Šešeljeva podrška SRS-DSS-SPS

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj podržava savez sa DSS-om i SPS-om, kažu u SRS-u. Ivica Dačić potvrdio da danas nije bilo pregovora o formiranju vlade.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.05.2008.

10:17

Default images

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj saglasan je sa postignutim dogovorom 'narodnjačke koalicije' i Srpske radikalne stranke o formiranju Vlade i koalicijama na lokalnom nivou, izjavio je funkcioner SRS-a Dragan Todorović. Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da koalicija oko SPS-a danas ne učestvuje u razgovorima o formiranju nove vlade.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić nije želeo da precizira kada će pregovori o formiranju nove Vlade Srbije biti nastavljeni, ali je potvrdio da danas nije bilo razgovora o tome.

"Danas odmaram i zbog toga nema pregovora", kazao je Dačić.

Nasuprot razgovorima na nivou republike, pregovori socijalista, radikala i narodnjaka o koaliciji u Beogradu su pred uspešnim završetkom.

Kako je za B92 potvrđeno u pregovaračkim timovima stranaka, očekuje se da one već tokom sledeće nedelje potpišu koalicioni sporazum.

Međutim, dok iz Nove Srbije stižu uveravanja da je dogovoreno da Aleksandar Vučić bude gradonačelnik Beograda, i da je već usaglašen tekst sporazuma koji će biti potpisan sutra, njihovi koalicioni partneri iz DSS-a, ali i socijalisti, kažu da su razgovori traju "bez rokova".

S druge strane, u Nišu su počeli sastanci predstavnika DS-a i SPS-a u tom gradu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Todorović: Šešelj izuzetno zadovoljan

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj saglasan je sa postignutim dogovorom 'narodnjačke koalicije' i Srpske radikalne stranke o formiranju zajedničke Vlade i koalicijama na lokalnom nivou, izjavio je funkcioner SRS-a Dragan Todorović.

"Vojislav Šešelj se načelno složio sa time. Složio se i sa ovim prvim razgovorima, odnosno sa ova četiri principa koja smo mi, na neki način, dogovorili sa narodnjačkom koalicijom", kazao je Todorović.

Todorović, koji je zajedno sa zamenikom predsednika SRS-a Tomislavom Nikolićem boravio u Hagu u poseti Vojislavu Šešelju, naveo je da nije bilo reči o personalnim rešenjima u vladi.
(FoNet, arhiva)
"Nismo personalno razgovarali ni o jednom mestu o vladi, jer mislimo da je to potpuno u drugom planu. Normalno, čekamo prvo da vidimo da li ćemo formirati vlast na republičkom nivou, onda bi se u velikoj meri to preslikalo i na lokalni nivo", rekao je Todorović.

"Vojislav Šešelj je izuzetno zadovoljan rezultatima koje je Srpska radikalna stranka postigla na nedavnim parlamenatrnim i lokalnim izborima, jer smo i dalje najjača politička stranka u Srbiji", naveo je Todorović.

Kako je rekao, Šešelja posebno raduje mogućnost da ukoliko bude postignut konačan dogovor sa narodnjačkom koalicijom, koalicijom oko SPS-a i pojedinim manjinskim stranka, SRS može da učestvuje u vlasti u gotovo 90 odsto lokalnih zajednica u Srbiji.

Ilić: Sve je kako valja

Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da su u toku u konsultacije o nacrtu koalicionog sporazuma, o kojem bi, zatim, trebalo da se nastave pregovori.

On veruje da će dogovor biti postignut.

"Sve je kako valja. Radne grupe rade i pregovori će biti nastavljeni već sutra, najverovatnije. Sporazum je načelno postignut, znači rezultat se zna, samo koalicioni sporazum se sada pravi", rekao je Ilić.

Sa druge strane, lider Jedinstvene Srbije i koalicioni partner SPS-a i PUPS-a Dragan Marković Palma, međutim, još jednom napominje da još uvek ništa nije dogovoreno. "Ovo do sada što smo dogovorili oko nekoliko principa, to je početak razgovora. Znači, danas mogu da kažem da ništa nije dogovoreno. Videćemo, tek dolazi težak zadatak ispred partija koje treba sutra da čine vladu Republike Srbije, odnosno skupštinsku većinu", rekao je Marković.

Dnevnik Blic piše da se na formiranje valde u ovom momentu utiču sa svih strana - sa jedne strane evropaki zvaničnici potpomažu formiranje proevropske vlade, dok sa druge tajkuni i BIA utiču da se lider SPS-a Ivica Dačić prikloni koaliciji radikala i narodnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: