"Moralni" doček Plavšićeve

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u interjvuu za B92 da je dolazak Biljane Plavšić u Beograd organizovao iz čisto moralnih razloga.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

00:47

Default images

Dodik je u intervjuu u emisiji "Kažiprst" na radiju B92 rekao da je imao potrebu da sačeka Biljanu Plavšić, inače osuđenu ratnu zločinku, jer je cenio njenu odluku da ode u Hag da ne bi opterećivala institucionalni kapacitet RS. On je kazao i da je Plavšićeva u Beograd doputovala avionom Vlade Republike Srpske i da je tu odluku doneo on lično.

"Ona je otišla dobrovoljno i ja sam bio čovek koji je ispratio, smatrao sam da je moja ljudska obaveza da to isto učinim i kada se vraća. Nisam želeo da pošaljem bilo kakvu drugu poruku osim da imam jedan ljudski odnos prema Biljani, a kalkulacije drugih oko toga mogu danima da se prave", rekao je Dodik.

Dodik je objasnio da je lično on doneo odluku o korišćenju aviona Republike Srpske kojim je Plavšićeva doputovala u Beograd.

Dodik je, između ostalog govorio i o odluci predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da otkaže posetu Švedskoj planiranu za početak novembra.

"On verovatno i nema šta da radi u Švedskoj, pa zato sad traži razloge. Na kraju krajeva, Biljana nije dobila nikakvu milostinju, ona je odležala dve trećine kazne. Pravila Haškog tribunala kažu da se zatvorenik može pustiti na slobodu i nakon odležane polovine kazne, ukoliko to predloži Apelaciono veće tribunala. Pošto je veće tako odlučilo, ne vidim zašto gospodin Komšić pravi bilo kakvu galamu za samu Švedsku. Švedska i nije donela odluka već je samo, u skladu sa pravilima, bila zemlja u kojoj je Biljana služila kaznu", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: