Optužnica za "Tuzlansku kolonu"

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv Ilije Jurišića za učešće u napadu na kolonu JNA u Tuzli 1992.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2007.

12:18

Default images

Ilija Jurišić iz Tuzle optužen je da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a Bosne i Hercegovine i starešina u Službi državne bezbednosti izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA, kada su poginula najmanje 92 vojnika, povređeno njih najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na osnovu te naredbe, snajperi u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima, koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici.

Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra.

Kolona JNA je, kako se navodi u optužnici, poštovala Odluku Predsedništva BiH o mirnom izmeštanju sa teritorije BiH, Sporazum BiH-SRJ o mirnom povlačenju i date garancije.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. i na njemu radi u saradnji s Tužilaštvom BiH.

Ilija Jurišić je uhapšen 14. maja, po međunarodnoj poternici, na Aerodromu "Nikola Tesla" u tranzitu za Nemačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: