Policija tejzerom usmrtila putnika

Jedan Poljak je umro na aerodromu u Vankuveru nakon što je policija upotrebila električno šok oružje da bi ga smirila.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

20:06

Default images

Videosnimak nesreće, koji je na internet postavio jedan od putnika, izazvao je šok u Kanadi i Poljskoj. Kanadska policija proveriće i izmeniti propise o primeni električnih uređaja za paraliziranje, posletog incidenta, saopštio je ministar javne bezbednosti Stokvel Dej.

Na amaterskom snimku se vidi da je Poljak bio uzbuđen i iznerviran, ali i da se nije branio kada su mu prišli policajci da ga smire.

Zidar Robert Đekanjski, četrdesetogodišnjak iz malog poljskog mesta Pješčice putovao je u Kanadu 14. oktobra u posetu majci, i prvi put avionom, a bez znanja ijedne reči engleskog jezika.

Majka ga je čekala na izlazu iz prostora međunarodnih letova ali iz nepoznatih razloga pasoška i carinska kontrola Đekanjskog se otegla
i nervozni Poljak je počeo da šutira stolice, a kada je bes iskalio na kompjuteru prišla su mu četvorica policajaca.

Posle mirnog pitanja na engleskom "kako ste gospodine" policajci su tri puta pucali iz tejzera, posle čega je Đekanjski počeo da se savija u grčevima i na mestu preminuo.

"Na snimku se vidi da je policija upotrebila sredstvo neprimereno situaciji. Đekanjski je bio iznerviran i jednostavno je tražio pomoć. Digao je ruke, nije se opirao hapšenju", osudio je postupak policije poljski ambasador u Kanadi Pjotr Ogrođinjski.

Poljska je zvanično zatražila od Kanade da incident istraži, a šokirana je i kanadska javnost pošto je to već 18. iznenadna smrt posle upotrebe policijskih tejzera u poslednje vreme.

"To je tragični i težak incident", kazao je danas kanadski ministar unutrašnjih poslova Stokvel Dej i najavio da će posle analize izmeniti propise o korišćenju tejzera i električnog šok oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: