Bajatović: Biće topla zima

Ruski Gasprom obezbediće za tržište Srbije 200 miliona kubnih metara gasa, koji će biti uskladišten u Mađarskoj.

Izvor: B92

Petak, 07.08.2009.

00:26

Default images

O tome su se juče u Beču dogovorili predstavnici Srbijagasa, ruskog Gasproma i nemačkog energetskog koncerna EON. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović u izjavi za B92 obećava toplu zimu, čak i ako se ponovi rusko-ukrajinska kriza.

Čini se da je Srbija naučila lekciju i da ovu zimu dočekuje spremnija. Skladište gasa Banatski Dvor počelo je da se puni, a u Beču je dogovoreno da ruski Gasprom obezbedi i 200 miliona kubnih metara gasa koji će se skladištiti u Mađarskoj. Na osnovu postignutog dogovora Srbija će u slučaju krize moći iz Mađarske da dopremi tri miliona metara kubnih gasa dnevno.

Inače, potrošači u Srbiji, bez industrije, dnevno troše šest miliona kubnih metara gasa.

Ipak, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je za B92 da će te količine biti dovoljne i u slučaju da se ponovi scenario s početka ove godine, kada su Balkan i veći deo Evrope ostali bez ruskog gasa. Gas koji bismo u slučaju nove krize povlačili iz mađarskog skladišta Srbija će plaćati po istoj ceni po kojoj i inače plaćamo Jugorosgasu, kaže Bajatović.

Generalni sekretar Udruženja za gas Vojislav Vuletić podseća da Srbija sada skladišti gas u Mađarskoj, zato što - uprkos obećanjima aktuelne vlasti, skladište Bantaski Dvor nije završeno. On veruje da je Srbija mogla da prođe još jeftinije da je imala svoje skladište gasa.

"Nemački koncern EON je sigurno zainteresovan da što više proda iz podzemnog skladišta jer je cena kubnog metra iz podzemnog skladišta viša od cene kubnog metra koji se kupuje sada. I onda oni, kao dobri trgovci, kupe za dinar, na zimu prodaju za dva i zainteresovani su da što više toga urade. A mi koji nemamo podzemno skladište moramo da se snalazimo na taj način i da kupujemo i zakupljujemo, klasično, to skladište u inostranstvu. Znači, interes je tu svih, a nama je najveći interes da imamo gas preko zime, da nam se ne desi, ne daj bože, ko prošle godine kada je bila ona situacija”, rekao je Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas.

Ukoliko se ne ponovi kriza s početka ove godine, gas iz skladišta u Mađarskoj će biti korišćen za komercijalne potrebe srpskog tržišta, tj. biće preprodavan. Za tri nedelje očekuje se da će biti potpisani svi neophodni ugovori i dokumenti o skladištenju gasa u Mađarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: