Tragičan vikend na putevima Srbije

U protekloj nedelji na putevima u Srbiji poginule 32 osobe a više od 500 povredjeno. Samo ovog vikenda život izgubilo šest osoba.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 16.08.2009.

11:37

Default images

U 153 saobraćajne nesreće ovog vikenda poginulo je šest osoba, a 88 ih je teže i lakše povređeno. Ministar policije Ivica Dačić kaže da policija čini sve kako bi se broj saobraćajnih nesreća smanjio. On, međutim kaže da to nije dovoljno i poziva učesnike u saobraćaju na oprez.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da policija čini sve kako bi se sprečile nesreće na putevima.

Ipak, on opominje da je neodgovornost učesnika u saobraćaju glavni uzrok za loš bilans na putevima u Srbiji.

"Mi smo pojačali kontrolu i dali smo nalog da se poveća broj onih koji kontrolišu saobraćaj. Naravno, i da se uvedu nove tehnike zbog onih koji imaju nedozvoljenu količinu alkohola i narkotika, ali to nije dovoljno”, kaže Dačić.

“Ipak, ovde moramo da apelujemo na svest samih vozača, jer se najveći broj saobraćajnih nesreća dgogađa zbog neprimerene brzine, alkohola i korišćenja mobilnih telefona u vožnji", upozorava ministar.

Dačić kaže da je Srbiji potrebno još nekoliko godina i mnogo sredstava kako bi se duž auto- puteva i svih regionalnih puteva postavio video nadzor.

On kaže da tada više neće biti potrebe za saobraćajnom policijom na ulicama i da će se automatski broj nesreća smanjiti.

Vezati pojas i upaliti svetla

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja upozorava na povećan broj saobraćajnih nesreća i poziva učesnike u saobraćaju na dodatni oprez kako bi zaštitili živote.

Pozivamo učesnike u saobraćaju da preduzmu mere kako bi zaštitili svoj život u saobraćaju, a to je pre svega vezivanje sigurnosnog pojasa na svim sedištima, nošenje i zakopčavanje standardizovane kacige i uključivanje oborenog svetla na vozilu i tokom dana, navodi se u saopštenju te nevladine organziacije.

Podseća se da je samo u subotu poginulo šest ljudi, a tokom prethodnih osam dana na putevima Srbije život su izgubile 32 osobe, dok je više od 500 povređeno.

Damir Okanović iz Komiteta za bezebednost saobraćaja kaže da učestvovanje u saobraćaju nije stvar izbora i da često, zbog nemara drugih stradaju savesni vozači. I dok se loša statistika na zapadu popravlja, Okanović kaže da kod nas varira.

"Zato Komitet stalno podseća da se vezuju pojasevi, da se oborena svetla pale i preko dana. Istina je da je potrebno mnogo sredstava da bi se stvari promenile, ali hajde da ne čekamo samo na to i da sami", rekao je on za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: