Petak, 12.09.2008.

00:11

Horgoš-Novi Sad iz delova

Nacionalni savet za infrastrukturu odlučio da se autoput Horgoš-Novi Sad podeli na više deonica i da se izvođači izaberu na tenderu.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Sinoćnjoj sednici Saveta predsedavao je predsednik Srbije Boris Tadić. Članovi Saveta, u kome pored predsednika sede brojni ministri, ali i predstavnici Vojvodine i Beograda, smatraju da će ovo omogućiti bržu i jeftiniju izgradnju ovog prioritetnog Koridora 10.

Međutim, ništa od ovih planova neće moći da bude sprovedeno dok ne bude rešen problem sa koncesijom koji je prethodna Vlada dala konzorcijumu Alpina Por, za gradnju puta od Horgoša do Požege.

Nacionalni savet za infrastrukturu je sa sinoćne sednice poslao definitivan odgovor konzorcijumu Alpina-Por da će autoput Horgoš – Novi Sad moći da grade samo ako pobedi na budućem tenderu.

Naime, Savet je odlučio da ovaj deo Koridora 10 kroz Vojvodinu bude građen iz više deonica za čiju će se izgradnju firme nadmetati na javnom tenderu.

Dobijanje ovog posla je, međutim, bio uslov Alpine Por da pristane na sporazumni raskid Ugovora i odustane od međunarodne arbitraže. Da li će biti sporazumnog raskida sa austrijskim konzocijumom još je rano govoriti, ocenjuje ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

"Sa Alpinom se i dalje vode pregovori, u ime države predsednik Vlade. Očekujemo ovih dana, znači danas ili u ponedeljak odgovore na neka pitanja koja smo postavili i onda ćemo videti šta ćemo uraditi. Radovi na ostalom delu magistrale idu svojim tokom", rekao je Mrkonjić. I ministar prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da razgovori sa koncesionarom svakako moraju da budu nastavljeni.

"Ugovor o koncesiji je i dalje važeći. On nije raskinut. Mi u ovom trenutku razgovaramo oko uslova za raskid tog ugovora. Pri tom mi već sada javno izražavamo svoju nameru da se, svakako, po raskidu tog ugovora autoput gradi tako što se raspisuju tenderi. Ali, moramo da završimo pregovre sa koncesionarom na jedan korektan način, da ne bi išli na arbitražu i da ne bi došli u situaciju da izgradnja Koridora 10 bude u kašnjenju", rekao je Dulić.

U beogradskom predstavništvu Alpine nismo mogli da dobijemo komentar na odluku Nacionalnog saveta kojim je praktično i zvanično odbijen njihov poslednji predlog za sporazumni raskid Ugovora o koncesiji za autoput Horgoš - Požega.

Nacionalni savet dogovorio je da se vreme do raskida ugovora iskoristi za izradu planova izgradnje deonice do Novog Sada. Savet je dogovorio da izgradnja Koridora 10 od mađarske granice do Novog Sada bude podeljena na 6 do 8 deonica, kao i da na putu bude nekoliko izlaza za čiju gradnju će takođe biti raspisivani tenderi. Cilj podele na veći broj deonica je brža izgradnja ali i ušteda, objašnjava član Saveta Oliver Dulić.

"Mislim da je dobra ideja da se podelom cele ove deonice na nekoliko poddeonica, odnosno lotova, i raspisivanjem nekoliko različitih tendera, u istom trenutku uključe mnoge firme da to rade", rekao je Dulić.

"Mislim da će onda postupak ići mnogo brže nego da se jednoj firmi dodeli da radi celu deonicu. I na kraju krajeva, konkurisanjem više različitih firmi i uključivanjem većeg broja firmi u izvođenje ovih radova, siguran sam da ćemo doći do puno bolje cene. Naša namera je bila čisto ekonomska, čisto praktična i svkako motivisana uštedom koja je nama jako važna", kaže Dulić.

Alpina Por je kao koncesionar za ceo autoput do Požege u pregovorima za sporazumni raskid ugovora tražio 220 miliona evra za izgradnju deonice od mađarske granice do Novog Sada. Stručni tim vlade je ocenio da radovi ne vrede više od 150 miliona evra.

Celu koncesiju od početka pratili su problemi i afere jer je javnost, tek posle velikog pritiska, upoznata sa koncesionim ugovorom i to ne u celini. Koncesionar je tražio odlaganje početka izgradnje jer nije imao bankarsku garanciju za ceo posao.

Prema stavu nove srpske Vlade, apsolutni saobraćajni prioritet je završetak autoputa do granica sa Makedonijom i Bugarskom.

Ugovor o koncesiji konačno raskinut?

U saopštenju Nacionalnog Saveta za infrastrukturu nije jasno navedeno da odluka Saveta znači raskid ugovora sa koncesionarom Alpina Por, a da je sporni ugovor o koncesiji konačno raskinut, smatraju ekonomski novinari Miša Brkić i Miodrag Ćulibrk. Brkić kaže da prethodna Vlada Vojislava Koštunice nije poslušala Međunarodni monetarni fond koji je predlagao da se autoput zbog finansijske sigurnosti gradi na tenderu. Brkić, ipak, smatra da je loše to što se kratka deonica deli na nekoliko etapa.

"Ovo znači da je ugovor sa Alpinom Por raskinut i da se Srbija opredelila da to parče autoputa gradi na tenderu. Ono što je nejasno to je zašto se Savet odlučio za varijantu da autoput podeli na više parcela, pa da onda raspisuje više tendera za tako malu deonicu. To može da znači samo odugovlačenje sa izgradnjom tog dela autoputa, odnosno da smanji efikasnost te investicije", kaže Brkić.

Urednik svih izdanja Ekonomist grupe Miodrag Ćulibrk smatra da je ovo odličan potez Saveta za infrastrukturu. On ne misli da je podela deonica na etape i raspisivanje posebnih tendera problem jer će to biti podsticaj za domaće putare.

"Dobro je što će deonica biti izdeljena na nekoliko delova, tako da će moći da se angažuje više kompanija i preduzeća. Tako da će biti posla i za građevinare iz Srbije. A da je slučajno odobreno da Alpina taj posao gradi za 220 miliona evra, svako bi od građana Srbije mogao da sumnja da tu nisu baš najčistija posla", kaže Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Podeli: