Ponedeljak, 05.10.2009.

17:40

Nastavak suđenja gnjilanskoj grupi

Na suđenju članovima gnjilanske grupe OVK, danas je pred Većem za ratne zločine u Beogradu svedočila Slavica Marković, čiji su roditelji ubijeni u Gnjilanu.

Izvor: Tanjug

Default images

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je gnjilanska grupa ubila Zoricu i Stojančeta Mladenovića, roditelje svedokinje. Svedokinja Marković je ispričala da su 1999. godine njeni roditelji, Zorica i Stojanče Mladenović, živeli u Novom Selu, u blizini Gnjilana, i da je o njihovoj sudbini saznala tek 2005. godine.

Ona je kazala da su, 15. ili 16. juna 1999. godine, njeni roditelji doveli njenog brata Nenada u Vladičin Han i da su se sutradan vratili u Novo Selo, jer je tamo ostala njena sestra Slobodanka.

Prema iskazu Markovićeve, njen brat je iz Vladičinog Hana došao kod nje u Sopot, gde je živela, sestra joj je sa Kosova otišla u Srbiju i bila u bolnici u Vranju, a od tada nije čula roditelje.

O sudbini roditelja dobijala je različite informacije, kako je rekla, od toga da ih čuva Kfor, da su ubijeni i bačeni u bunar, a bilo je i priča da su bačeni u neke kante u Gnjilanu.

Markovićeva je ispričala da su nestanak roditelja prijavili Crvenom krstu, koji ih je 2005. godine obavestio da su pronađeni njihovi posmrtni ostaci, navodeći da su ona, brat i sestra dali krv radi DNK analize i da je njen brat Nenad na Merdarima preuzeo leševe roditelja, a ona je u Sopotu pripremala sahranu.

Kako je kazala, videla je leševe svojih roditelja, koji su bili "u stanju raspadanja", a videla je da na potiljku imaju rupe od metaka.

U optužnici srpskog tužilaštva za ratne zločine, 17 pripadnika gnjilanske grupe, od kojih su osmorica u bekstvu, i kojima se sudi u odsustvu, terete se za zločine na teritoriji Gnjilana.

Od juna do kraja decembra 1999. godine, optuženi se terete da su ubili najmanje 80 civila - Srba, nealbanaca, kao i pojedinih Albanaca, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili, a zatim pustili.

Kako se navodi u optužnici, da bi prikrili tragove zločina, tela su komadali, potom stavljali u džakove, odneli i ubacili u kontejnere pored Doma internata u Gnjilanu, a tela nekih ubijenih su bacali kroz prozor zgrada i u Livočko jezero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: