Dan državnosti Crne Gore

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović priredio je sinoć na Cetinju prijem povodom 13. jula, Dana državnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2009.

11:42

Default images

Prijemu su prisustvovali najviši crnogorski zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i pojedinih opozicionih stranaka. Vujanović je u govoru naveo da Crna Gora pristupa evroatlanskim integracijama da bi podelila njihove vrednosti i potvrdila da je moderna građanska država.

"Sa dve velike i večne vrednosti - slobodarstvom i antifašizmom – i skladom odnosa naroda i vera, koji opet u njima imaju svoje izvorište, pristupamo evropskim i evroatlanskim integracijama, sa ciljem da potvrdimo našu modernu građansku državu. Pristupamo integracijama da bi podelili njihove vrednosti, ali i da bi nesebično i trajno u njima promovisali ovo naše izuzetno bogatstvo", kazao je Vujanović.

On je naveo da se možda zbog toga ponekad doživljava da je pridruženje velikim državnim porodicama sporo i sa previše zahteva.

"Ali nas to ne iznenađuje jer pod ovim beskrajno plavim nebom Crne Gore nikada se nisu sablje iskovale niti pesme ispevale bez muke. Upravo na mukama uvek smo se dokazivali. I dokazali svoje prave vrednosti", kazao je crnogorski predsednik.

Crna Gora slavi 13. jul jer je tog datuma 1878. godine na Berlinskom kongresu Crna Gora proglašena za međunarodno priznatu državu, a istog dana 1941. godine u Crnoj Gori je izbio antifašistički ustanak protiv italijanskog okupatora u Drugom svetskom ratu.

Prijemu u Plavom dvorcu na Cetinju prisustvovali su premijer Milo Đukanović i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Prisustvovali su i lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić, potpredsednik Pokreta za promene Branko Radulović, predstavnici diplomatskog kora, među kojima je bio i srpski ambasador Zoran Lutovac, vaterpolisti predvođeni selektorom Patrom Porobićem, predstavnici javnog i kulturnog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: