Beogradu nedostaju stanovi

Beogradu nedostaje najmanje 20.000 stanova, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište namerava da stvori uslove za njihovu izgradnju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2008.

09:14

Default images

Visoke cene stanova u Beogradu može da spusti samo masovna izgradnja. Dok se procene koliko stanova nedostaje Beogradu kreću od 20.000 do 200.000, u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište najavljuju da će na periferiji grada, u naseljima poput Krnjače, Altine ili Višnjičkog polja, u narednih pet do 10 godina izgraditi deo od potrebnih 20.000 stanova.

Cena kvadratnog metra u Beogradu kreće se od oko 1.000 do čak 4.000 evra, koliko košta kvadrat kod Arene i u centru grada. Na smanjenje tih izuzetno visokih cena može da utiče samo gradnja većih stambenih kompleksa.

Ipak, 2.000 stanova u bloku 67, čija je izgradnja u toku, nije izmenilo ovu situaciju. To se objašnjava činjenicom da je Beogradu potreban znatno veći broj stanova.

"U Beogradu jako veliki broj ljudi nema rešeno stambeno pitanje. Kada poredite Beograd sa sličnim metropolama u Evropi ili regionu, imate situaciju da je Beograd prenatrpan, odnosno imamo jako veliku potrebu za stambenim prostorom", kaže Zdravko Lončar, direktor vebsajta Baza nekretnina.

Predviđanja koliki bi broj stanova smanjio veliki jaz između ponude i tražnje kreću se od nekoliko desetina hiljada do čak 200.000. Ipak, u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište kažu da su procene da Beogradu nedostaje više od 150.000 stanova nerealne.

Oni najavljuju da će, kada je reč o masovnijoj gradnji, u glavnom gradu u narednih pet do 10 godina biti izgrađeno oko 20.000 stanova, a Direkcija će graditi deo.

"To su u ovom trenutku periferne zone grada, kao što su Višnjičko polje, prostor Savske terase ispod Ibarske magistrale, prostor Krnjače i Altine", kaže Jelena Radivojević, iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište.

Osim na periferiji, novi stanovi će, u znatno manjem broju, biti podizani i u centralnim opštinama. S obzirom na nedostatak slobodnih lokacija za te potrebe, obavljaće se prenamena prostora na kojima se nalaze industrijski pogoni ili skladišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: