FHP traži odštetu za Sjeverin

Fond za humanitarno pravo tužio Srbiju, zahtevajući naknadu štete za 25 članova porodica 16 žrtava iz Sjeverina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2007.

12:07

Default images

Reč je o 16 osoba koje su pripadnici Vojske Republike Srpske oteli u oktobru 1992. iz voza u Mioču, a zatim likvidirali. Porodice otetih Bošnjaka smatraju da državne institucije Srbije, pre svega Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, snose veliku odgovornost za zločin jer su od početka oružanog sukoba snabdevali oružjem VRS, navodi se u saopštenju.

Okružni sud u Beogradu je zbog otmice u Sjeverinu pravosnažno, na 20 godina zatvora, osudio Milana Lukića, Dragutina Dragićevića i Olivera Krsmanovića, u odsustvu, i Đorđa Ševića na 15 godina, podseća se u saopštenju.

Traži se naknada i zbog policijske torture

FHP je Prvom opštinskom sudu u Beogradu tužio državu Srbiju, zahtevajući naknadu štete i u ime Sabita Bibića iz Sjenice i Fehrata Suljića iz Tutina, koji su pretrpeli policijsku torturu, saopštio je danas FHP.

Bibić je policijsku torturu pretrpeo u decembru 1993. u OUP-u Sjenica, a Suljića su maltretirali policajci OUP-a Tutin u februaru 1996, navodi se u saopštenju.

FHP poziva državne organe Srbije da žrtvama kršenja ljudskih prava pruže adekvatno obeštećenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: