Pomračenje Sunca

Beograđani su u kalemegdanskoj opservatoriji mogli da prate pomračenje Sunca, koje je ukupno trajalo sat i po vremena.

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.08.2008.

10:54

Default images

Iz Srbije se videlo pomračenje šest odsto površine Sunca, koje je počelo u 11.15 po našem vremenu. Pomračenje nije bilo vidljivo golim okom, već putem teleskopa iz opservatorije. Totalno pomračenje ke, kako su astronomi najavljivali, trajalo dva minuta i 27 sekundi.

Totalno pomračenje Sunca moglo je da se vidi samo iz najudaljenijih delova zemljine kugle: sa severoistočnog oboda Kanade i gornjih delova Grenlanda, iz delova Rusije, Kine i Mongolije, uključujući i pustinju Gobi.

Više miliona ljudi okupilo se da prati pomračenje Sunca duž Puta svile u Kini. Očekuje se da će pomračenje, koje je prvo u Kini o ovom veku, moći da se prati do zalaska u Sianu, drevnom gradu koji je nekada bio početna etapa na Putu svile.

Sledeće totalno pomračenje Sunca odigraće se 22. jula 2009. godine i biće vidljivo sa južnijih delova Zemlje nego ovogodišnje. Takođe, to će biti najduže pomračenje u 21. veku i trajaće čitavih šest minuta i 39 sekundi.

Pomračenje sunca je pojava koja nastaje usled kretanja meseca oko zemlje. U trenutku kada se mesec nađe na liniji zemlje od sunca on za posmatrače sa zemlje zakloni jedan deo sunca.

Ukoliko mesec zakloni sunce u potpunosti reč je totalnom pomračenju, a u slučaju da zakloni samo jedan deo nastupa delimično pomračenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: