"Beneficirani staž za novinare"

Novinar Dinko Gruhonjić založio se da novinari u Srbiji dobiju beneficirani radni staž zbog težine i prirode posla kojim se bave.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.07.2008.

01:48

Default images

Gruhonjić je najavio da će Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čiji je on predsednik, predložiti tu inicijativu i drugim medijskim i profesionalnim udruženjima.

"Ako se nadležni već toliko hvale svojom brigom za novinare i našu profesiju, neka sada pokažu i konkretnu naklonost kroz konkretnu pomoć", rekao je Gruhonjić.

On je rekao da je "svima poznato" da je novinarska profesija i u najrazvijenijim zemljama svrstana među najrizičnije i podsetio da u nekim zemljama novinari imaju beneficirani radni staž.

Prema njegovim rečima, biti novinar u Srbiji je veoma teško o čemu svedoče i statistički pokazatelji o napadima na novinare, ali i o kratkom životnom veku novinara u Srbiji.

"Ako je to tako a jeste, tražićemo da se novinarima svaka godina radnog staža računa kao dve godine kako bismo i mi imali prilike da dočekamo penziju", poručio je Gruhonjić.

“Novinari ne mogu biti službena lica“

Sekretar Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović ocenio je danas da novinari po važećem zakonu u Srbiji ne mogu imati tretman službenog lica.

"Činjenica da su novinari u poslednje vreme izloženi napadima možda nameće potrebu da se novinarima pruži i krivično-pravna zaštita, ali trenutno oni nemaj status službenog lica", rekao je Hadžiomerović agenciji Beta.

On je dodao da je status službenog lica definisan Krivičnim zakonom, koji bi morao biti izmenjen uvođenjem novog krivičnog dela ili novog oblika nekog od postojećih, kako bi i novinari imali taj tretman.

Prema njegovim rečima, u slučaju da novinari dobiju takav status, u Krivičnom zakonu morala bi biti predviđena i njihova odgovornost, kao na primer, za eventualne zloupotrebe službenog položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: