi boljitku? Ili postoji demokratsko i humano rešenje kojim ovaj problem besomučnih poskupljenja može da se reši jednom za svagda!

Svi smo mi pomalo grebatori

pre 14 godina

Ne znam zasto bi u ovoj zemlji samo struja bila jeftina? Benzin je skup, hrana je skupa, skolarine su skupe,...? Mozda zato sto se struja ne proizvodi u Vojvodini ili u Beogradu? Ili mozda zato sto je to jedina proizvodnja koju jos imamo, pa je treba unistiti?

Sava Drugi

pre 14 godina

Zamolio bih nekog da javi gospodinu Cebaloviću da javi da je umro drug Staljin.
Javnost gospodinu Cebaloviću kaže sledeće:
Nije više dovoljno samo napisati pismo vladi treba nam nova cena struje i sutra u Politici i na TV da izađje vest: od danas nova cena struje. Sada da biste dobili novu cenu struje morate da kažete šta ćete tačno uraditi sa tim parama koje dobijate:
Ukoliko to vi direktori podelite sebi da biste kupili još po jedan stan, to bi moglo i da prodje, ali samo pod uslovom da već nemate po jedan. Pošto svi direktori imaju već po nekoliko stanova, to ne može.

Ako kažete da vam pare trebaju da platite dobavljače, za već uradjene radove, može ali morate javno pokazati sve te ugovore, pa da vidimo. Ako je to tako onda da. Ali pošto ja eto znam da ste platili za uvodjenje SAP oko 7.5 miliona evra a ipak ni dan danas nemate ni SAP a ni neku drugu tačnu evidenciju, onda ne može.

Ako kažete da vam treba za plate, to je u redu, ali da se plate samo oni koji rade. Kume, svastike, rodjaci i svi oni koje niko nije hteo, pa ste ih uhlebili moraju da idu napolje. Dok se ne prebrojite i ne razdvojite na radnike i neradnike - nema para.

Naravno vama i ne pada na pamet da pare uložite u razvoj novih tehnologija i tako povučete ostatak privrede Srbije
(u ovo se ne računaju oni skandalozni ugovori sa ona naša dva jadna instituta koja svake godine isporučuju
jedan isti samo malo modifikovan software) - tako da ni po tom osnovu vam ne treba poskupljenje.

Upravljanje rizikom, racionalizacija, podizanje efikasnosti poslovanja - to čak kažete i da nećete da radite, to je bezobrazluk koji ni u Slobine vreme nije prakticiran.

Javnost očekuje da na tom mestu vidi nekog drugog, gospodine Cebaloviću, nekog ko je izabran na javnom konkursu, nekog ko ume stručno i kompetento da vodi EPS i ko će od njega napraviti lokomotivu razvoja EPS.

srbi = glad

pre 14 godina

Pa kad skoci cena hrane (pardon hleba posto samo to i mozemo da priustimo a ostalo nista ne proizvodimo nego kupujemo) pa cene ostalih "usluga", a plata jedva 300eur i to samo u krugu BG!

Aleksandar

pre 14 godina

Uzmite vi tih vasih 200 miliona evra i dignite geotermalnu elektranu, posto nase podrucje je pogodno za to (casovi geografije). Da vidite kako se moze proizvesti jeftina struja pomocu vecno obnovljive energije.

Svi smo mi pomalo grebatori

pre 14 godina

Ne znam zasto bi u ovoj zemlji samo struja bila jeftina? Benzin je skup, hrana je skupa, skolarine su skupe,...? Mozda zato sto se struja ne proizvodi u Vojvodini ili u Beogradu? Ili mozda zato sto je to jedina proizvodnja koju jos imamo, pa je treba unistiti?

Goran

pre 14 godina

dokle vise da trazite da podizete cenu struje, pa zar ne vidite da vam narod nema pare za osnovne elementarne stvari u zivotu jos i struju da im podignemo pa da poubijamo narod, odakle da placamo kad plate nemamo a onaj ko ih ima jedva da moze da prezivljava, sramota, bruka, dokle vise da nas derete, nama je dosta !!!!
DOSTA!!!!

Vojvodjanin

pre 14 godina

I ja cu da sledim primer EPS-a i uputicu zahtev za povecanje plate zbog inflacije i pada vrednosti dinara u odnosu na euro. Samo ne znam kome? Kakva je to drzava koja dozvoljava da jedno drzavno preduzece, koje bthw ima monopol na trzistu trazi povecanje cena svojih usluga iz razloga inflacije! Maksimalno bezobrazno, ali narod je glup sto trpi.

Sava Drugi

pre 14 godina

Zamolio bih nekog da javi gospodinu Cebaloviću da javi da je umro drug Staljin.
Javnost gospodinu Cebaloviću kaže sledeće:
Nije više dovoljno samo napisati pismo vladi treba nam nova cena struje i sutra u Politici i na TV da izađje vest: od danas nova cena struje. Sada da biste dobili novu cenu struje morate da kažete šta ćete tačno uraditi sa tim parama koje dobijate:
Ukoliko to vi direktori podelite sebi da biste kupili još po jedan stan, to bi moglo i da prodje, ali samo pod uslovom da već nemate po jedan. Pošto svi direktori imaju već po nekoliko stanova, to ne može.

Ako kažete da vam pare trebaju da platite dobavljače, za već uradjene radove, može ali morate javno pokazati sve te ugovore, pa da vidimo. Ako je to tako onda da. Ali pošto ja eto znam da ste platili za uvodjenje SAP oko 7.5 miliona evra a ipak ni dan danas nemate ni SAP a ni neku drugu tačnu evidenciju, onda ne može.

Ako kažete da vam treba za plate, to je u redu, ali da se plate samo oni koji rade. Kume, svastike, rodjaci i svi oni koje niko nije hteo, pa ste ih uhlebili moraju da idu napolje. Dok se ne prebrojite i ne razdvojite na radnike i neradnike - nema para.

Naravno vama i ne pada na pamet da pare uložite u razvoj novih tehnologija i tako povučete ostatak privrede Srbije
(u ovo se ne računaju oni skandalozni ugovori sa ona naša dva jadna instituta koja svake godine isporučuju
jedan isti samo malo modifikovan software) - tako da ni po tom osnovu vam ne treba poskupljenje.

Upravljanje rizikom, racionalizacija, podizanje efikasnosti poslovanja - to čak kažete i da nećete da radite, to je bezobrazluk koji ni u Slobine vreme nije prakticiran.

Javnost očekuje da na tom mestu vidi nekog drugog, gospodine Cebaloviću, nekog ko je izabran na javnom konkursu, nekog ko ume stručno i kompetento da vodi EPS i ko će od njega napraviti lokomotivu razvoja EPS.

mikron

pre 14 godina

EPS ili distribucija - dodje mu isto: povecanje cene struje ce samo uticatina jos losiju naplatu. snizite cenu - i vise gradjana ce moci da izmiruje racune. racionalizujte broj zaposlenih - pa ce biti dovoljno para i za investicije. nije tajna da se i tamo dolazi do radnih mesta preko politicke pripadnosti i raznih veza - a na radnim mestima se NE RADI, jer nema toliko posla - ali se uredno za taj nerad dobija plata. po kojoj logici uradni platise treba da uvek nadoknadjuju ono sto fali sto je ko zna kako negde iscurilo? da li mislite da ce uredne platise ostati uredne uz ovakvu bezobzirnost? i tu nam je potrebna ZDRAVA konkurencija, kako ne bi smo bili osudjeni na neciju samovolju. da li ce u ovoj zemlji ikada zavladati red? proci ce mi zivot a da ne mogu da dozivim pravican, dostojanstveni i ljudski tretman od strane drzave u kojoj zivim i u ciji budzet REDOVNO uplacujem poreze, doprinose, razne racune. sramota.

matori

pre 14 godina

Može li neko TAČNO da informiše javnost o cenama za 1 kWh električne energije, u zemljama EU ili bar u našem okruženju?

Upravo sam primio obračun za novembar... ja ne trošim puno struje, ukupno je utrošeno 554 kWh. Ali zbog različitih tarifa (zelena, plava... jednotarifno, dvotarifno) i gomile drugih nameta (bez TV "pretplate"), teško je precizno reći koja je PRAVA CENA struje!

Ali da vidimo na ovom mojem računu, kako to izgleda:
1. -za 554 kWh zaračunato je 2.106,74 din. odnosno 3,80 din/kWh (=4,00 euro-centa).
2. -ako se na prethodnu cenu dodaju "obračunska snaga" (284,92) i "naknada za merno mesto" (95,83), dolazimo do iznosa od 2.487,49 din. odnosno 4,49 din/kWh (oko 4,73 euro-centa).
3. -na ovaj drugi iznos se dodaje PDV (18%) = 447,75 din. što daje ukupno zaduženje za potrošenu struju od 2.935,24 din. odnosno 5,30 din/kWh (=5,58 euro-centa).
Za sva ova računanja, 1 euro je bio na 95,00 din.

Izdatak za utrošenu el.energiju (kako je napred obračunato), u mojem domaćinstvu će odneti oko 15% prihoda!
Ne znam koliki deo prihoda u nekom evropskom domaćinstvu ode na plaćanje struje, ali sam siguran da je manji nego kod nas.

Imajući u vidu kolike su zarade zaposlenih u EPS, kao i napred dat primer, pokazuje koliko je beskrajna drskost i bezobrazluk onoh koji imaju obraza da izađu sa zahtevom da se cena poveća!
Tim pre što su zarade velikog dela građana i svih penzionera stavljene na led, zbog navodne štednje države.

Ako kažem: SRAM VAS BILO!!! to nije ništa, jer nemate srama.

Potrošač

pre 14 godina

Postoji samo jedno rešenje, da se tuži elektrodistribucija ustavnom sudu, kao što je to urađeno u Crnoj Gori: http://www.emportal.rs/vesti/region/90106.html
Ako to ne pomogne, onda mora da se formira nova stranka po meri građana, koja će se baviti problemima ovdašnjih građana, a ne klimom na Marsu.
Ponovo: nema smisla povećavati cenu struje dok god postoji blok tarifa. Srbija ima 8GW instalisanu snagu, troši nešto ispod 2GW, i ima najskuplju struju u okruženju. Struja je mnogo skuplja negu u zemljama koje imaju otprilike istu instalisanu snagu po glavi stanovnika kao i Srbija!
Ne treba srpski građanin da finansira propalu tuđu industriju u Srbiji i da pokriva gubitke posrednika!!!
Ovo je pravi bezobrazluk i mi mora da se zapitamo, da ako država nije skrojena po meri srpskog građanina, po čijoj je meri skrojena?
Da li mora da se kukom i motikom dopre do mozga (mozgova?) onih koji su ovo smisli? Da li samo gruba i neposredna sila vodi boljitku? Ili postoji demokratsko i humano rešenje kojim ovaj problem besomučnih poskupljenja može da se reši jednom za svagda!

(Vlast)a

pre 14 godina

U ovoj zemlji je suvise oholih monopolista koji sebi daju svasta za pravo. Kakvo poskupljenje kad su plate zamrznute, zasto poskupljenje kad je vrednost onoga sto je pored vas zivih iz EPS-a pokrao Uskokovic?! Pretpostavljam da bi njegovom imovinom namakli tih 10% ukoliko bi sa preostalom imovinom domacinski gazdovali.
Da ste vi i drzava lovili lopove u vasim redovima, umesto sto bezocno gurate ruke u nas dzep, gde bi nam bio kraj.I stalna prica o disparitetu cene u odnosu na EU i(li)okruzenje, a nista o nasim zaradama i kvalitetu robe i usluga koje nam vi pruzate.

jj

pre 14 godina

Ako drzava dozvoli EPS-u realne trzisne cene kao sto su u bogatim zapadnim zemljama ,onda neka drzava isto tako obezbedi i trzisne plate i penzije,naknade nezaposlenima , a ne da ih zamrzava ove a mozda i sledece godine,i nece biti problema svi cemo placati racune i nece biti ni stajkova ni narodnih kuhinja.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

Bestidno je reći:
"...prihod EPS-a bi bio veći za 43 milijarde dinara, odnosno 450 miliona evra, ..." a ne rećći, ili ne uzeti u obzir, da bi za isto toliko ovaj blesavi narod bio siromašniji!
Izgleda vreme socijalizma nekima u EPS-u nije prošlo, pa bi sve da reše povećanjem cene, i to kako je genijalni Duško Radović rekao: prvo me razbesne procentima poskupljenja a potom rasplaču obrazloženjima!
A što se pati pomenuti gospodin u tako lošoj firmi, što ne otvori neku svoju tezgu na Otvorenoj pijaci na NBgd - verovatno bi pristojnije živeo. Neka prepusti mesto nekome ko zaslužuje da se pati u EPS-u, gde nema kašnjenja visokih plata, silne prikrivene beneficije kaplju, a da se taj trudi da EPS proizvede što višer struje po što nižoj ceni! Da se izvrši racionalizacija svega - od skupih vozila, viška kafe-kuvarica i savetnika-sekretara, izbace sa platnih spiskova kojekakvi "upravni odbori", smanje bolovanja u vreme poljskih radova i td, itd.

Nikola

pre 14 godina

Sada svi svoje cene vezuju za kurs evra. Pa jel EPS svojim radnicima isplacuje plate u evrima? Ili placa repromaterijal u evrima? I ako da koji je udeo toga u ceni struje?

srbi = glad

pre 14 godina

Pa kad skoci cena hrane (pardon hleba posto samo to i mozemo da priustimo a ostalo nista ne proizvodimo nego kupujemo) pa cene ostalih "usluga", a plata jedva 300eur i to samo u krugu BG!

turbulencija

pre 14 godina

Da li je EPS još uvek državna svojina? Ako jeste, imam jedan vrlo dobar predlog: Na sva zvona vlast govori kako će mnogo artikala pojeftiniti i da će blagodet osetiti "samo građani" Srbije, (!)da ga ne bi "muljali", neka lepo država da tih "bednih" 10% EPS-u, a mi neka i dalje plaćamo nameštaj, automobile, računare i ostalo po staroj ceni. I ovce site i vuk na broju.

Aleksandar

pre 14 godina

Uzmite vi tih vasih 200 miliona evra i dignite geotermalnu elektranu, posto nase podrucje je pogodno za to (casovi geografije). Da vidite kako se moze proizvesti jeftina struja pomocu vecno obnovljive energije.