Teslin rođendan bez proslave

Iako se Srbija i Hrvatska spore da li je Tesla Srbin ili Hrvat, ni u Zagrebu ni u Beogradu ne organizuju proslavu godišnjice rođenja

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

17:52

Default images

Doduše, skromnu svečanost organizovao je gradonačenik Gospića u Teslinoj rodnoj kući u selu Smiljanu. Istovremeno, učenici u njujorškim školama u SAD slušaju predavanja o jednom od najvećih naučnika svih vremena, a u sedam američkih država ovaj dan se slavi kao nacionalni praznik.

Iako su ga pre nekoliko godina slavili zajedno i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsednik Srbije Boris Tadić, danas se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu mogu zateći samo građevinski radovi.

Vladimir Jelenković, direktor Muzeja, kaže da je prošle godine otvorena fontana u Teslinu čast, ali i da je ove godine proslava izostala.

Teslin rođendan bio je zvanično proslavljen i u američkom Kogresu ’90-ih godina, a takva čast nije ukazana nijednom američkom naučniku.

Država Njujork predložila je Ujedinjenim nacijama da proglase Teslin rođendan za Svetski dan nauke, progresa i ljubavi među svim narodima sveta. Ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, koje se spore oko toga da li je Tesla Srbin ili Hrvat, ovaj dan se zvanično ne proslavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: