Kipar neće priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Nikoziji da ne postoji mogućnost da bilo koja vlada Kipra prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

15:22

Default images

Stav Nikozije je da je proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje međunarodnog prava, koje ne treba dozvoliti, rekao je Jeremić, posle razgovora sa šefom kiparske države Dimitrisom Hristofijasom, predsednikom parlamenta Mariosom Karojanom i ministrom spoljnih poslova Markosom Kiprijanuom.

Obavili smo poslednje konsultacije sa kiparskom stranom pred početak javne rasprave u Međunarodnom sudu pravde u Hagu 1. decembra o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je Jeremić.

On je konstatovao da je pozicija Nikozije o Kosovu "čvrsta i nepromenljiva", uz "puno jedinstvo svih institucija i partija".

Prema oceni Jeremića, "time se uklanja opasnost od bilo kakvog uslovljavanja Srbije na njenom evropskom putu u kontekstu naše politike prema Kosovu".

Između Kipra i Srbije nema otvorenih pitanja, istakao je Jeremić i najavio da će dve zemlje nastaviti najbliže da sarađuju u svim oblastima, pre svega u ekonomiji i oblasti evropskih integracija.

Kipar je blizak prijatelj i partner Srbije i izuzetno smo zahvalni na podršci koju ovde uživamo, zaključio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: