Petak, 20.02.2009.

13:00

Strugar odslužio kaznu

Pavle Strugar, koga je Haški tribunal osudio na 7,5 godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine, pušten je danas na slobodu.

Izvor: Tanjug

Default images

Penzionisani general bivše JNA pušten je na slobodu posle dve trećine izdržane kazne, saopšteno je u Hagu. Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson prihvatio je u januaru Strugarov zahtev da bude pušten na slobodu, što je u skladu s pravilima Suda, ali imajući u vidu i njegovo loše zdravstveno stanje.

Sudija Robinson je ukazao da je Strugarovo zdravstveno stanje sve lošije i da je to i bio razlog što je kaznu sve vreme izdržavao u pritvorskoj jedinici Tribunala u Sheveningenu i nije, kao ostali osuđeni, bio prebačen u drugu zemlju na izdržavanje kazne. Strugar je u januaru 2005. godine osuđen na osam godina zatvora zbog toga što, kao komandant Druge operativne grupe JNA, nije ništa učinio da spreči granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. i kazni počinioce zločina, na šta su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Strugar, koji je u svojim pojavljivanjima pred sudom tvrdio da nije kriv, u prvostepenom postupku proglašen je krivim za dve od šest tačaka optužnice - napad na civile, verske i kulturno-istorijske spomenike, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Žalbeno veće je u julu prošle godine dodatno Strugara proglasilo krivim za napade na civilne objekte i neopravdano vojno razaranje, ali je, s obzirom na njegov loše zdravstveno stanje, smanjilo kaznu za šest meseci i pravosnažno ga osudilo na 7,5 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: