"Reno 4" slavi 47. rođendan

Čuveni “Reno 4” koji su vozile mnoge generacije danas slavi svoj 47. rođendan.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2008.

16:38

Default images

Ljubitelji i vlasnici ovog automobila došli su iz Vojvodine, centralne i južne Srbije, da bi se u koloni provozali kroz Beograd do Avale. Prema rečima potpredsednika kluba “Reno 4 Srbija” Marka Milivojčevića, vlasnici Renoa okupljaju se svakih mesec dana, kada razmenjuju iskustva i delove za svoje četvorotočkaše.

Ponosni vlasnici “četvorke” okupljali su se jutros na parkingu kod beogradske Arene da bi zajedničkom vožnjom do Avale proslavili rođendan automobila koji, iako nastao 1961. godine, još uvek nije stekao status oldtajmera.

Prve "četvorke" su na prostorima Srbije proizvedene 1974. godine. Nosilac licence bila je fabrika IMV - Industrija motornih vozila iz Novog Mesta u Sloveniji. Praktično, sve “četvorke” koje se i danas u velikom broju mogu sresti na ulicama Srbije nastale su u Novom Mestu.

Za 32 godine proizvodnje u 16 zemalja sveta, ovaj automobil je prodat u preko osam miliona primeraka.

“Retko koji auto može da podnese toliko maltretiranja, tereta i zapuštanja kao ‘četvorka’. Iako njima možete preći razdaljinu do Sunca i nazad, bez problema možete da utrpate svinju u njihov prtljažnik”, pisalo je u britanskom časopisu Top Gir.

Jedna od karakteristika po kojoj se prepoznaje "četvorka" je karakteristična poluga menjača, koju su mnogi prozvali kišobran.

Kako bi “Reno 4” bio popularizovan među ženama u saradnji sa modnim časopisom “Elle” svojevremeno bio je dizajniran model “La Parisienne”, koji je na vratima imao karaktreistične šare - ¨škotski karo".

Poslednji primerak “Renoa 4” prodat je 1993. godine. Godinu dana ranije, poslednja serija od 1000 komada proizvedena je na prostorima bivše Jugoslavije i nosila je naziv ¨Bye Bye".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

11 h

Podeli: