Grčka: Nova vlada, isti stav

Nova grčka socijalistička vlada saopštila je da će blokirati pristupne pregovore Makedonije sa EU ako ne bude rešen spor oko imena između te dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

15:06

Default images

Zamenik ministra spoljnih poslova Dimitris Drustas rekao je da je "nezamislivo" da na sastanku Saveta ministara EU 7. decembra počnu pregovori Makedonije o članstvu u Uniji ako se to pitanje dotle ne reši.

Grčka osporava ime "Republika Makedonija" zato što smatra da se time krade njena istorija i da time Skoplje izražava teritorijalne pretenzije na njenu severnu pokrajinu Makedoniju. Ona je već zbog tog spora sprečila pristup Makedonije NATO-u.

Makedonski ministar inostranih poslova Antonio Milošoski, koji danas u Atini prisustvuje međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji, rekao je da se nada da će obe zemlje imati vremena da "preispitaju svoje stavove" pre sastanka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: