Sreda, 18.11.2009.

09:18

Pruga u Lapovu i dalje blokirana

Radnici "Prvog maja" iz Lapova i dalje blokiraju prugu Beograd-Niš, protestujući zbog neispunjenih obećanja Vlade.

Izvor: B92

Default images

Predsednik sindikata Novica Marković podsetio je da je još u julu obećano da će biti pokrenuta proizvodnja, da će radnici dobiti deset zaostalih plata i da će biti uplaćeni porezi i doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje. Tim povodom u Ministarstvu rada se održava sastanak kome ne prisustvuju predstavnici radnika. Marković je izjavio da mu nadležni nisu dozvolili da prisustvuje tom sastanku.

Radnici građevinskog kombinata “Prvi maj" proveli su prošlu noć na šinama, blokirajući prugu na Koridoru 10. Njima se danas pridružila i grupa radnika batočinskog društvenog preduzeća “Kraguj” koje je u stečaju.

Radnici zahtevaju isplatu zaostalih zarada i razgovor sa predstavnicima nadležnih ministarstava radi prevazilaženja problema. Oni traže isplatu zarada, povezivanje staža i mogućost da uz socijalni program napuste preduzeće.

Posle letošnjeg štrajka, kombinatu je uplaćeno 30 miliona dinara naplaćenih od kupaca koji do tada nisu platili robu preuzetu u “Prvom maju”. Tim novcem isplaćene su zarade za prošlu godinu.

Od početka ove godine grupa radnika koja je tužila Kobimat po osnovu presuda naplatila je zarade za prva tri meseca ove godine, dok većina zaposlenih nije primila ni dinar od januara.

Radnici naglašavaju da se sa pruge neće pomeriti sve dok ne budu ispunjena obećanja koja su nadležni ministri letos dali. Po cenu da interveniše policija nećemo se skloniti, kažu radnici. Radnici “Prvog maja“ su tokom jula iz istih razloga već blokirali prugu Beograd-Lapovo, ali su blokadu prekinuli posle sastanka sa savetnikom zamenika premijera Ivice Dačića, Ivicom Tončevim.

On za B92 naglašava da je tada ispunjena većina zahteva radnika.

“Poslednji put kada sam ja sa njima pregovarao, njihove zahteve sam tada ispunio. Onda je ostalo Ministarstvo ekonomije i rada u vezi nekog kredita. Tada smo im isplatili, što oni sada demantuju, da nisu 10 meseci primili platu”, kaže Tončev.

“Tada smo im isplatili oko 30 miliona dinara. Dobili su svi, ne znam tačno koliko radnika i ko je koliko dobio. Svi su dobili između tri i pet zaostalih plata”, navodi on.

Predsednik sindikata Kombinata "Prvi maj" Novica Marković potvrđuje da je radnicima isplaćeno više od 30 miliona dinara, ali ne za ovogodišnja, već prošlogodišnja dugovanja.

Marković objašnjava da radnici zahtevaju da ih na pruzi Beograd-Lapovo obiđu nadležni, zbog čega mu, kao njihovom predstavniku, nisu dozvolili da prisustvuje sastanku u ministartstvu rada. “Kada je on bio u julu 2009. godine, mi smo prekinuli štrajk. Radnici su od tih para koje su oni upumpali podelili radnicima plate za 2008. godinu. Mi smo imali obećanje od Ministarstva da će poslodavac dobiti kredit za dalje, da će radnicima dati preostale plate, uradi socijalni program i pokrene proizvodnju za 100 radnika”, podseća Marković.

“To je trebalo da se desi do kraja septembra i mi smo to potpisali. To se nije desilo ni do kraja oktobra, a u novembru smo saznali da je Ministarstvo ekonomije većinskom vlasniku odbilo izdavanje kredita sa obrazloženjem da preduzeće već pet godina prijavljuje gubitke”, kaže on.

Predsednik sindikata tvrdi i da je već dobio pretnje od pomoćnika ministra policije Ivice Tončeva da će neko poslati interventne jedinice da uklone radnike sa pruge.

Šef kriznog štaba za sprečavanje radikalizacije štrajkova pri ministarstvu rada Saša Perišić kaže za B92 da je u nadležnosti tog ministarstva učinjeno sve da bi se situacija u Kombinatu “Prvi maj” stabilizovala.

“Dobijanje kredita je u nadležnosti Fonda za razvoj, odnosno Ministarstva ekonomije koje je, po rečima direktora ‘Prvog maja’ gospodina Radenovića, da poslodavac ne ispunjava uslove za dobijanje kredita, odnosno nisu mu dovoljne bankarske garancije”, kaže Perišić.

“Iz tog razloga ne može da dobije kredit. Ako žele raskid kupoprodajnog ugovora, oni se moraju obratiti Agenciji za privatizaciju koja će ceniti ono što je do sada postignuto od prodaje i kupovine Kombinata. U tom konkretnom slučaju će odlučiti da li će na osnovu ugovora koji je preciziran doći do njegovog raskida”, objašnjava on.

Predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković rekao je da je u stalnom kontaktu sa inspektorima rada i granskim sindikatom građevinskih radnika Srbije, da bi se uspostavili kontakti sa predstavnicima Vlade i pronašlo rešenje za probleme u "Prvom maju".

Prema rečima Zlatkovića, od radnika se čuje da sada traže da se "sve vrati na početak", odnosno da se poništi privatizacija "Prvog maja".

U Agenciji za privatizaciju, međutim, kažu da oni nisu više nadležni za kontrolu poslovanja “Prvog maja”. Rok za to je istekao u septembru prošle godine.

Podsetimo, Kombinat “Prvi maj“ prodat je 2006. godine novosadskoj firmi “Autovojvodina“ za 82 miliona dinara.

Proizvodnja u tom preduzeću je prestala po isteku dve godine od njegove privatizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: