Zatvoren čuveni Tempelhof aerodrom

U četvrtak oko ponoći zatvoren je legendarni berlinski aerodrom Tempelhof, za koji su mnogi Nemci, naročito starije generacije, emotivno vezani.

Izvor: B92

Subota, 01.11.2008.

01:12

Default images

Tempelhof je istorijsko-politički simbol Berlina 20. veka, 1923. godine bio je prvi putnički aerodrom u svetu, arhitektonsko remek-delo ili, kako ga je jedan od najčuvenijih svetskih arhitekata, Norman Foster, nazvao, "majka svih aerodroma". U četvrtak, nešto pred ponoć, dva istorijska modela letelica iz 1930. godine poslednji put su uzletela sa čuvenog aerodroma.

Time je okončana jedna era avijacije 20. veka - njen razvoj, Drugi svetski rat, Hladni rat i ponovno rađanje nemačke prestonice posle pada Berlinskog zida.

Posle uzletanja svetla na pisti su ugašena, a aerodrom Tempelhof je i zvanično zatvoren.

Gradonačelnik Berlina Klaus Voverajt već godinama je pokušavao da zatvori Tempelhof, uprkos oštrim protivljenjima opozicije i građana. Posle godina pravnog sporenja, ipak je donesena odluka o zatvaranju.

Odluka je argumentovana finansijskim gubicima aerodroma, koji su u poslednjih nekoliko godina iznosili 150 miliona evra.

Ispred aerodroma oko 500 nezadovoljnih građana palilo je sveće i duvalo u pištaljke.

"To je pitanje unutrašnje politike Nemačke i njihova odluka, ali za nas je istorija uvek ista. Moj ujak je poletao s Tempelhofa, kao i ogroman broj ljudi. Postoji jaka emocija čitave Nemačke prema Tempelhofu", kaže jedna nezadovoljna građanka.

Tempelhof je zvanično otvoren 1923. godine. Sadašnji izgled kompleksa nastao je pod nacističkom vladavinom, kada je Adolf Hitler odlučio da napravi monumentalni aerodrom od masivnih kamenih blokova i stubova. Kompleks uključuje 49 zgrada, sedam hangara i 9.000 kancelarija.

Tokom Drugog svetskog rata nemački borbeni avioni poletali su sa tog aerodroma. Posle rata, u periodu Hladnog rata i blokovske podeljenosti sveta, Tempelhof je postao glavna avio-baza zapadnog bloka i američke avijacije.

Za sada se ne zna šta će se dešavati sa kompleksom veličine 365 hektara. Neki od predloga bili su i da se tu izgrade luksuzni centar za relreaciju, elitna stambena zgrada, muzej, park, tržni centar i slično.

Konačnu odluku doneće gradska uprava, a jedino što neće moći da se menja je centralna aerodromska zgrada, koja je zaštićena kao istorijski spomenik.

Planirano je da se zatvori i najveći berlinski aerodrom Tegel i da se svi letovi prebace na novi, Brandemburški aerodrom, koji će biti gotov 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: