Vlada određuje plate direktora?

Vlada Srbije mogla bi uskoro doneti odluku kojom će ona određivati visinu plata direktora i menadžera u javnim preduzećima, piše "Blic".

Izvor: FoNet, Blic

Ponedeljak, 01.12.2008.

01:19

Default images

Plate će biti na nivou plate premijera, koja iznosi oko 120.000 dinara, što je i do šest puta manje od iznosa koje su pojedini direktori do sada primali, navodi list.

Prema saznanjima "Blica", osim restriktivnog budžeta, ovo je još jedna od mera za narednu godinu, koja se najavljuje kao ekonomski teška.

Ovaj mehanizam bi, istovremeno, mogao uvesti red u javni sektor i umanjiti mogućnost zloupotrebe službenog položaja.

O ovome je razgovarano na pretprošloj sednici vlade. Tada je doneta odluka o smanjenju naknada u upravnim odborima, ali je i dogovoreno da se urade kriterijumi po kojima će se određivati plate direktora.

To podrazumeva da će direktori biti dužni da na kraju godine podnose izveštaj, a da će vlada odlučivati da li mogu da podele bonuse menadžmentu kompanije.

Sagovornik "Blica" nije mogao da precizira da li će se ova inicijativa naći pred ministrima već na sledećoj sednici vlade, ali dodaje da poslednja dešavanja u javnim preduzećima mogu samo da ubrzaju postupak.

Predlog odluke trebalo bi da sastavi ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: