I dalje gori pola Grčke

Nastavljeno gašenje požara koji besne već četvrti dan; nastradalo najmanje 63; na zgarištima pronađen eksploziv; na zapadu zemljotres.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.08.2007.

07:39

Default images

Postoji 31 žarište u ovom momentu, a još uvek je najgora situacija u selima na Peloponezu, gde se mnoge porodice nalaze blokirane u obruču vatre. Požar nije još lokalizovan na širem području Evije i u okolini Janane. Sumnja se na terorizam, kao i da je za požare kriva takozvana građevinska mafija, pošto grčki zakoni ne dozvoljavaju izgradnju kuća u šumskim područijima. Optuženo 13 osoba.

Za sada je potvrđeno da su 63 osobe izgubile život, mada se sumnja da je stvarni broj poginulih mnogo veći. Vlada je započela sa preduzimanjem mera za zbrinavanje stanovništva iz svih ugroženih mesta.

Prema rečima Vesne Radičević-Babović, konzulke zadužene za medije u ambasadi Srbije u Atini, za sada se nije javio niko od državljana Srbije.
"U ovom momentu broj žrtava već nekoliko sati stoji na 63 i mi se nadamo da više neće ni biti. Među njima na sreću nema građana Republike Srbije i, prema našim informacijama, neće ih ni biti pošto u tom delu Peloponeza koji gori, nije bilo državljana Srbije", kaže ona.

"Zahvaljujući ogromnim napotrima grčkih vatrogasnih službi, spasena je Olimpija i dva veoma značajna muzeja koja se tamo nalaze. Skoro sve drugo je bilo ili jeste u plamenu i izgorelo", kaže konzulka.

Prema prvim zvaničnim podacima, širom Grčke izgorele su hiljade hektara šume, dok je stotine ljudi evakuisano iz sela, hotela i odmarališta.

Kako je objavljeno u svim medijima , na različitim lokacijama širom zemlje pronađene su eksplozivne naprave, a na saslušanje su privedene 32 osobe, osumnjičene za izazivanje požara namerno ili iz nemara.

Muzej i arheološki spomenici u Olimpiji, koji su juče bili u opasnosti, su spaseni, a mnogi ugroženi građani iz ove oblasti su nezadovoljno tvrde da su sve vatrogasne službe, dok su im sela gorela, bile skoncentrisane na arheološko nalazište. Generalni utisak jeste da državni mehanizmi ne reaguju na vreme i adekvatnim merama na tragediju koja je zadesila celu zemlju.

Požari su zahvatili gotovo polovinu zemlje, od Evrosa na severoistoku, preko Jonskih ostrva Kefalonije i Krfa do Peloponeza na jugu.

"Požari haraju u više od polovine zemlje", ocenio je portpatrol vatrogasne službe Nikos Diamandis i dodao da "do sada u Grčkoj nije viđena ovakva katastrofa".

Požari koji su pre tri dana zahvatili Grčku ocenjuju se najgorim u poslednjih nekoliko decenija.

Pomoć iz inostranstva

Maðarski vatrogasci se spremaju za put u Grèku (Fonet)
U Grčku je jutros krenuo tim od 55 izraelskih vatrogasaca koji će se pridružiti grčkim kolegama u gašenju požara.

U pomoć Grčkoj pritekle su do sada Francuska, Italija, Španija, Portugal, Nemačka i Holandija koje su stavile toj zemlji na raspolaganje ukupno 24 aviona za gašenje požara, saopštilo je grčko ministarstvo inostranih poslova.

Očekuje se da će uskoro stići i po jedan avion iz Slovenije i Norveške. Pomoć je ponudila i Srbija, ali Grčkoj je za sada potrebna samo pomoć iz vazduha, rekao je za B92 načelnik Sektora MUP-a Srbije za zaštitu i spasavanje Predrag Marić.

O toj vrsti pomoći pregovara Ministarstvo odbrane, kaže načelnik uprave za odnose se javnošću tog Ministarstva Petar Bošković.

"Ministarstvo odbrane i ministar lično se već dva dana angažuju na koordinaciji akcije pružanja pomoći Grčkoj koja ovih dana preživljava teške trenutke u borbi protiv vatrene stihije", kaže on.
Prema rečima Boškovića, radi se o pomoći koju bi mogao da ponudi Jat sa svojim avionima za gašenje požara. "Koliko je meni poznato reč je o šest aviona nosivosti od po jednu i po tonu. Naravno, ceo plan pružanja pomoći kao predlog će ići na Vladu Srbije", kazao je on.

Zemljotres pogodio Kefaloniju

Zemljotres jačine 5,1 stepena Rihterove skale pogodio je jutros ostrvo Kefaloniju na zapadu Grčke, saopštio je Geološki institut u Atini.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama i pričinjenoj materijalnoj šteti.

Epicentar zemljotresa je zabeležen duž obale na zapadnoj strani ostrva 300 kilometara udaljenom od Atine, navodi se u izveštaju instituta.

U južnom delu ostrva noćas, kako prenosi AP, izbio je najmanje jedan požar.

Istraga o podmetnutim požarima

Požar u Olimpiji (Beta)
Mediji u Atini su danas objavili da je optuženo 13 osoba, od kojih su dve maloletne. Za manje od tri dana policija je saslušala više od stotinu sumnjivih, a većina uhapšenih optužena je za izazivanje šumskih požara iz nehata.

Požar na ostrvu Evija, severoistočno od Atine, izazvale su varnice brusilice kojom su radnici sekli betonsko gvožđe na gradilištu jedne kuće. Vlasnik kuće, njegova supruga i njihovi radnici uhapšeni su i optuženi.

U centralnoj Grčkoj stanovnici su prijavili dva sumnjiva automobila, a policija je utvrdila da su iznajmljeni i u njima pronašli veliku količinu razređivača za boju i kante motornog ulja.

Sumnja se da je nađenim materijalom trebalo da bude potpaljena šuma u tom kraju. Vozači tih automobila su pobegli i policija za njima traga.

U grčkim medijima, kako prenosi agencija Beta, množe se "teorije zavere" o uzrocima požara, podstaknute i izjavama najvisih zvaničnika.

Premijer Kostas Karamanlis je, proglašavajući vanredno stanje u čitavoj zemlji i tokom poseta stanovništvu pogođenih područja, pominjao "sabotažu", dok je ministar javnog reda Viron Polidoras u nedelju u zvaničnoj izjavi govorio o "asimetričnoj pretnji" Grčkoj.

To je, ukazuju mediji, po terminologiji uspostavljenoj posle napada na Njujork i Vašington septembra 2001, eufemizam za terorizam.

Mediji uporedo objavljuju slično intonirane nezvanične izjave članova Vlade, a iz službi bezbednosti tvrdnje o "dokazima i izjavama svedoka" koji ukazuju na ozbiljnu opasnost po Grčku.

Tužilac Dimitris Papangelopulos naredio je pokretanje istrage kako bi se utvrdilo da li se slučajevi podmetanja požara u šumama širom Grčke ovog leta mogu smatrati terorističkim aktom, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, atinski dnevnik "Elefterotipija" pozivajući se na informacije iz politickcih krugova, tvrdi da su glasine i "teorije zavere" zapravo "priprema terena" za odlaganje prevremenih poslanickih izbora zakazanih za 16. septembar.

List ocenjuje da upravo zvanična konstatacija o postojanju "pretnje nacionalnoj sigurnosti" predstavlja Ustavom utvrđeni razlog za odlaganje izbora.

Ipak, indikativno je da su stotine požara izbile u petak, neposredno posle prošlonedeljnog objavljivanja odluke o izborima kojima konzervativna Vlada nastoji da obezbedi opstanak na vlasti na kojoj je od proleća 2004. godine.

Grčka odbila pomoć Makedonije

Tim od 60 makedonskih vatrogasaca sa tri protivpožarna vozila danas je vraćen s graničnog prelaza Bogorodica - Evzoni uz obrazloženje, dato na grčkom prelazu, da Grčkoj nije potrebna pomoć koju šalje makedonska vlada.

"Ne želim da verujem da je to iz političkih razloga", izjavio je za skopske medije direktor makedonske direkcije za upravljanje krizom Pande Lazarevski.

On je potvrdio da je ekipa od 60 profesionalaca i tri protivpožarna vozila bila na prelazu Bogorodica, ali da su od grčke agencije za upravljanje krizom dobili odgovor da "za sada nije potrebna pomoć".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: