Pretnje dobitnici Nobelove nagrade

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. godine, Vangari Mataji, izjavila je da je dobila pretnje smrću.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

15:04

Default images

Kenijska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Vangari Mataji kaže da joj je pretnje uputila gangsterska banda povezana sa lokalnim političkim krugovima zbog stava o krizi koja vlada u zemlji. Vangari Mataji je kazala da je dobila SMS poruku sa upozorenjem da bi zbog svog navodnog suprotstavljanja predsedniku Mvajiju Kibakiju, mogla biti ubijena.

Kibaki je ponovo izabran na tu funkciju na spornim izborima od 27. decembra prošle godine.

"U poruci koja mi je upućena piše: 'Profesorko Vangari Mataji, s obzirom na to da se po svim pitanjima protivite vladi, odlučili smo da se uskoro pobrinemo za vašu glavu. Pripazite se'", izjavila je ona za štampu, dodajući da su autori poruke identifikovani kao pripadnici sekte Mungiki, zabranjene 2002. godine.

Kako su prenele agencije, ona je takođe izjavila da je podnela prijavu policiji i da je identična poruka upućena i njenoj asistentkinji.

Od kraja decemba, Keniju potresa jedna od najdubljih kriza od sticanja nezavisnosti 1963. godine, koja je nastala zbog protivljenja opozicije ponovnom izboru Kibakija na funkciju predsednika. U krizi je do sada život izgubilo više od 1.000 ljudi.

Krajem januara Vangari Mataji optužila je Kibakijevu vladu da nije uspela da zaštiti građane i njihovu imovinu i da je doprinela plemenskim sukobima.

Sekta Mungiki, koja tvrdi da potiče od ratnika Mau Mau, koji su se istakli za vreme borbe za nezavisnost, poslednjih godina prerasla je u mafijašku bandu koja upražnjava iznudu i vrši ubistva odsecanjem glava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: