Nezaposlenost 18,8 odsto

Stopa nezaposlenosti od 18,8 odsto je visoka iako predstavlja smanjenje od 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kažu nadležni.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 23.07.2008.

12:55

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Ilić upozorio je, na konferenciji za novinare, da smanjenje stope nezaposlenosti ne mora samo po sebi biti pozitivno jer se broj onih koji rade u Srbiji ne menja treću godinu za redom, a broj nezaposlenih opada zato što sve veći broj ljudi, iz raznih razloga, prestaje da traži posao.

"Otvaranje novih radnih mesta je ključ rešenja problema nezaposlenosti", istakao je Ilić ukazujući da su direktne investicije, domaće i strane, i to ne manje od pet milijardi dolara godišnje, jedino rešenje za taj problem.

Struktura nezaposlenih je i dalje nepovoljna jer je više od trećine bez ikakvih kvalifikacija, više od polovine čeka na posao duže od dve godine, a među njima je 55 odsto žena.

Ilić je naglasio i da u Srbiji u ovom trenutku radi oko 2,5 miliona ljudi i taj broj stagnira poslednje tri godine.

Od ukupno zaposlenih, prema njegovim rečima, za platu radi 1,5 miliona ljudi, dok oko 500.000 radi u samostalnim delatnostima, a oko 500.000 u poljoprivredi.

"Oko 20 odsto onih koji rade je zaposleno u poljoprivredi, a to je daleko više od evropskog proseka koji je od pet do sedam odsto", kazao je Ilić.

On je kazao da su poslodavci za oko pola miliona onih koji rade za platu država kroz državnu administracija ili javna preduzeća.

Prema Ilićevim rečima, osnovna pretpostavka za smanjenje nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti u Srbiji jeste makroekonomska stabilnost, nastavak strukturnih reformi i približavanje Evropskoj uniji, kao i obezbeđenje stope privrednog rasta u proseku od sedam odsto.

"Nivo direktnih stranih investicija ne bi smeo biti manji od pet do osam milijardi dinara godišnje", kazao je Ilić i naglasio da su to osnovne pretpostavke kako bi se ostvario cilj da se u narednom četvorogodišnjem periodu zaposli oko 200.000 ljudi.

On je najavio i potpuno novi koncept javnih radova u 2009. godini u koji će biti uključene kategorije koje teže nalaze posao (stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom i oni koji žive na nedovoljnio razvijenim područjima gde nema otvaranja novih radnih mesta).

U taj novi koncept, kako je dodao, planiranio je da naredne godine bude uključeno minimum 20.000 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: