Uslovne kazne zbog širenja mržnje

Predrag Popović i Petar Pilipović osuđeni na uslovnu kaznu zbog širenja nacionalne mržnje.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

22:52

Default images

Njih je Okružni sud u Novom Sadu osudio na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog pisanja grafita uperenih protiv mađarske nacionalne manjine. Sud je utvrdio da su Popović i Pilipović krivi za širenje verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Sudija Slavko Berćan je po izricanju presude rekao da je sud bio u iskušenju da okrivljenima odredi i dodatnu zaštitnu meru predviđenu zakonom, po kojoj bi morali da pohađaju časove mađarskog jezika i posećuju manifestacije koje organizuju nacionalne zajednice u Vojvodini.

Sud je od te mere odustao zato što, kako je rekao sudija Berćan, još nije sastavljen spisak organizacija uz čiju saradnju bi bile sprovedene ovakve mere.

Prema presudi, Popović i Pilipović su 16. januara ove godine, uoči republičkih parlamentarnih izbora, poveli raspravu o političkim koalicijama sa drugovima Ivanom i Igorom P. koji su mađarske nacionalnosti.

Nakon rasprave i svađe, Popović je napisao uvredljiv grafit čija je sadržina bila antimađarska, dok je Pilipović sprejom napisao na kolovozu: "Srbija Srbima, napolje s Mađarima".

Popović i Pilipović su tokom suđenja izrazili kajanje zbog toga i naveli da nisu mislili ozbiljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: