RTB Bor zadovoljan produženjem roka

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB) zadovoljni su odlukom Agencije za privatizaciju da produži rok za dostavljanje ponuda za strateškog partnera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

14:24

Default images

"O svemu tome odlučivaće Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u pregovorima sa potencijalnim kupcima i siguran sam da će na ovom , trećem tenderu RTB Bor dobiti najboljeg strateškog partnera", rekao je direktor RTB Bora Blagoje Spaskovski.

On je naveo da je prevashodni cilj menadžmenta i zaposlenih u RTB Boru da smanje troškovi proizvodnje i da se što više zaštiti Bor i okolina od ekoloških zagađenja.

"Država će imati sada više argumenata za nastavak pregovora sa kompanijama zainteresovanim za kupovinu RTB-a. Zbog zaštite životne i radne sredine neophodna je izgradnja nove Topionice i to je ostvarivo kada cena bakra na Londonskoj berzi počne da raste", naveo je Spaskovski.

U toj kompaniji navode i da ohrabruje stav Agencije za privatizaciju da neće biti pokrenut stečaj, čak iako se na trećem tenderu ne pronađe strateški partner jer je ta kompanija od strateškog interesa za državu.

Rok za otkup tenderske dokumentacije za RTB Bor produžen je do 16. februara, a rok za podnošenje ponuda do 27. februara.

Mada je početkom prošle jeseni najavljeno da je za RTB Bor zainteresovano čak 11 kompanija, od kojih su dve svetskog renomea, svetska ekonomska kriza učinila je da je na svetskom tržištu metala veoma teška situacija, kao i stanje u kome se nalazi RTB Bor.

Rudarski sektor, čija je osnovna delatnost proizvodnja sirovina, našao se u teškoj situaciji, jer su otežani uslovi finansiranja, ali i smanjene porudžbine iz inostranstva.

Domaći mediji spekulišu da su na ovom, trećem po redu tenderu za strateško partnerstvo, zainteresovani švajcarski "Glenkor", austrijski "Atek" i "Ist point" u vlasništvu biznismena Zorana Drakulića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: