Skupština skraćeno zbog TV prenosa

Skupština Srbije danas je radila skraćeno zbog TV prenosa tenisa i košarke, zbog čega nije moguće direktno prenositi sednicu.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2009.

12:52

Default images

Skupština Srbija danas je radila samo tri sata i dvadeset minuta. Zbog mnogih sportskih dešavanja, na programima RTS-a nije bilo mesta za skupštinski prenos, a poslanici odbijaju da rade ako ih u direktnom prenosu ne gledaju njihovi glasači.

Rasprava na sednici Odbora za inostrane poslove, na kojoj se razgovaralo o tome da li je šef tog odbora Dragoljub Mićunović odgovoran za to što delegacija Srbije nije otputovala u Strazbur, zaključena je uz Mićunovićevo obrazloženje da je podne i da počinje sednica Skupštine, koja je kasnila dva sata zbog prenosa teniskog prvenstva u Australiji.

Žučna rasprava o delagacijama nastavljena je i u sali, ali kako je u 15.20 zbog rukometa prekinut direktan prenos sednice, ni poslanici nisu hteli više da rade.

Radikali, koji imaju najviše primedaba na to ko su članovi delegacija, navode da to ipak nije toliko važna tema da bi se o njoj raspravljalo i kada nema direktnog prenosa. Ima i onih stranaka koje misle da uopšte nije trebalo raditi na Svetog Savu, kao na primer Nova Srbija. Skupština Srbije, inače, nije radila na Svetog Aranđela, Svetog Nikolu i Svetog Jovana.

Inače, RTS je obavestio Skupštinu Srbije da neće biti u mogućnosti ni u toku večeri da prenosi rad parlamenta zbog prenosa Svetosavske akademije.

Podsetimo, tokom jučerašnje sednice, predsedavajuća sednici Gordana Čomić izrekla je 13 opomena poslanicima Srpske radikalne stranke jer su tokom izlaganja šefa poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislava Nikolića lupali u skupštinske klupe.

Sukob između poslanika Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke narušio je uobičajenu praksu da se članovi delegacija izaberu bez rasprave, na osnovu dogovora šefova poslančkih grupa.

Zbog toga što Skupština nije do sada izabrala svoju delegaciju, parlamentarci iz Srbije juče nisu prisustvovali redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Komentari građana

Evo šta o prekidanju rada poslanika u skupštini zbog utakmica misle pojedini građani Beograda.

“Naravno da me to nervira. Volela bih da rade svoj posao, zato su i izabrani”, “Svaki saziv koji tako radi, pametnije bi im bilo da podnesu ostavke, jer inače lako može da se digne i kuka i motika”, kažu pojedini Beograđani.

“To je sramota šta rade. Oni ne misle na nas koji živimo od danas do sutra. Oni imaju dobre plate. Kako ih samo nije sramota, ne znam”, “Trebalo bi da rade svoj posao, ni mi ostali koji smo zaposleni ne gledamo prenose i ne sedimo kod kuće”, “Tu bi trebalo da postoji neka inspekcija. Mora da bude odgovoran neko i za njih. Nama su svi nad glavom, šefovi na poslu. Trebaju tu neke inspekcije koje će da vode računa o njima”, smatraju građani.

Jovanović: Nedopustivo

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio da je nedopustivo što poslanici Skupštine Srbije ne žele da rade bez direktnog prenosa sednica parlamenta na Radioteleviziji Srbije, koji je izostao zbog prenosa sportskih događaja.

"Da je poslanicima umesto rasporeda sportskih prenosa pročitan pregled nepovoljnih političkih i ekonomskih vesti, onda bi možda i sami shvatili koliko je važno da Skupština neprekidno radi”, rekao je Jovanović.

Jovanović je ponovio zahtev LDP-a da se hitno usvoji predlog te partije o izmeni Poslovnika o radu parlamenta koji će omogućiti usvajanje "evropskih zakona za 90 minuta".

On je podsetio da osim što poslanici neće da rade kada nema direktnih prenosa na RTS-u, Skupština nije radila i kada je u kalendaru bilo "crveno slovo".

Jovanović smatra da su uspesi sportista "dobra stvar za zemlju", ali da poslanici nemaju prava da budu gledaoci u momentu kada su potpuno ugroženi stabilnost dinara i zaustavljene evropske integracije.

Duel Todorović - Kolundžija

Da rešenje nije na pomolu, pokazao je i jutrošnji duel Dragana Todorovića, šefa poslaničke grupe SRS-a, i Nade Kolundžije, šefice poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, u emisiji "Dizanje" na TV B92.

B92: Da li smatrate da sve partije treba da budu zastupljene u delegaciji?

Todorović: Ne, samo stranke koje su učestvovale na izborima…
Kolundžija: Tamo ne učestvuju stranke, nego poslanici.

Todorović: Naš Poslovnik govori ko treba da bude u delegacijama. Predstavnici političkih stranaka koje su učestvovale na izborima.

Kolundžija: To nigde ne piše, ali dobro, zato mi imamo problem i zato stara delegacija nema legitimitet.

Todorović: Evo, možete da pročitate Poslovnik.

B92: Da li možemo očekivati da će danas biti usvojena delegacija?

Kolundžija: Teško mogu da kažem da će biti danas, ali sigurno znam da ćemo završiti raspravu i odrediti delegaciju.

Todorović: To uopšte nije sporno, problem je zašto delegacija nije u Savetu Evrope kada se raspravlja o Kosovu.

Kolundžija: Zato što nemamo legitimitet.

NIkolić: Pritisci i ucene

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da nema razloga da poslanici tog kluba ne budu članovi međunarodnih skupštinskih delegacija.

"Zašto ne bismo bili u delegacijama ako naša poslanička grupa ima dovoljno članova?", zapitao je Nikolić pred novinarima u Skupštini.

On je ocenio da problem njegovog učešća u međunarodnim skupštinskim delegacijama neće biti poslednji jer kada to bude skinuto sa dnevnog reda, pojaviće se drugi problem, pa zato treba rešavati glavni problem, a ne zadovoljavati se pritiscima i ucenama.

Nikolić je ponovio da ima mandat poslanika i pozvao radikale da "reše to pitanje" na jednoj sednici parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: