Let najvećeg putničkog aviona

Najveći putnički avion na svetu, "Er Fransov" erbas A380, uspešno je preleteo okean na relaciji Pariz-Njujork.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2009.

17:52

Default images

"Er Frans" je prevezao 380 putnika, a prihod od prodaje karata namenjen je dečjim humanitarnim organizacijama. Od 23. novembra najveći avion standardno će leteti između Evrope i Sjedinjenih Država.

Dvospratni avion preleteo je okean, osvanuli su naslovi u svim svetskim novinama. "Erbas" A380 sa 380 putnika poleteo je sa pariskog aerodroma "Šarl de Gol", a u 13.07 po lokalnom vremenu sleteo je na aerodrom "Džon F. Kenedi" u Njujorku.

"Bilo je izuzetno. Divno sam se osećao. Neverovatna je činjenica da ste imali priliku da prvi letite u ovako velikom avionu do Njujorka. Fantastično. Verujem da ću njime leteti još mnogo puta", ispričao je jedan od putnika Tom Koket.

Avionom je pilotirao Benoa Loran, dok mu je kopilot bila Patrisija Afner ,prva žena koja je postala pilot za komercijalne letove davne 1974. godine. Posadu je pored njih činio tim od 22 stjuarta i stjuardese.

Većina putnika karte je kupila na aukciji i za ekonomsku klasu cena je iznosila 1.000 evra.

"Kao građani Evrope treba da budemo ponosni na ovaj evropski avion. A 380 stiže iz Evrope. Kao direktor kompanije, zadovoljan sam jer je on postao deo naše flote. Godinama unazad uvodimo nove avione koji lete ne samo po Francuskoj, već uspešno preleću okeane", kaže Pjer Anri Žuržon, izvršni direktor avio-kompanije “Er Frans- KLM”.

"Erbas A380" je širokotrupni avion, sa četiri mlazna motora. Posle mnogo odlaganja, prvi probni let imao je 2005. godine, a prvi komercijalni 2007. na liniji "Singapur erlajnza" od Singapura do Sidneja.

Pod nadimkom "superdžambo", "erbas A380" ima dve palube, pa u tipičnom rasporedu sedišta u tri klase ima mesta za 525 ljudi, a u rasporedu u samo jednoj, ekonomskoj, za čak 853 putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: