Škundrić: Porast potrošnje struje

Ministar Petar Škundrić upozorava da, zbog porasta potrošnje struje, od 2010. godine može doći do nestašice električne energije.

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 15.04.2009.

11:58

Default images

Zbog toga je, kako je rekao, Elektroprivreda Srbije raspisala pretkvalifikacioni postupak za izgradnju novih blokova termoelektrana "Kolubara B" i "Nikola Tesla", ukupne snage 1.400 megavata, vrednih 1,6 milijardi evra, a pismo o namerama poslale su 53 kompanije.

"Ovo je možda najbolji odgovor elektroprivrede na finansijsku i ekonomsku krizu i ovim projektima pokazuje se da, i pored krize, postoji interesovanje za kapitalna ulaganja u energetiku", ocenio je Škundrić.

On je naveo i da će Srbija 2015. godine, do kada treba da bude završena revitalizacija hidroelektrane "Đerdap 1", koja treba da počne na jesen, dobiti dodatnih 162 megavata električne energije, a vek rada elektrane biće produžen za još najmanje 30 godina.

Sa ruskom kompanijom "Silojmašin", precizirao je Škundrić, potpisan je ugovor o revitalizaciji "Đerdapa 1", vredan 168 miliona dolara, čime su se stekli uslovi da se počne sa revitalizacijom hidroelektrane.

Trasa "Južnog toka" sigurna

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da su u poslednjim razgovorima sa čelnim ljudima ruskog "Gasprom eksporta" dobijena čvrsta uveravanja da je jedina sigurna trasa gasovoda "Južni tok", kroz Srbiju, od Dimitrovgrada do Subotice, jer je najoptimalnija i najekonomičnija.

Na energetskom samitu u Sofiji, 24. i 25. aprila, biće potpisani sporazumi o izgradnji "Južnog toka", izjavio je Škundrić.

Na samitu u Sofiji biće potpisani pojedinačni sporazumi između "Gasproma" i nacionalnih kompanija i očekuje se prisustvo oko stotinak delegacija zainteresovanih za izgradnju gasovoda, kao i predsednika država i vlada tih zemalja, najavio je Škundrić.

Među visokim zvaničnicima biće i predsednik vlade Ruske Federacije Vladimir Putin i većina predsednika država i vlada zainteresovanih za izgradnju "Južnog toka" kroz njihove zemlje, rekao je Škundrić i napomenuo da će u Sofiji biti i delegacija Srbije, u kojoj će biti i on kao ministar energetike.

U Sofiji će biti potpisani pojedinačni sporazumi između ruskog strateškog partnera i nacionalnih kompanija, a konačni sporazum biće potpisan tek po završetku studije izvodljivosti svake države ponaosob, objasnio je Škundrić.

Škundrić je rekao da Srbija treba da završi studiju izvodljivosti za gasovod do septembra ove godine, a za ceo projekat "Južni tok" do kraja juna sledeće godine.

"Po svim procenama, trasa kroz Srbiju smatra se najrealnijom, najoptimalnijom i najekonomičnijom", naveo je Škundrić i podsetio da su delu buduće trase "Južnog toka" kroz našu zemlju počeli radovi na razminiravanju, od Niša do Dimitrovgrada.

Ruski stručnjaci koje je angažovao ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu čiste teren od bombi zaostalih posle bombardovanja Srbije od snaga NATO-a 1999. godine, podsetio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: