Đukanović o saradnji sa Srbijom

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je za B92 da odnosi Crne Gore i Srbije nisu zadovoljavajući, ali da ima prostora za njihovo unapređenje.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 31.03.2009.

08:52

Default images

On je naveo da je spreman da radi na uspostavljanju kvalitetnijeg odnosa ukoliko i Beograd pokaže spremnost. Đukanović, lider koalicije koja je u nedelju pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima, kaže da je saradnja između Srbije i Crne Gore značajno ispod realnih kapaciteta.

On je ocenio da je do pogoršanja došlo za vreme vladavine Vojislava Koštunice zbog dva ključna faktora - crnogorske nezavisnosti i priznavanja Kosova.

"Ja se nadam da će se to prevazići. S naše strane postoji spremnost za intenziviranje, želimo da budemo odgovoran subjekt u regionu, iniciajtivni smo prema svim državama bivše Jugoslavije i smatramo da nam je odgovornost pojačana kad je u pitanju Srbija, upravo zbog te duge i bogate istorije i tradicije", naveo je Đukanović.

"Vrlo smo spremni da nakon prvih takvih signala iz Beorgada radimo na uspostavljanju kvalitetnijih i sadržajnijih međudržavnih odnosa“, rekao je on.

Đukanović očekuje da će u skorije vreme biti intenzivirani pregovori obeju strana na rešenju jednog od ključnih pitanja - državljanstva.

On je rekao da niko ne blokira taj proces, već da postoje dve različite politike u odnosu na to pitanje.

"Imamo očekivane razlike i mislimo da nisu takve da ne možemo doći do rešenja i mislim da ćemo u budućnosti uspeti, a takođe mislim da će i vreme i proces integracija doprineti tome da se ova pitanja dodatno relativiziraju“, izjavio je za B92 crnogorski premijer.

Milo Đukanović takođe je rekao da ekonomska saradnja dveju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou i naveo da ima velikog prostora za njeno unapređenje.

Đukanović o ambasadoru u Srbiji

Đukanović je poručio vlastima u Beogradu da ambasador Crne Gore u Srbiji mora biti iz njegovog saveza koji je pobedio na izborima.

"Iz Beograda stižu upozoravajući tonovi da treba dobro proceniti ko će biti sledeći ambasador i da li će biti iz Đukanovićeve političke strukture", navodi Đukanović.

"Ne znam iz čijih struktura očekuju da bude ambasador - Branka Crvenkovskog, Iva Sanadera ili Sulejmana Tihića", kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da ne vidi smisao takvih poruka, ocenivši da one samo govore o "nastavku pretencioznosti da se upravlja Crnom Gorom izvan Crne Gore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: