Blago u vinskim bocama

U podrumima kraljevske zadužbine na Oplencu kraj Topole čuvaju se vina vredna i do nekoliko desetina hiljada evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

01:01

Default images

Boce vina starog i do 80 godina u podrumima kraljevske zadužbine “Karađorđević” vrede i nekoliko hiljda do nekoliko desetina hiljada evra, tvrde u ovoj zadužbini. U nedavno obnovljenom kraljevskom podrumu na Oplencu, na 12 metara ispod zemlje nalazi se pravo bogatstvo. Pri konstantnoj temeperaturi od 12 stepeni, na mračnim policama kraljevske enoteke, nalazi se oko 540 boca arhivskih vina.

Najveću vrednost ima 280 flaša vina iz perioda pre Drugog svetskog rata sa utisnutim kraljevskim grbom. Kada bi bila ponuđena na aukcijsku prodaju, poznavaoci tvrde da bi dostigla vrtoglave iznose u evrima.

U ovim podrumima pre rata bila su čuvana vina “Trijumf”, “Žilavka”, “Rizling”, ali i čuvena “Oplenka”.

Oslobodioci u Drugom svetskom ratu popili su 35,5 hiljada litara vina, pa je preostalo tek 280 flaša koje je sakrio kraljevski podrumar.

Najstarija sačuvana boca vina potiče iz godine osnivanja kraljevske vinarije i podruma.

Sačuvano je i oko 260 flaša vina iz posleratnog perioda.

Visoku cenu na aukcijama, tvrde poznavaoci, vina bi mogla dostići i zbog jedinstvene ambalaže proizvedene u Italiji i Češkoj.
Kraljevski podrum na Oplencu predstavlja najvredniju enoteku u Srbiji, jer nijedna vinarija u zemlji nema toliko stara vina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: