Dragutinovićeva brani ideju poreza

Ministarka finansija Diana Dragutinović nije odustala od povećanja poreza na plate veće od 40.000 dinara, ali na današnjoj sednici Vlade to nije bila tema.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2009.

12:01

Default images

Za Vladu Srbije danas je bio prvi radni dan posle kolektivnog godišnjeg odmora. Brojni protesti i priprema za dolazak misije MMF-a nisu bili tema današnje sednice. Umesto jasnog plana, iz Vlade su se do sada čuli različiti predlozi o tome kako će se pokriti rupa u budžetu, od izmene PDV i poreza na dohotke, do smanjenja administracije.

Kabinet Mirka Cvetkovića sa odmora se vratio dobro raspoložen. Za prvi radni dan izabrali su lakše teme. Teške odluke poput onih hoće li biti povećan porez na plate i PDV ostavljene su za kasnije. I uobičajena konferencija za novinare izostavljena je ovog puta. Polemika oko strategija za pregovore sa MMF nije bilo na sednici Vlade, jer je ministarka finansija tek sad na odmoru, ali su nastavljene u medijima.

Nakon što je ministar ekomonije Mlađan Dinkić rekao da je apsolutno protiv povećanja poreza na plate, Diana Dragutinović je,u invervjuu listu "Pres" poručila ne odustaje od tog povećanja. Prema njenom predlogu, na plate iznad 40 000 dinara stopa poreza bila bi povećana na 20 odsto, a na plate niže od 40 000 bio bi 10 odsto. “Taj predlog prvi put sam iznela u javnost u novembru prošle godine, kada smo ugovarali prvi sporazum sa MMF-om. Ponovila sam to u aprilu i konačno sada u julu. Ali, tek u julu je to bilo iznenađenje, često je nekorektno obrazlagano, kao, na primer, da ja predlažem da država uzme petinu zarade zaposlenim građanima. Naravno da je ovo obrazloženje demantovano jer tako nešto nisam predložila. Predlog je u skladu s dobrom svetskom praksom i mnogo je pravičniji u odnosu na sadašnji sistem. U predlogu koji sam izložila poresko opterećenje je znatno manje za 65 odsto radnika, i to onih koji primaju prosečne plate i nešto iznad proseka. Dakle, za većinu ovo je bolje i pravednije rešenje”, rekla je Diana Dragutinović.

Na pitanje da li je povećanje PDV-a neizbežno, ministarka finansija je rekla da ništa nije neizbežno i da "uvek postoji najbolja ili najmanje loša opcija".

Mlađan Dinkić u povećanju PDV ne želi ni da razgovara. Ipak i Dragutinovićeva i Dinkić veruju da će Srbija uspeti da se dogovori sa MMF i povući drugu tranšu kredita.

Jurij Bajec, član ekonomskog saveta Vlade Srbije, veruje da će Vlada do dolaska MMF imati jasan stav.

Bajec navodi da do kraja godine ne treba očekivati dramatične poteze, ali upozorava da će MMF najviše zanimati kako će Srbija smanjiti budžetsku deficit 2010. i 2011. godine.

Odluke Vlade Srbije sa današnje sednice

Vlada Srbije donela je danas Zaključak o utvrđivanju izmena osnove za zaključivanje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u infrastrukturnim projektima između Vlade Srbije i Vlade Narodne Republike Kine.

Usvojena je i Informacija o zaključivanju okvirnog Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Kine, kao i Informacija o potrebi zaključivanja Memomanduma o razumevanju o saradnji iz oblasti turizma između Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije i Državne uprave za turizam Kine.

Vlada je usvojila i Uredbu o izmenama i dopunama uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisanih kupovina automobila proizvedenih u Srbiji zamenom staro za novo.

Usvojena je i Uredba o izmeni i dopuni uredbe o utvrđivanju programa izgradnje, rekonstrukcije i održavanja vodoprivrednih objekata za 2009. godinu.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije međunarodne organizacije rada broj 183 o zaštiti materinstva, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola 14 BIS uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Predlog zakona o potvrđivanju akata kojima se menjaju Ustav i Konvencija međunarodnog saveza za telekomunikacije.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji na uvozu ozračenog nuklearnog goriva sa istraživačkog reaktora u Rusku Federaciju, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: