DSS: Sporazumi sa EU nevažeći

Ekspertski tim DSS-a ocenio je u pravnoj analizi da su SSP sa EU i Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa EU pravno nevažeći.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 04.06.2008.

15:06

Default images

U analizi Demokratske stranke Srbije navodi se da, bez ponovnog angažovanja Brisela i Beograda na otklanjanju nedostataka sporazuma sa Evropskom unijom, oni ne mogu biti ratifikovani u Skupštini Srbije.

I Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i Prelazni sporazum u postojećem obliku nisu saglasni sa međunarodnim pravom i Ustavom Srbije, navedeno je u pravnoj ekspertizi DSS-a.

"Očigledno je da ovi sporazumi sadrže bitne nedostatke koji ih čine pravno nevažećim", kaže se u pravnoj ekspertizi.

"Sasvim je sigurno da se bez ponovnog angažovanja ugovornih strana ti nedostaci ne mogu otkloniti", navedeno je u zaključku analize, uz upozorenje da pomenuti sporazumi u postojećem obliku ne mogu biti potvrđeni u Skupštini Srbije.

Nakon što je ekspertski tim DSS-a ocenio da su Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji i Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa Unijom pravno nevažeći, direktno je doveden u pitanje nastavak pregovora o Vladi, budući da se koalicija okupljena oko SPS-a ranije izjasnila da je za ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju Uniji.

U SPS-u navode da čekaju pisano objašnjenje, a lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže za B92 da će tražiti da se pregovori s radikalima i DSS-om prekinu.

Marković je rekao da će sutra koalicionim partnerima predložiti svoj stav po pitanju DSS-ove analize o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Videćemo sutra kakav ćemo zaključak napraviti, ne želim unapred da kažem šta će biti", rekao je Marković i podsetio da je on i pre šest-sedam dana predlagao da se prekinu razgovori sa DSS-om i radikalima i započnu sa DS-om.

On je dodao da je tada bio preglasan odnosno da za to nisu bili koalicioni partneri iz Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije i kazao da se nada da će ovog puta njegov predlog biti prihvaćen.

Dačić: Sutra bez sastanka

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić potvrdio je večeras FoNetu da sutra neće biti sastanka sa koalicionim partnerima, Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvenom Srbijom.

Podsetimo, Ivica Dačić je u utorak rekao da će koalicija SPS-PUPS-JS narednih dana potvrditi svoj jedinstven stav o svim pitanjima važnim za pregovore, uključujući deo koji se odnosi na socijalnu pravdu i položaj penzionera, na čemu insistira PUPS i pitanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, na čemu insistira Jedinstvena Srbija, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

DS: Potvrda Koštuničinih obećanja

Takozvana pravna analiza DSS-a o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju potvrda je predizbornog obećanja Vojislava Koštunice da će poništiti ovaj Sporazum, kaže se u saopštenju DS-a.

"Koštunica i DSS su definitivno potvrdili svoje antievropsko opredeljenje i spremnost da po svaku cenu, pa i cenu izolacije i ekonomskog propadanja Srbije, ponište Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom", saopštio je DS.

U DS-u zaključuju da su najave DSS-a da će, uprkos stavu o ništavosti Sporazuma, naći rešenje za nastavak približavanja EU najgrublji su pokušaj obmane javnosti, koja je većinski dala podršku evropskim integracijama.

Funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je da "takozvana pravna analiza" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije govori da su oni neodgovorna koalicija koja želi da poništi taj Sporazum i uvede zemlju u samoizolaciju.

Đelić je rekao da su DSS-NS dve i po godine učestvovali u kreiranju samog Sporazuma, a da su tek sada našli za shodno da rade pravnu analizu.
Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiva)
On je podsetio da su u novembru i decembru prošle godine svi ministri iz redova DSS-a i NS-a dali pozitivno mišljenje na tekst Sporazuma.

Prema Đelićevim rečima, u samom Sporazumu u članu 135 govori se o Kosovu u svetlu Rezolucije 1244 i kaže da sporazum ne prejudicira konačni status u skladu sa tom rezolucijom.

"Samim tim, tekst Sporazuma je pozitivna karika u našoj državnoj borbi za teritorijlani integritet", smatra Đelić.

Prema njegovoj oceni, "sada je jasno da Vojislav Koštunica nije sposoban da vodi našu zemlju ka boljem životu i da bi vlada Šešelj-Koštunica u potpunosti skrenula našu zemlju sa puta boljeg života i uvela je u samoizolaciju".

Đelić je naveo i da bi "bilo kakva ideja da je moguće ponovo pregovarati značila da bi došlo do kompletnog zastoja evropskih integracija, da bi godinama Srbija bila u stranputici".

G17: Iracionalna antievropska politika

Stranka G17 plus ocenila je da je Demokratska stranka Srbije "takozvanom pravnom analizom" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom pokazala da "i dalje uporno zagovara iracionalnu antievropsku politiku".
DSS je, piše u saopštenju, "još jednom pokazala da njena retrogradna politika podrazumeva nedvosmisleno protivljenje evropskim integracijama i ekonomskom jačanju".

To, prema navodima te stranke, "zemlju može voditi samo nazad, a nikako tamo gde su građani nedvosmisleno rekli da žele".

Građani su nedvosmisleno za to da brzim ulaskom u EU u Srbiji bude otvoren veliki broj novih radnih mesta, koja će biti rezultat jačanja ekonomije kroz korišćenje predpristupnih fondova i otvorenog evropskoog tržišta, navode u G17 plus.

"Analiza SSP-a danas partnerima"

Ranije danas portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je da će pravna analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koju je pripremio ekspertski tim DSS-a, danas biti prosleđena Srpskoj radikalnoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije.

Tekst te pravne analize je, kako je Mladenović rekao, prethodno usaglašen sa koalicionim partnerom Novom Srbijom.
Andreja Mladenoviæ (FoNet, arhiva)
Mladenović je dodao da bi SPS sa pravnom analizom SSP-a trebalo potom da upozna svoje koalicione partnere, Partiju ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvenu Srbiju.

On je dodao da će javnost sa sadržajem te analize biti upoznata pošto ona bude upućena SRS-u i SPS-u.

Mladenović je negirao da to rade zbog pritiska koalicije okupljene oko SPS-a. "Mi smo rekli da je taj potpis pogrešan, da je antidržavni i antiustavni i da ga nije trebalo činiti dok se ne uradi pravna analiza i ne razmotre sve činjenice i ne razgovora sa EU. Analiza je dobar temelj da se iznese stav", rekao je on.

Mladenović je ponovio da DSS veruje da je moguć kompromis sa Evropskom unijom, po ugledu na način kako je to rešeno sa Gruzijom, kada je Savet ministara doneo zaključak da garantuje suverenitet i teritorijani integritet te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: