I Iveko potpisuje sa Zastavom

Fabrika Iveko potpisaće 29. septembra, istog dana kada i Fijat, ugovor sa Zastavom, saznaje B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2008.

15:36

Default images

Iveko će u Kragujevcu proizvoditi autobuse, a prema planu, proizvodnja kamiona biće povećana, potvrdio je za B92 zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković. Investicije Fijata i Iveka biće najveća investicija u Srbiji od petooktobarskih promena.

Iveko će potpisati sa državom Srbijom memorandum o strateškoj saradnji, a detalji će biti definisani kasnije, rekao je zamenik gradonačelnika Kragujevca i član pregovaračkog tima Nebojša Zdravković.

“Iveko“ će potpisati sa državom Srbijom Memorandum o strateškoj saradnji, a detalji će biti definisani kasnije.

"Za sada je planirano da 29. septembra, u vreme kada bude potpisivan ugovor između ’Fijata’ i države Srbije, bude potpisan memorandum između ’Iveka’ i države Srbije. Pregovori su, kao što sam rekao, u poodmakloj fazi. Trenutno, ’Iveko’ planira da u Kragujevcu zadrži i proizvodnju kamiona u daleko većem obimu nego sada i da se napravi jedna fabrika koja bi proizvodila autobuse", rekao je Zdravković.

Radnici strepe da će se ugasiti proizvodnja kamiona zbog najavljene proizvodnje autobusa, a direktor Zastava Kamiona Đorđe Nestorović kaže za B92 da treba sačekati konkretna rešenja koje “Iveko“ planira za “Zastava kamione“.

"Dakle, nesporno je da će potpisivanje biti 29. septembra, i mi se nadamo da će tada biti saopšteno šta nameravaju sa nama", kaže Nestorović.

Dogovorena je i izgradnja potpuno nove fabrike, ali još nisu poznati detalji - da li će se u njoj proizvoditi autobusi ili kamioni. Kako se očekuje, Fijat i Iveko će u Kragujevac investirati preko milijardu evra, što će biti najveća investicija u industriji kod nas.

"Ne poznajem detalje ovog ugovora, dakle, ne mogu da govorim ni o ciframa, ali je veoma moguće da će doći do paralelnog potpisivanja; dakle, istog datuma kada i potpisivanje sa Fijatom", kaže Alesandro Merola, ambasador Italije u Beogradu.

"Informacije koje su stigle do mene jesu da Iveko u okviru potpisivanja ugovora sa Fijatom želi, u stvari, samo da se priključi toj velikoj automobilističkoj proizvodnji, na polju proizvodnje autobusa", kaže on.

To je nagovestilo i Ministarstvo ekonomije u nedavnom saopštenju gde se navodi da je, pored dogovora o svečanom potpisivanju ugovora o strateškoj saradnji, potpredsednik Fijata Alfredo Altavila preneo investicione planove Iveka i drugih kompanija iz grupe Fijat.

Nagovešteno je i da je dogovoreno da se odmah krene u njihovu razradu, što bi dovelo do otvaranja više hiljada novih radnih mesta.

Podsetimo, nedavno je Iveko tražio 200 hektara zemljišta za izgradnju nove fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: